Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.71
Gram Altın
2396.38
BIST 100
10162.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

17 Aralık 2023

5. Cengiz Aytmatov Uluslararası Issık Göl Forumu

Biz onu Pravda gazetesinde başlayan kelime yolculuğunu Gün Olur Asra Bedel, Cemile, Dişi Kurdun Rüyaları, Toprak Ana, Beyaz Gemi, Selvi Boylum Al Yazmalım, Kassandra Damgası gibi âleme nam salan eserlere dönüştürmesiyle tanıdık. Savaş yıllarının göğsüne bıraktığı ağır ağrıyı yüksek bir bilince emanet edebilme kabiliyetiyle sevdik. Bozkırdaki Bilgemiz Cengiz Aytmatov ismi ve eserleriyle güvenin, birlik ve beraberliğin, sanat ve edebiyat çatısı altında estetize edilmiş bir duyarlığın ve hassasiyetin temsili oldu. Aytmatov’un doğumunun doksanıncı, ölümünün onuncu yılında tüm yönleriyle yâd edildiği programlar dizisinin Ankara’daki açılış etkinliğine katılmamız üzerinden beş yıl geçmiş. Projenin düşünce mimarı ve koordinatörü Ömer Erdoğan beş yıl sonra bizleri yeniden, 12 Aralık 2023’te Ankara Sheraton Hotelde icra edilecek 5. Cengiz Aytmatov Issık Göl Forumu’na davet nezaketinde bulundu.

Büyükelçilerimiz, bakan ve bakan yardımcılarımız, milletvekillerimiz, başkan ve rektörlerimiz ile birlikte çok sayıda önemli yazar ve edebiyatçının da katıldığı program Salı akşamı 18.30’da kokteyl ile başladı. Açılış konuşmasını program koordinatörü Ömer Erdoğan yaptı. Konuklarını selamlayan Erdoğan Doğu ile Batı Arasında Anadolu Kültür Projeleri kapsamında, Uluslararası Issık Göl Forumu Derneği ile müştereken gerçekleştirilen, Kültür ve Turizm Bakanlığımızca himâye edilen programın amaç ve içeriğine dair bilgiler sunarken “Issık Göl Forumunu bizlere miras ve sorumluluk olarak bırakmış, ömrünü dünyanın kültürel değişim ve gelişimine adamış büyük edebiyatçı ve devlet adamı merhum Cengiz Aytmatov’u” doğumunun 95.yılında saygı ve şükranla andı. Projenin 10 Haziran 2024 tarihinde tamamlanacağını vurgulayan Ömer Erdoğan açılış programı ve başlangıç oturumlarının ülkemizde yapıldığını, son oturumlar ile kapanış programının Azerbaycan’da icra edileceğini ilan etti. Türkiye, Kazakistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Macaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk cumhuriyetlerinden katılımcılarla gerçekleştirilen forumun bütünleştirici yönüne dikkat çektiği konuşmasında projenin sağlayacağı kazanım ve hedefler üzerinde durdu.

