Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 Aralık 2018

ABD gidiyor İngiltere mi geliyor?

Suriye’de Pax Turkey yolu açılıyor. Bu durum aynı zamanda, İslam dünyasının barış içinde yaşamasının yolunun da açılması demektir.

04.12.2018 tarihli makalemizde:

Pax Anadolu (Pax Anatolia) mu Pax Britannica mı?” demiştik.

Acaba dünyayı yönetenler, artık ABD’yi yönetemeyeceklerini (Trump etkisi) düşündükleri için mi

İngiltere’yi sahaya sürüyorlar, İngiltere üzerinden yeni bir dünya düzeni kurmaya çalışıyorlar?

Ne olursa olsun, yeni bir dünya düzeninin temelleri atılıyor. Soru şu: Yeni dünya düzenini;

Türkiye (Pax Anadolu) mi kuracak, İngiltere (Pax Britannica) mi kuracak? ABD dünya sahnesinden kısmen çekiliyor mu yoksa yeni bir oyun mu oynuyor? ABD, Suriye’den çekileceğini başkan Donald Trump üzerinden ilan etti. Bu karar; ABD yönetim hiyerarşisinin kararı mı, yoksa Donald Trump’ın kararı mı?

Acaba ABD gerçekten Suriye’den çekilecek mi yoksa, İngiltere’nin Anadolu (Ortadoğu) İslam coğrafyasına gelmesinin yolunu mu açmaya çalışıyor? Bunu ilerleyen günlerde göreceğiz.

Neredeyse bütün analistler,

ABD (Trump)’nin Suriye’den çekilme kararını ihtiyatla karşılıyor. ABD yeni bir oyun çevirerek ve İran üzerinden, daha tehlikeli ve daha çok kan dökmek üzere dönebilir mi? Çekilme kararı aynı zamanda, Türkiye’nin Suriye Barışı’nı engellemeye yönelik mi? Misak-ı Milli (Anadolu Barışı/ Türk-Kürt Birliği) yolunu durdurmaya yönelik mi?

***

ABD İran’a müdahale için geri dönebilir mi?

ABD (İsrail), İran rejimini sarsmak, İran’ı bölmek için, İran’a müdahale etmeye uzun zamandır hazırlanıyor.

Bunun hazırlıkları için özellikle Irak’ta ciddi bir hareketlilik var. ABD, İran’a demokrasi getirme bahanesiyle, her an İran’a müdahale etmek için dönebilir. Hatta Suriye’den tamamen çekilmeden de dönebilir.

***

PKK ile Barzani birleşir mi?

ABD Kürtlere, “Kendi savaşınızı kendiniz verin” mi diyor? Kürtleri PKK çatısı altında birleşmeye mi zorluyor?

Dahası bunu mu planlıyor? Barzani’nin bağımsız Kürdistan Devleti kurmasını engelleyerek, PKK’ya zaman kazandıran ABD, bütün Kürtleri PKK çatısı altında toplayabilir mi? Acaba ileride PKK mı Barzani’ye katılacak, Barzani mi PKK’ya katılacak? Bunu o zamanki konjoktür belirleyecek.

***

Türk-Kürt savaşına mı, Türk-Kürt birliğine doğru mu gidiyoruz?

PKK ve PKK’ya destek verenlerin amacı kuşkusuz Türk-Kürt savaşının çıkmasıdır. Tük-Kürt savaşı da devletler arası savaş olmadan çıkmaz. Bunun için de özellikle PKK yönetiminde bir Kürdistan gerekiyor.

***

Kürtler kazandı PKK kaybetti

PKK, dünyadaki bütün Kürtlerin liderliğine oynadı ama kaybetti. Kürtler büyük oyunu (Türk-Kürt Savaşı) gördü ve PKK’yı desteklemedi. Kısacası geldiğimiz aşamada, “Kürtler kazandı PKK kaybetti”

***

Haftanın Twitleri;

21 Ara 2018, ABD, İran'a müdahale etmek için geri dönebilir. Yeni üst akıl İngiltere mi olacak? Yeni dünya düzeninin kurucusu İngiltere mi olacak? İngiltere Suriye'ye geliyor. ABD, İngiltere'nin yolunu açıyor. Irak ABD'nin Suriye Rusya'nın Irak ve Suriye birlikte İngiltere'nin mi olacak?

***

13 Mar 2017, ABD'nin planı; PKK ile Barzani'yi birleştirmek. ABD, BARZANİ'nin PKK'ya iltihak (katılım) etmesini istiyor.

***

13 Mar 2017, ABD PKK ile BARZANİ'yi birleştirmeyi planlıyor Barzani mi PKK'ya katılacak, PKK BARZANİ'ye katılacak? ABD, Barzani'nin PKK'ya katılmasını