Dolar (USD)
32.29
Euro (EUR)
35.01
Gram Altın
2453.56
BIST 100
10157.13
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

22 Mart 2018

Afrin'de Nevruz

Tabiat beyaz kefeni üzerinden attı. Ölüm uykusundan uyanış ve yeni umutla tüm varlık aleminde bir diriliş başlıyor bugün. 21 Mart Nevruz Bayramı kutlu olsun!

Yeni gün anlamına gelen nevruz, yeniden dirilişi de müjdeliyor. Nevruz, tabiatta canlanmayı, baharı, çiçeklerin açmasını ve toprağın bereketini, bolluğunu ifade için bayram havasında kutlanmaktadır.

Asya'dan Anadolu'ya uzanan Türk dünyasında nevruz kutlamaları olduğunu biliyoruz. Nevruz ortak bir bayramdır. Mitolojik veya dinu00ee kaynaklı inanma ve uygulamalarla günümüze kadar kutlanan bir bayramdır.

Nevruz, evrenin ve insanın yaratıldığı gün olarak da bilinir. İslam öncesi ve İslam'dan sonra da ara verilmeden kutlanmıştır. Osmanlı döneminde nevruziye adı verilen macun veya tatlı yemek adet olmuştu. Sadrazam, padişaha donanmış atlar, silahlar ve pahalı kumaşlar gibi hediyeler verir, bunlara "Nevruziye Pişkeşi" denirdi.

Nevruz, İslamiyet'in kabulü sonrasında bazı dini inançların da karışmasıyla İslamu00ee kimlik kazanmıştır. "Allah, yeryüzünü 21 Mart'ta yaratmıştır. Nevruz, Hz. Adem'in çamurdan yoğrulduğu, Adem ve Havva'nın buluştukları, Nuh'un gemisinin karaya vardığı, Yusuf Peygamber'in kuyudan kurtarıldığı, Hz. Musa'nın asasıyla Kızıldeniz'i yardığı gün olarak kabul edilmiştir. Nevruz, Hz. Muhammed'in peygamber olduğu gün olarak kabul edilmiştir. Nevruz; Hz. Ali'nin doğum günü ve halife olduğu gün, Hz. Ali ile Hz. Fatma'nın evlendikleri gün, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'in doğduğu gün, Kerbela olayının olduğu gün olarak kabul edilir." (http://turkoloji.cu.edu.tr/HALKBILIM/erman_artun_turk_halk_kulturunde_nevruz.pdf)

Nevruz, anlamına uygun olarak yeni güne ve yeni umutlara uyanan Afrin'de ve terörden arındırılmış diğer bölgelerde bugün daha anlamlıdır. Çünkü bu bölgeler, esaretten ve zulümden kurtulmuş ve özgürlüklerine kavuşmuşlardır. Tıpkı Ergenekon'dan çıkış gibi bugün Afrin'de de umutlar dirilmiş ve Afrin yeni güne, yeniden dirilişe uyanmıştır. Afrin'de diriliş başlamıştır. Mübarek olsun!

Tarihin ilk dönemlerinden beri ay, mevsim ve yıl geçişleri çeşitli etkinlikler, sevinç gösterileri ve inanmalarla kutlanmıştır. Türklerde de Nevruz, baharın başlangıcı sayılmaktadır. Bahar demek, doğuş, diriliş ve taze umutlar demektir. Nevruz, bugün hem ülke olarak hem de hamisi olduğumuz ve kardeş bildiğimiz tüm mazlum ve mağdur halklar için bayramdır. Ordumuz Afrin'de sevinç, minnet ve dua ile karşılanmıştır. Çocuğundan yaşlısına hemen herkesin yüreğindeki atışı ve gözlerindeki parıltıyı hissediyoruz, görüyoruz. Bu sebeple Afrin'de gerçekten bayram yaşanmaktadır.

Nevruz kutlamalarında evler boyanır, temizlenir, eşyalar yıkanır. Bayrama hazırlık yapılır. Afrin'de ecnebi postalanın değdiği Müslüman toprağını terör pisliğinden kurtaran ordumuz var olsun!

Nevruz ateşi yanmıştır. Bu ateş başta emperyal güçleri ve onların beslemelerini yakmıştır. Nevruzda kır gezileri yapılır. Ordumuz da şimdi Afrin'de kır gezisindedir. Oyunlar oynanır, ateş üzerinden atlanır, dualar edilir. Günahlardan arınmadır aynı zamanda. Afrin'de gerçek anlamda bayram vardır.

Nevruz; dirilişin, kardeşliğin, barışın, huzurun ve esenliğin adıdır. Nevruz, uyanıştır. Batı'nın yıllardır uyuttuğu, aldattığı ve kukla olarak kullandığı siyasetçilerden kurtulan aziz milletimiz ve onun kahraman ordusu Afrin'de yeniden dirilişin destanını yazmıştır. Nevruz yeni gün ise tarihu00ee günler yaşadığımız şu zamanda Afrin ile hem ülke siyasetinde hem de uluslararası siyasette yeni gün başlamıştır. Kısacası uyanış ve diriliş başlamıştır. Kutlu olsun!