Dolar (USD)
34.77
Euro (EUR)
36.81
Gram Altın
2928.20
BIST 100
9935.96
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
15 Kasım 2023

​2023 yılı ilk 6 ay E-Ticaret verileri

Ticaret Bakanlığı 2023 yılı ilk 6 ayının e-ticaret verilerini yayınladı. Başlıca veriler incelendiğinde dijital alışverişin ülkemizdeki yükselişini gözler önüne seriyor. Rakamlara baktığımızda, internetten alışverişin geçmiş yıllara göre daha büyük bir önem kazandığı ortada. Tüketicilerin online alışverişe olan ilgisi artarken, işletmelerin hizmetlerini ve satış stratejilerini bu alana yönelik uyarlamaları kaçınılmaz oldu.

Açıklanan verilere bakıldığında e-ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre 652,7 milyar TL ye ulaşarak yüzde 109,7’lik bir artış göstermiştir.

Benim en önemsediğim veri ise sipariş adetleri!

2023 yılı ilk 6 ayında sipariş adetleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %20 artış ile 2 milyar 131 milyon adetten 2 milyar 556 milyon adede yükselmiştir.

Burada merak edilen soru şuydu: Pandemi bittikten sonra yasaklar ortadan kalkınca fiziki mağazalara akın eden tüketiciler, tekrardan e-ticaret alışverişlerine devam edecek miydi?

Hal böyle olunca 2023 yılında e-ticaret satışları büyümeye devam etti mi?

Bu veriler gösteriyor ki Covid-19 salgınıyla oldukça hız kazanan e-ticaret alışkanlığının büyümesinin devam ettiği görülüyor. Bu durum, tüketicilerin geleneksel mağazacılık yerine online alışverişten vazgeçmediğini gösteriyor.

2022 yılı ilk 6 ayında e-ticaretin genel ticarete oranı %18,5 iken bu oran 2023 yılı ocak-haziran döneminde %19,1 olarak gerçekleşmiş. Bu da yukarıda belirttiğim gibi tüketicilerin fiziki mağazalar yerine dijital platformlardan alışverişe daha önem verdiğini gösteriyor.

Ödeme Yöntemleri Bazında E-Ticaret Hacmi

2023 yılı ilk 6 ayında ödeme yöntemleri bazında toplam e-ticaret hacminin %62,7’sini 409 milyar TL’sini kartlı işlemler, %32’sini Havale/EFT ve diğer ödemeler oluştururken, %5,2’sini kapıda ödeme oluşturmaktadır. Merak edilen detay: kredi kartlarında bu yıl komisyonlar oldukça arttı. Satış yapan siteler acaba komisyonu düşerek daha ucuz fiyattan havale yöntemini destekleyecekler mi? Bunu önümüzdeki yıl göreceğiz.

Ayrıca burada dikkat çekici bir nokta var. Kredi kartı ile yapılan işlemler geçen döneme göre yaklaşık yüzde 3 azalmış. Buna karşın kapıda ödeme işlemi yüzde 3 artarak geçen döneme kıyasla 2 kat artmış. Buradan da tüketicilerin kapıda ödeme yöntemine yöneldiği anlaşılmaktadır. Satıcı firmaların bunu göz önünde tutarak kapıda ödeme sistemlerine önem vermesi gerekiyor.

E-Ticaret Harcamalarının Yurt İçi-Yurt Dışı Dağılımı

E-ticarette cari fazla vermişiz!

Diğer ülkelerin bizden yaptığı alımlar %4,5’lük oran ile 29,4 milyar TL iken, vatandaşlarımızın yurtdışından yaptığı e-ticaret harcamaları %3’lük oran ile 19,6 milyar TL olarak gerçekleşmiş.

2023 Yılı İlk 6 Ay E-Ticaret Hacminin Sektörlere Göre Dağılımı

En çok hangi sektörlerde alışveriş yapıldığına baktığımızda ciro bazında ilk beş sıra şöyle: Beyaz Eşya ve Küçük Ev Aletleri, Giyim Ayakkabı ve Aksesuar, Elektronik, Hava Yolları, Gıda ve Süper Market

2023 Yılında E-Ticaret Hacminin Sektörler İtibarıyla Bir Önceki Yıla Göre Değişimi

2023 yılının ilk 6 ayında bir önceki yılın aynı dönemine e-ticaret hacmi giyim, ayakkabı ve aksesuarda %145,1, elektronikte %136, beyaz eşya ve küçük ev aletlerinde %129,6, konaklamada %100,9, gıdada %69,4, yemekte %82,1 ve seyahat, taşımacılık ve depolamada %66,4 oranında artış göstermiş.

En Çok Hangi Günler Alışveriş Yapılmış

E-ticaret hacminin günlere göre incelendiğimizde en çok Salı ve Cuma günleri, en az da Cumartesi ve Pazar günleri harcama yapıldığını görüyoruz. Reklam veren firmalar bu veriyi göz önünde bulunduracaklardır.

Sonuç olarak fiziki mağazacılığın yanı sıra online satışlarında her dönem olduğu gibi giderek etkisinin arttığını görüyoruz. Bu yükselişin beraberinde rekabet ve tüketicilerin beklentileri de artmaktadır. Bu da satıcı firmalar için yeni zorlukları beraberinde getiriyor.

Tüketiciler, sadece fiyat ve ürün kalitesini değil, bunun yanında alışveriş deneyimine de önem veriyorlar. Firmaların daha iyi bir alışveriş deneyimi sağlayabilmeleri için reklam, site tasarımı, site altyapısı, müşteri memnuniyeti, hızlı teslimat gibi unsurlara dikkat etmeleri gerekiyor.