Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.72
Gram Altın
2397.34
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


5G ile Nesnelerin İnterneti’ne merhaba!

İnternet teknolojisi gündelik hayatımızın olmazsa olmazı durumunda… Adeta onunla yatıyor, onunla kalkıyoruz. Nitekim istatistikler de internetin ne denli yaygın kullanıldığını gözler önüne seriyor. Türkiye’de 54 milyon internet kullanıcısının olduğu düşünülürse bu teknolojinin önemi çok daha iyi anlaşılmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2018 yılında gerçekleştirdiği Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’nda göre her 10 evden sekizinde internet bulunmaktadır. Araştırmada dikkat çeken bir diğer istatistik de genişbant ile internete erişim sağlayan hanelerin oranının %82,5 olduğudur. İnternetin bu noktaya gelmesinde şüphesiz mobil teknolojilerin etkisi oldukça büyüktür.

2,3,4.5 derken şimdi de 5G…

5G ya da kısa adıyla 5.nesil internet… Önümüzdeki yıl hayatımıza girecek 5G teknolojisi internet hızında büyük bir patlama oluşturacak, kullanıcıların beklentilerinin birçoğunu karşılayacak. 5G, 4.5G’nden daha hızlı olacağı için kullanıcılar adına önemli bir tercih nedeni olacak. 5G ile birlikte internet hızı tamı tamına 20 katına çıkmakta; böylelikle veri indirme işlemi çok daha kolaylaşmaktadır. Birçok markanın 5G teknolojisini desteklediğini söyleyebilmek mümkün. Ericsson, Nokia, Samsung gibi firmaların da 5G‘nin gelişimini desteklemesi gelecek adına oldukça umut verici... Şimdilik sınırlı olarak bazı bölgelerde denenen ve gelecekte gerek Türkiye’nin, gerekse de dünyanın çehresini değiştirecek olan 5G teknolojisi, eski teknolojilerde var olan ortamın medyadan getirdiği bağlantı sorununu da ortadan kaldırmaktadır.

Nesnelerin interneti artık çok yakın!

5G teknolojisi hızla birlikte uzun yıllardır konuşulan Internet of Things yani diğer bir ifadeyle Nesnelerin İnterneti’ni de bizlerle buluşturacak. Peki nedir bu sistem? 5G teknolojisine bağlı tüm cihazların birbirini görebilmesini sağlayan bu sistemle birlikte cihazlar arası iletişim meydana gelecek ve her cihaz uzaktan erişim aracılığıyla kullanıcı tarafından kontrol edilebilecek. Bu durum insanlığa birçok açıdan önemli kolaylıklar sağlayacak…

Türkiye 5G'ye ne zaman geçecek?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan; yapmış olduğu açıklamayla tüm Türkiye’yi heyecanlandırdı. Turhan; "2020'de 5G hizmetini topluma sunmayı planlıyoruz. Sistem Türk Telekom, Vodafone ve Turkcell tarafından da desteklenmekte. Bunlarla ilgili 5G Vadimiz'de yeni nesil haberleşme teknolojileriyle birlikte ODTÜ, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun beraber yürüttüğü birtakım işletim firmalarınca desteklenen bir ortamda çalışmalar sürdürülüyor." dedi. Turhan buna ek olarak 5G teknolojisini kullanacak ülkeler arasında Türkiye’nin ilk sıralarda yer alacağını da işaret etti.

2020’de bizleri neler bekliyor?

Intel'in İletişim ve Cihazlar Bölümü yöneticisi ve ikinci başkanı olan Aicha Evans; 2020 yılının sonunda 50 milyar cihazın internet bağlantısı olacağını kaydederek; 5G teknolojisinin bütün kablosuz ağ teknolojilerini birleştireceğini, iletişimin ve cihazların dünyayla birlikte etkileşimli bir yapıya ulaşacağını belirtti. Kişisel dronelar, trafik lambaları, otomasyon sistemleri, akıllı ev araçları, robotlar ve daha fazlası 5G teknolojisiyle birlikte daha komplike bir yapıya kavuşacak.

5G teknolojisiyle iletişim boyut değiştirecek!

5G teknolojisi cep telefonu ağlarında olduğu gibi verileri radyo dalgaları aracılığıyla dağıtacak ve her baz istasyonu gerek kablolu, gerekse de kablosuz bir biçimde ana taşıyıcıya bağlı hareket edecek. 5G vericiler oldukça küçük bir boyuta sahip olacak. Kısaca ifade etmek gerekirse evdeki modemler kadar minimize yapısıyla hizmet verecek olan 5G vericilerin sayısal olarak artmasıyla birlikte şebeke rahatlayacak; böylece daha hızlı veri transferi gerçekleştirilebilecek. Bakalım 5G teknolojisi hayatımızı nasıl şekillendirecek…