Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
34.67
Gram Altın
2402.20
BIST 100
10268.9
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

15 Ekim 2022

ABD nereye koşuyor?

Almanya ve Fransa yıllar önce İHA ve SİHA yapmak için program başlattı ancak başaramayınca proje rafa kaldırıldı. Dünyanın ileri seviyedeki İHA ve SİHA’larını kim yapıyor derseniz,ilk iki sırada ABD ve İsrail var. Üçüncü sıraya Çin’i geçerek Türkiye yerleşti. Peki Rusya – Ukrayna savaşından dolayı silahlanmaya dev bir bütçe ayırmaya karar veren Almanya yeni modern silahları nereden alacak? Doğal olarak ABD’den… Avrupa’nın sanayi devlerinin parası dünyanın en büyük silah üreticisi olan ABD’nin kasasına akacak. Tıpkı petrolden kazandıkları parayı kullanmadıkları yüzlerce savaş uçağı ve binlerce tank alımı için ABD’ye akıtan Arap ülkeleri gibi…

Avrupa ucuz olan Rus gazını almasın, kış kıyamette pahalı olan ABD kaya gazını ithal etmek zorunda kalsın diye Kuzey Akım boru hatlarını kim bombalamış olabilir? Bu sorunun cevabı birkaç ay önce o bölgede tatbikat yapan ABD donanmasının varlığında gizli. ABD, adil ve hakkaniyetli şekilde dünyayı yönetmek yerine ayrılıkları körükleyerek, milletleri birbirine düşürüp sonra iki tarafa da silah satarak dünyanın kanını emiyor.

***

Ukrayna Ordusu, Sovyet yapımı silahları kullanmayı biliyor gerekçesi ile ABD silah yardımı diye kendi ürettiği modern ve ileri teknoloji ürünü silahlar yerine eski Sovyet uydusu ülkelerdeki tüm demode silahları toplayıp yardım diye Ukrayna’ya gönderdi. Orada Ruslara karşı kullanıldı ve bitti… Eski Sovyet silahlarından kurtulan ülkelere şimdi modern ABD silahları satıyor. ABD, Ukrayna’ya güya yaptığı silah yardımının kat be kat fazlasını kazanıyor.

Son olarak Kıbrıs Rum Kesimi’nin elinde Sovyet yapımı silahlar kalmıştı, ABD silah ambargosunu kaldırıp onları da Ukrayna’ya göndermeye başladı. Böylece Rusya ile birlikte Sovyetlerden kalma II. Dünya artığı tüm külüstür silahlar bitirildi. Bu hem Rusya’nın, hem ABD’nin çıkarına…

ABD, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi’ne yerleşip modern silahlar satarak bir taşla birkaç kuş birden vurmuş olacak. Akdeniz’deki Rus donanmasına karşı elini güçlendirecek; ileri teknoloji ürünleri ile güçlü bir çıkış yapan Türkiye’ye gözdağı verecek; Doğu Akdeniz’in enerji kaynaklarında söz sahibi olmaya çalışacak. Doğu Akdeniz’de 55 trilyon dolarlık petrol ve gaz olduğu ortaya çıkınca dünyanın hegemon ülkeleri canavarlaşmaya başladı.

***

Türkiye, tahıl koridorundan sonra Avrupa’nın petrol, doğalgaz ve enerji ihtiyacı için şimdi de doğalgaz merkezi olmaya hazırlanıyor. ABD ve Avrupa istemese de gelişmeler Türkiye lehine şekilleniyor gibi… Yunanistan’ın neredeyse tüm doğalgazı Türkiye’den gidiyor. Şimdi Avrupa’nın gazını da Türkiye karşılamaya başlayacak.

Yarım asırdır Türkiye’yi Avrupa Birliği’ne almamak için her türlü engeli çıkaran Avrupa, bu kış halkının donmaması, sanayisinin durmaması için Türkiye’ye muhtaç duruma geldi. Almanya’ya ihracatımız patlama yapmış durumda. Atalarımız ne güzel söylemiş: Keser döner sap döner, gün gelir hesap döner.

Türkiye ile Rusya, zengin Avrupa ülkelerinin adeta kapıştığı Ukrayna tahılından sonra Rusya’nın gübre ve tahılını ihtiyacı olan yoksul ülkelere göndermek için anlaştılar. Gönderilecek ülkeleri de tek tek belirleyecekler. Türkiye’nin elini güçlendirecek asıl gelişme ise Akkuyu’dan sonra Sinop’ta ikinci nükleer enerji santralinin yapımına başlanması olacaktır.