Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

01 Ocak 2019

​​​​​​​Suriye aktörlerinin hedefleri

Suriye sorunu 8. yılına giriyor. Bölge dışındaki güçlerin daha etkili olduğu Suriye sorunu, ABD’nin tartışmalı çekilme kararı almasıyla yeni bir boyut kazandı. Suriye sorunu çok aktörlü bir sorun olduğu için, çözümü de uzun zaman alacaktır. Suriye sorunun aktörleri kimler ve hedefleri nelerdir? Suriye’de kim/kimler ne istiyor Suriye sorununun aktörleri; güçleri ve hedefleri itibariyle birbirinden ayrılıyorlar.

Kullanan aktörler (ABD/İsrail, Rusya, İran)

Kullanılan aktörler (PKK/YPG/, DEAŞ, Esed rejimi, Suud Hanedanı)

Gizli/Sinsi aktörler (İngiltere, İsrail)

Ve sorunu çözmeye çalışan, adalet üzere hareket eden tek aktör, Türkiye

Kürt baharı mı Arap Baharı mı?

Arap baharından önce aslında, Kürt baharı başlatılmak istenmişti. Kürtler (özellikle Türkiye üzerinden) PKK ile ayaklandırılacak, Barzani PKK’ya katılmak zorunda bırakılacak, dış destek/müdahale ile 4 ülkeye (Türkiye, İran, Irak, Suriye) müdahale edilerek bu ülkeler bölünecek, PKK çatısı altında 2. İsrail devleti kurulacak ve İslam dünyasının tam kalbine, 2. Hançer, Kürtler üzerinden saplanacaktı. Fakat Müslüman Kürtler bu büyük oyuna gelmedi. Kürtler; 4 Kürt devleti (Türkiye, İran, Irak, Suriye) yerine (Kürdistan adı kullanılarak), tek PKK 2. İsrail devletini şimdilik engelledi.

Kürtlere güven(e)meyen güçler, Arapları ayaklandırdı. Arap Baharı bu güçlerin çıkarlarının tersine bir sonuç üretince, sürekli ve kontrollü kaos planları devreye girdi. Özellikle Suriye, küçük Ortadoğu olarak merkez seçildi.

Suriye’nin temel aktörleri

Suriye çok sayıda aktöre sahip. En sorunlu aktör ise İsrail.

İSRAİL’in hedefleri

Arap Baharının çıkmaza evrilmesindeki en temel aktör şüphesiz İsrail (ABD Destekli)’dir.

1. İsrail’in güvenliğini sağlamak.

2. Suriye’nin mezhepsel ve etnik bölünmesini sağlamak.

3. Su ihtiyacını (Golan Tepeleri) ve tarımını garantilemek.

4. PKK-YPG devleti ile Akdeniz (petrol) koridorunu kurmak, Kürtleri İslam dünyasını parçalamak için kullanmak.

5. Arz-ı Mevud hedefini gerçekleştirmek.

İsrail şimdilik amaçlarına en yakın ve en karlı ülkedir.

ABD’nin hedefleri

1. Dünyanın jandarmalığına devam etmek için, Anadolu (Ortadoğu) İslam Coğrafyasına hakim olmak, İslam dünyasını kukla bir Halife (Suud Hanedanı) ile yönetmek.

2. İsrail’in güvenliğini garantilemek.

3. Türkiye, Rusya, İran gibi güçlerin büyümesini engellemek.

4. PKK devletine (her an Barzani’ye de dönebilir yeni Kürt aktörler de çıkarabilir) İsrail ile birlikte zemin oluşturmak.

5. Enerji ve SU kaynaklarını kontrol altına almak.

ABD şimdilik; Suriye’yi Rusya’ya (belki de Rusya ile anlaşma yaparak) bırakarak Irak’a çekildi ve İran’a müdahale etmek için bekliyor. Her an Suriye’ye tekrar dönebilir.

ABD’nin asıl gizli hedefi ise; Anadolu/İslam dünyasının doğal lideri ve dünya liderliğine oynayarak, yeni bir dünya düzeni kurabilecek potansiyele sahip olan Türkiye’dir.

RUSYA’nın hedefleri

1. Sıcak denizlere inmek

2. Dünyayı yöneten güçlerden biri olduğunu göstermek.

3. Türkiye ve ABD’yi dengelemek.

4. ESED rejimini kurtarmak.

5. Enerji ve SU kaynaklarının kontrolünü sağlamak.

Rusya, en temel amacı olan: ‘sıcak denizlere inme’ hedefini şimdilik gerçekleştirmiştir.

İRAN’ın hedefleri

1. Pers İmparatorluğu hayalini gerçekleştirmek.

2. Türkiye’yi dengeleyerek bölgesel bir güç olduğunu göstermek.

3. ESED rejimini kurtarmak.

4. Şii eksenini (Tahran-Bağdat-Şam-Lübnan) tamamlamak.