Katılımcılar Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un program için gönderdiği dört dakikalık video mesajı dinledikten sonra Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan misafirleri selamladı. Bizlere büyük bir kültür mirası bırakan Cengiz Aytmatov’un TYB tarafından İstanbul, Ankara, Türkistan ve Rusya’da pek çok büyük etkinlikle anıldığını ifade eden Arıcan, onun insan duyarlılığı üzerinden Filistin ve Gazze’de yaşanan soykırıma dikkat çekti. Geniş bir coğrafyada varlıklarını sürdüren Türk Devletleri’nin ortak dil, din ve kültürlerini koruyabildiklerinin altını çizen rektörümüz kültürel mirasın korunup geliştirilmesi için uluslararası projelerle birlikte ilim dünyasının hayata geçirebileceği projelerin ve ortak araştırmaların önemine de değindi. Ömer Erdoğan’a özverili çalışmaları için teşekkür etti. Sonrasında söz alan Emekli Tuğgeneral Remzi Albasan da üzerinde yaşadığımızın kara parçasının ortak sorununun güvenlik olduğunu vurgulayarak bunun eğitimden sağlığa, beslenmeden barınmaya pek çok alanı etkilediğini, buradan hareketle Türk coğrafyalarının birliğine büyük anlam yüklediklerini arz etti. Kardeş ülkelerin bir vücudun organları gibi olduğunu hatırlatan Albasan nüfusça dünyanın yarısından fazlasına sahip olduğumuzu ve kardeşlik hukukunu pekiştirmenin zulmün karşısında durabileceğini belirtti. 24. Dönem Iğdır Milletvekili Dr. Sinan Oğan ise Aras Nehri’nin kıyısında Türk dünyası özlemi ile geçirdiği çocukluğunu yâd ederek Aytmatov’un kitaplarının bu dünyayı tanımadaki ehemmiyetini anlattı. Issık Göl Formunun sadece bir edebiyat ve kültür formu olarak algılanmaması gerektiğinin, Aytmatov’un düşünür kimliği ile bu formu kurduğunun ve yazarın sadece Kırgızların değil tüm Türk dünyasının ortak bir değeri olarak olduğunun altını çizen Oğan Türklerin birleşmesi yolunda halka düşen sorumluluğu da hatırlatarak akşama anlamlı bir konuşmayla katıldı.

Ortama Mehmet Aycı’nın kaleme aldığı metin üzerinden ses bırakan “Cengiz Aytmatov Kısa Film Belgesel Gösterimi” katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı.

Gösterimden sonra konuşmalarını yapmak üzere sahne alan Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev Cengiz Aytmatov’un kurucusu olduğu Issık Göl Forumu misafirlerini selamlarken Türk dünyasının kanaat önderlerinden Aytmatov’u anma ve anlama yolunda emek veren isimleri ve etkinlikleri ayrı ayrı yâd ederek teşekkürlerini bildirdi. Kazakistan’da bir göl olan Issık Göl’ün önemini belirten konuşmalarıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bakan yardımcısı Refik Tuzcuoğlu; konuşmasına Aytmatov’un “birlikte yürürken gözümüzde bütün dünya değişirdi ve biz masal âleminde yüzerdik (...)” ifadelerinin üstlendiği anlam yüküyle başlayan ve Türk dünyasının enerji alanındaki keşiflerinden bahseden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından bakan yardımcısı Ahmet Berat Çonkar; Aytmatov’un bıraktığı mirasa sahip çıkma adına eğitim politikalarının, öğretim programlarının geliştirilmesinin gerekliliği üzerinde duran ve ortak Türk tarihi, coğrafyası ve edebiyatı için yapılan çalışmaları anlatan Milli Eğitim Bakanlığından bakan yardımcısı Nazif Yılmaz; Aytmatov’un mirasçıları olarak bu atmosferi solumaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederken insan sağlığına yapılan yatırımlarla birlikte gelecekte insanlığı bekleyen tehlikelerden söz eden Sağlık Bakanlığından bakan yardımcısı Dr. Şuayip Birinci; devlet ve sanat adamı Cengiz Aytmatov’un eserleriyle Kırgız halkını bütün dünyaya tanıtacak bir büyüklüğe sahip olduğunu vurgulayan ve forum kapsamında hayata geçirilmesi planlanan projeleri arz eden Kültür ve Turizm Bakanlığından bakan yardımcısı Nadir Alpaslan akşama katkı sağlayan önemli simalar arasındaydı.

Konuşmalardan sonra plaket ve takdim töreni yapıldı ve konuklar yemek salonunda samimi bir sohbet eşliğinde geceye devam etti.

Bizler de büyük özverileri ile Ömer Erdoğan beyefendi başta olmak üzere bu anlamlı platformda emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Selam ile.