Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


24 Haziran'a doğru Türkiye

Türkiye, uzun zamandan beridir erken seçim tartışmaları yapmaktadır. AK Parti-MHP ittifakı, 24 Haziran'da Türkiye'de erken seçim yapılması yönündeki planını adım adım uygulamaya koymuştur. Erken seçim kararının merkezinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli bulunmaktadır. Bahçeli'nin gündeme getirdiği erken seçim teklifi, ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 24 Haziran'ı seçim tarihi ilan etmesiyle Türkiye, resmen seçim sürecine girmiş bulunmaktadır. Erken seçim kararını uygulama süreci, Erdoğan ve Bahçeli'nin oyun teorisi açıdan güçlü aktörler olduğunu göstermektedir.

Erken seçim tarihinin ilan edilmesinden sonra ortaya konulan tepkilere baktığımızda, muhalefet partilerinin 24 Haziran seçim sürecine yeterince hazır olmadıkları görülmektedir. Muhalefet partilerinin Cumhurbaşkanı adayı ve kampanya yapma konuları dahil, birçok alanda yeterli alt yapıyı şimdiye kadar hazırlamadıkları anlaşılmaktadır. Yeterli hazırlığı olmayan muhalefet partileri, 24 Haziranın seçim tarihi ilan edilmesinden sonra AK Parti-MHP bloğuna hodri meydan demişlerdir.

AK Parti, uzun zamandan beri kendi etrafında bir siyasal ve sosyal blok oluşturmaktadır. MHP, bu blokun en güçlü aktörü durumundadır. AK Parti ve MHP arasında oluşturulan bloğun ilerleyen süreçte kalıcılaşacağını, derinleşeceğini ve kurumsallaşacağını öngörebiliriz. AK Parti ve MHP, devletin bekası kavramı etrafında güçlü bir siyasal ittifak geliştirmişlerdir. AK Parti ve MHP'yi ittifaka götüren temel kavram, devlettir. AK Parti ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı denilen bloğun küçük üyesinin BBP olduğu görülmektedir. BBP, Cumhur İttifakında MHP kadar belirleyici, etkili ve baskın bir role sahip bulunmamaktadır. MHP ile ittifak kuran AK Parti, kendi içinde de ağırlıklarından kurtulan parti olarak 24 Haziran'a gitmenin rahatlığını yaşamaktadır. AK Parti, iç yapısını temizleyen ve dış ittifakla kendisini güçlendiren büyük bir parti olarak 24 Haziran seçimlerinden mutlak iktidar sahibi olarak çıkmayı planlamaktadır. AK Parti'nin en büyük başarısı kendi etrafında bir blok oluşturmuş olmasıdır.

AK Parti-MHP bloğuna karşı muhalefet partileri, kendi aralarında dağınık bir görünüm arz etmektedirler. Muhalefet partileri arasında değişik ittifak ve ortak aday senaryoları tartışılmış olmasına rağmen, şimdiye kadar muhalefet partileri arasında somut bir blok oluşmuş değildir. 24 Hazirana doğru giderken muhalefet partilerinin kendi aralarında siyasal bir işbirliği stratejisi oluşturamamaları, ilerleyen süreçte bu durum, onları çok zorlayacak bir faktör olarak karşılarına çıkacaktır.

AK Parti ve MHP, kendileri açısından en uygun olan zamanda erken seçim kararı almışlardır. Muhalefet partileri, bu erken seçim kararını baskın seçim psikolojisiyle karşılamışlardır. AK Parti-MHP ittifakı, baskın basanındır anlayışıyla aldığı erken seçim kararı sayesinde siyasi rakiplerinin toparlanmasına imkan oluşturmadan ezici bir sonuçla sandıktan çıkmayı hedeflemektedir. AK Parti-MHP ittifakının ana amacı, 24 Haziran'dan her açıdan iktidar olmalarını sağlayacak bir sonuç elde etmektir.

24 Haziran, CHP, İYİ Parti, HDP, Vatan Partisi ve Saadet Partisi gibi siyasi oluşumların etkisizleşmesini ve işlevsizleşmesini sağlayacak yeni bir sonuç doğurabilir. 24 Haziran, her açıdan bu partiler için bir varlık-yokluk seçimidir. AK Parti-MHP ittifakı, 24 Haziran seçimlerinden % 55 ve üstü bir sonuç elde etmeyi ummaktadır. AK Parti ve MHP, % 60'a yakın oy alacakları özgüveniyle hareket etmektedir. AK Parti ve MHP, 24 Haziran'ın kendilerini zorlamayacağına dair mesajları sürekli olarak kamuoyuna vermektedirler.

24 Haziran'da seçim kararı alınmasının arkasındaki temel motivasyon olarak AK Parti ve MHP'nin ülkede her açıdan tam olarak iktidar olma durumunun sürdürülmesi arzusunu görebiliriz. AK Parti-MHP ittifakı, 16 Nisan referandumuyla kabul edilen Cumhurbaşkanı Hükümet Sisteminin bir an önce bütün unsurlarıyla uygulamaya konulmasını istemektedir. AK Parti-MHP ittifakı, 24 Haziran'da elde edeceği bir sandık zaferini, Cumhurbaşkanı Hükümet Sisteminin uygulanmasına geçişi sağlayan güçlü bir imkan olarak görmektedir. Eski sistemden tamamen kopuş ve yeni sistemin tam olarak uygulanması, AK Parti-MHP ittifakının kamuoyuna deklare ettiği temel gerekçedir. Başka bir ifade ile AK Parti-MHP ittifakı, kendisine tam iktidar olmasını sağlayacak Cumhurbaşkanı Hükümet sisteminin uygulanması için erken seçim kararı verdiği mesajını topluma vermektedir.

AK Parti ve MHP arasında köklü bir ilişki ve ittifak hali mevcuttur. Erken seçim kararının uygulamaya sokulması konusunda yürütülen ortak süreç, Bahçeli ve Erdoğan arasında güçlü bir güven ilişkisinin olduğunu göstermektedir. AK Parti ve MHP, 24 Haziran seçimine giderken kader birliği anlamına gelen bir ittifak oluşturarak milletin huzuruna çıkmaktadırlar. Bahçeli'nin erken seçim kararını açıklaması, ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 24 Haziran tarihini açıklaması, AK Parti ve MHP arasında mutabakata varılan güçlü bir siyasal stratejinin uygulamaya konulduğunun göstergesidir. AK Parti ve MHP, 24 Haziran'a giderken ustalıklı bir şekilde ortak siyasal stratejilerini adım adım uygulamaya koyacaklardır. 24 Haziran seçimi, AK Parti-MHP ittifakının hakim olacağı bir süreç olarak siyasi tarihimizdeki yerini almaya ve ülkemizin geleceğini 21. yüz yıl boyunca etkileyecek bir milat olmaya adaydır.