5. Akdeniz’e çıkmak.

İran şimdilik karlı görünmekle beraber, bir ABD müdahalesi ile parçalanma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Diğer aktörlerin hedefleri

Çin, Almanya, Fransa ve bazı AB ülkeleri bu güçler, daha çok etkisiz birim eleman rolü gördüler. Suriye sorununda çok etkili ol(a)madılar. Sadece dünya gündeminde birkaç haber konusu oldular.

İngiltere; perde gerisinden bir aktör olarak, Suriye sorununa müdahale etmektedir. Sinsi bir şekilde pusuda beklemektedir ve her an Suriye’ye gelebilir. İngiltere yeni bir dünya düzeni kurma stratejisi çizmiştir ve ABD’nin yerine geçmeye hazırlanıyor. Türkiye’yi rakip olarak görmek istememekte ve özellikle İpekyolu Projesi ile yanına almaya çalışmaktadır. Dünyanın lideri İngiltere (ABD yerine) mi, Türkiye (Pax Anadolu) mi olacak? Yoksa Dünya, ABD-Rusya gibi yeni 2. Kutuplu (Türkiye/İslam - İngiltere/Hristiyan) bir döneme doğru mu gidiyor? Bunu zaman gösterecek.

DEAŞ; ABD (İsrail) ve daha bir çok ülke tarafından kullanıldılar. İslam dünyasının kalbine ABD askerlerinin bir daha gelmesine sebep oldular. Her şeyden önemlisi; Halifelik/Hilafet kurumunun terörle, kanla anılmasına sebep oldular. Belki de asıl hedef, DEAŞ’a Halifelik ilan ettirip, Hilafet kurumunu rezil et(tir)mekti. Buna daha önce, DEAŞ Halifelik ilan etmeden önce, bir twitter mesajımızda dikkat çekmiştik: (İŞİD'e Hilafet (terör) devleti kurdurarak, Hilafet'i Türkiye'nin liderliğinden çıkarma hedeflenmektedir. Galip İlhaner : 16 Haziran 2014, 22:07 - 15 Haz 2014)

ABD şimdi de Suud Hanedanını (Muhammed Bin Selman) Halife yapmayı planlamaktadır.

PKK; ABD (İsrail)’nin vaatlerine kanarak çözüm sürecini bitiren PKK, Kürdistan adı altında 2. İsrail devleti kurmak için çok çalıştı. Çok kan döktü. Kendisini kullandırmadığı ülke kalmadı. Hala kendisini kullanacak ülkeler arıyor. Muhtemelen en son İngiltere (İsrail) tarafından tekrar kullanılacak. Suriye sorununda en kaybeden olarak PKK tarihe geçecektir. Kürt çocuklarını; komünist ideolojisiyle ve ABD gibi kapitalist/emperyalist bir gücün emrine sokarak ABD askerleri yaptı. Kürt çocuklarını ABD (İsrail) çıkarları için feda etti. PKK bir kez daha kaybetti ama, Kürtler büyük oyuna gelmeyerek kazandı.

ESED rejimi; ESED rejimi elbette eski Suriye’yi tekrar yönetmek istiyor. Fakat Suriye, Suriye dışındaki aktörlerin kaderini belirleyeceği bir Suriye olacak. Beşşar Esed ne Atatürk (1922 ve 29 Ekim 1923) ne de Erdoğan (2001 ve 15 Temmuz 2016) gibi bir lider olamadı. Halkını ve ülkesini birleştirebilecek bir lider olamadı.

Türkiye’nin hedefleri

1. Anadolu İslam (Ortadoğu) Coğrafyasından bütün dış güçleri çıkararak, dünyanın süper gücü (Pax Anadolu Stratejisi) olmak.

2. Suriye’nin rejimini değiştirerek, yeni bir Suriye (ordu, istihbarat bütün kurumlar) İslam devleti kurmak.

3. Suriye’de desteklediği (Müslüman Kardeşler ) grupları iktidar yapmak.

4. PKK (2. İsrail) devletinin kurulmasını engelleyerek, Türk-Kürt (Misak-ı Milli) Birliğini (Anadolu/İslam İmparatorluğu) sağlamak.

5. Dünyanın ABD, Rusya gibi güçlerden ve 5’ten büyük olduğunu bütün dünyaya göstermek.

Türkiye Şimdilik Suriye’nin toprak bütünlüğünü (ileride Misak-ı Milli) korumak istiyor. Suriye sorununu çözerek, yeni bir dünya düzeninin (Pax Anadolu-Pax Turkey) temellerini atmak ise; Türkiye’nin en büyük hedeflerinden biridir. Suriye’de Pax Türkiye (Pax Anadolu) düzeni artık başlamıştır.