Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Mart 2021

Açık yara

Hemen hemen herkesin kendisi ve mahallesi için ülkesi için hatta ve hatta dünya için sözleri, teklifleri var. Bu durum bilgisi olan için de bilgisi olmayan için de böyle. Ancak söylenen sözlerin ne kadarı fikirdir, ne kadarı üzerinde gayret vardır?

İnsanoğlu tabi ki kendisi ve çevresi ile alakalı konularda sözler söylemelidir. Ancak bunun için insanların ilmi açıdan bir gayret göstermesi lazımdır. Kendisi ve çevresi ile alakalı meselelerde kendi fikirlerini, kendi bilgilerini üretmeleri şart oğlu şarttır. Başka bir yol da yoktur.

Fikir ve bilgi üretmezlerse ne olur?

Açık yaralarından sürekli mikrop girer.

Hekimliğin temel kurallarından, tavsiyelerinden biri de açık yara olsun istenmemesidir. Asıl olması gerekenin yaranın çabuk iyileşmesi için yaranın kapalı tutulmasıdır.

Yarayı açık tutarsanız eninde sonunda hasta kaybedebilir, ölümüne sebep olabilirsiniz.

İnsanlığın açık yarası neresidir?

İnsanlığın açık yarası düşünememek, düşünmemektir.

Peki, düşünememek, düşünmemek ne demektir?

Bir bilgi.. diyelim ki Allah’ın bir ayeti insana geldiği zaman O’nun sindirilmesi birinci şart olan okumak/bilmekten sonra ikinci şart düşünmek/anlamak gelir. Meselenin anlaşılması ve yaşanması gerekir. Sindirmek demek hangi konu ise o anlaşılacak ve yaşanacak demektir.

Tıpkı gıda gibi. Gıdanın vücutça sindirilmesi gerekir. Sindirim yoksa vücut o gıdayı alamıyor demektir. Vücut, gıdayı sindiremiyorsa o kişi zaten ölecektir.

Bilgi de bu şekildedir.

Bilgi insana geldiği zaman mutlaka sindirilmesi lazımdır. Bunun için de kişinin düşünmesi lazımdır. Düşünme anlam bağı kurmak demektir.

Falanca şunu dedi, filanca bunu dedi. Falanca ile filanca arasında ne ilişki var? Neyi nasıl anlarım. Mesele ile alakalı anlam bağları kurulmadan hiçbir şey anlaşılmaz. Anlam öbekleri oluşmaz. Zaten anlam öbeklerinin her biri birbirleri ile bağlantılıdır.

Dolayısıyla tefekkür insan olmanın en önemli özelliklerinden bir tanesidir. Düşünme olmazsa açık yaranız bol olacak demektir. Bu iş terk edilirse öncelikle insan dinini anlayamaz. Din anlaşılmazsa ne yanlış ne doğru bilinmez. Düşmanlar kim, dost kim bunlar da bilinmez. Düşman denilen zaten Allah’ın dininin düşmanlarıdır. Haliyle açık yaranızdan bu düşmanlar girecek demektir. Düşman içeri girdikten sonra başınıza her tür şey gelebilecek, kaleniz düşecek demektir.

Bu durum her insan ve insana ait her ne varsa her biri için geçerli bir sıkıntıdır. Açık yara bırakmamak, düşmana mahal vermemek en önemli insani özelliktir. Açık yarası olanların kaybetmek, açık yarasını kapalı tutanların kazanmak gibi bir özelliği vardır.

Siz, siz olun, kendiniz olun ve açık yaralı kalmayın.