Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.75
Gram Altın
2396.83
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

02 Ocak 2022

Aile içi anlaşmazlıkların nedenleri-2

Sağlıklı aile, tartışmaların yaşanmadığı veya çok sınırlı sayıda yaşandığı mutlu ailedir. Aslına bakılırsa, insanların birlikte yaşadığı yer ve ortamlarda, aralarında az da olsa anlaşmazlık çıkması kaçınılmazdır. Özellikle koca bir ömrü aynı çatı altında yaşamak zorunda olan eşler arasında bazı konularda anlaşmazlıkların ortaya çıkması çok tabiî sayılır. Çünkü eşler, ne kadar fedakâr davranırlarsa davransınlar, ayrı hususiyetleri ve farklı beklentileri olan ayrı insanlardır. Burada önemli ve belirleyici olan husus, karı-kocanın eşsiz fedakârlık ve engin müsamahalarına rağmen ortaya çıkan anlaşmazlıklara beraberce uygun çözümler üretebilmeleridir.

Aile ilişkilerinin sağlıklı bir şekilde yürümesi, tarafların mutlu ve huzurlu bir hayat sürmeleri açısından çok çok önemlidir. Ancak, aile içi ilişkilerin her zaman beklendiği ve istenildiği gibi yürümediği ve zaman zaman anlaşmazlıkların meydana çıktığı bir vakıadır. Sıcak bir yuva olarak nitelenen aile, maalesef bazan sürekli anlaşmazlıkların yaşandığı problemli bir hayata dönüşebilmektedir. Aile içi sorun ve anlaşmazlıkları, değişime ayak uyduran fedakâr eşlerin sağlıklı bir biçimde çözdükleri; uyum sağlayamayanların ise, birkaç sert tartışmadan sonra ne yazık ki, evlilik birliğini boşanma ile sonlandırdıkları acı bir gerçektir.

Ailenin temel direkleri olan karı koca arasında; ortaya çıkan sorunların hepsine birden aile içi anlaşmazlıklar olarak nitelendirebiliriz. Aile içi anlaşmazlıklar, eşlerden biri tarafından, kendi isteklerini karşı tarafın engellediği veya engellemek üzere olduğu algılanması ile başlayan ve iki tarafın algılarını, duygularını ve davranışlarını içeren bir süreçtir. Eşlerden biri veya ikisinin psikolojik ihtiyaçlarının karşılanmaması, kaynakların sınırlı olması, değer ölçülerinin ve önceliklerinin farklı olması durumlarında anlaşmazlığın çıktığını ve her iki tarafta da stres, bunalım, hayattan zevk alamama ve iş hayatında verimsizliğe yol açtığı her türlü izahtan varestedir.

Peki bazen şiddete, bazen da boşanmaya kadar gidebilen bu aile içi talihsiz anlaşmazlıkların ortaya çıkmasında tarafların yani karı ve kocanın ne gibi kusur ve ihmâlkârlıkları vardır?.. Gelin beraber aile içindeki davranış biçimlerimize samimi olarak bir göz atalım. Belki o zaman keyfimizi kaçıran ve bizi huzursuz eden bu anlaşmazlıklara sebep olan zaaf noktalarımızı tesbit eder ve kendimize bir çeki düzen verme imkânı yakalarız…

Erkekten başlayalım. Erkeğin, hanımına karşı kusurlarını şu ana başlıklar altında inceleyebiliriz:

1- Erkeğin, ebeveyni ile hanımını belli bir noktada uzlaştırma konusunda yeterli çaba sarf etmemesi.

2- Hanımına güvenmemesi, sebepsiz yere ondan kuşkulanması. Bazan da onu, parasını çarçur etmekle suçlaması.

3- Karısını küçük görmesi, sözüne itibar etmemesi. Hiçbir konuda ona danışıp görüşünü almaya çalışmaması. Çocukları arasında ona saygısızlık etmesi. En ufak bir anlaşmazlıkta hemen ailesine dil uzatması.

4- Hanımının varsa özel parasını haksız yere yemeye çalışması ve yedirmediği takdirde onu boşamakla tehdit etmesi.

5- Hanımına dinini öğretmeye gayret etmemesi. Bilakis onu, Rabbine itaatten alıkoyan boş şeylerle oyalamaya çalışması.

6- Hali vakti yerinde olmasına rağmen cimrilik edip, hanımının ihtiyaçlarını karşılamaması.

7- Evdeki bütün sohbetlerde sürekli olarak onu suçlamaya çalışması ve her konuda onu eleştirmesi.

8- Hanımı ile devamlı tartışması. En önemsiz sebeplerle onu rencide etmesi ve günlerce onunla konuşmaması.

9- Meşru bir sebeple dahi olsa konuşmayı kestiğinde, şerî sınırı aşması ve böylece aralarındaki anlaşmazlığın derinleşmesine sebep olması.

10- Erkek arkadaşlarıyla çok vakit geçirmesi. Bazı durumlarda ise, iş icabı eve çok geç, yorgun ve halsiz dönmesi. Bu şekilde hanımına yeteri kadar zaman ayırmaması ve onu ihmal etmesi.

11- Hanımına kaba davranması, onun duygularını hiçbir zaman dikkate almaması ve hiçbir şekilde onu anlamaya çalışmaması.

12- Basit nedenlerle haddini aşıp hanımına pervasızca el kaldırması ve böylece hayatı ona zehir etmesi.

13- Birden fazla oldukları takdirde, aralarında âdil davranmaması.

14- Boşanma konusunda pervasız ve acileci olması. Boşanma kelimelerini çok kolay kullanması…

(Devamı haftaya…)