Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

04 Aralık 2020

Aileleri yıkan kumar

Birbirlerini sevmişler, engelleri aşarak mutluluk içinde evlenmişlerdi. Her şey yolunda giderken erkek cep telefonundan oynanan şans oyunlarına müptela olmuş, büyük paralar kaybetmişti. Ailesi devreye girmiş, söz alarak borcunu kapatmıştı. Ancak bir süre sonra yeni bir kriz ortaya çıkmış, yine para kaybı olmuştu. Karısı çalışmaya mecbur olmuş, yeni bir borcun yükünü ödemeye çalışıyorlardı. Şöyle diyordu:

“Aslında rahat geçinecek durumumuz varken eşimin kumar alışkanlığı yüzünden geçim zorluğu içindeyiz. Ayrıca kumar yüzünden borçlanmış, bu yüzden anne-babası arsalarını borcunu ödediler. Ama yine eşim rahat durmuyor. Ne yapacağımı şaşırdım. Bana para kazanacağını ve zengin olacağımızı söylüyor.”

***

İnternetten oynanan şans oyunlarının kumar şekillerinden anlam olarak farkı yoktur. Çünkü şans oyunları, kazanma ve kaybetme ihtimalinin olduğu oyunlara denir. Kişi emek harcamadan, alın teri dökmeden kazanmayı beklemektedir. Şans ve tesadüfle sonuç alınmaktadır. Kumarhanelerde oynanan diğer kumar türleri ile aynı mekanizmaya sahiptirler. Kumar alışkanlık yapmakta, kişi maddi durumu elvermese bile, zararını ve yanlış olduğunu bile bile oynamaya devam etmektedir. Bir çeşit bağımlı kölelikten başka bir şey değildir kumar.

İnsanlar zararlı olduğunu, bütün mal varlıklarını kaybetmekle karşı karşıya olduklarını gördükleri halde ve üstelik dinimizce haram kılındığını bilerek neden kumara, şans oyunlarına dadanırlar?

Gerçekten kumar korkunç derecede kişilere, ailelere ve topluma zarar veren felakettir. Terapi için gelen veya getirilen kumar tutkunlarıyla görüşmelerimden biliyorum. Kumar onlara öyle bir heyecan ve sanal coşku vermektedir ki o anda sağlıklı ve mantıklı düşünme melekeleri devreden çıkmaktadır. Bu yüzden kumar tutkunu kısa sürede altındaki arabasını, oturduğu evi bile ileri sürebilmekte ve kaybedebilmektedir.

Kumar tutkunlarının ara verdikleri de çok inandırıcı olmuyor, tekrar bir oynama krizine giriyor ve yine kaybetmeye başlıyorlar maalesef.

Peki, kumar oynayıp da kazanan yok dedik, o zaman kârlı çıkan kim denecek. Kumardan sadece kumarhane sahibi veya kumarı oynatan kazançlı çıkar. Tabi o haram servetin o da hayrını göremez, orası ayrı.

Kumarla kişi olarak, sivil toplum örgütleri ve devlet olarak mücadeleyi hızlandırmamız gerekiyor. Yoksa bu lanet alışkanlık daha çok yuva yıkacak gibi.