Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

27 Aralık 2022

Akif'i Unutmayız…

Gazi Meclis’te görevimiz devam ederken TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in teşkilat yasasında yaptığı değişiklik ile TBMM’nin hafızası mesabesindeki dokuz yüzü aşkın personel paltosunu asacak yer bulamamıştı. O günlerde amirlerin mobinginden etkilenip zorunlu emekli olanlar olmuştu. Benim gibi bazıları ise ‘serseri mayın’ misali meclis koridorları ve bahçedeki banklarda oturup, aşina milletvekillerimiz ile hasbihali ilerletmiştik. Gazete okuma salonuna paltomu asıp meclis içerisinde dolaşırken mesai arkadaşlarımıza zarar gelmemesi için odalarına uğramaz olmuştuk.

Bir iki haftalık şoktan sonra Türk Parlamenterler Birliği Başkanı Nevzat Pakdil ve Genel Sekreteri Kadir Ramazan Coşkun’un daveti ile başına geçtiğim Parlamento dergisini aranılan ve okunur hale getirmeye gayret ettik.

İşte tam o günlerde tarihini tam hatırlamıyorum ama Ak Parti Grup Başkanvekili Çanakkale milletvekili Bülent Turan’ın makamından gelen Çanakkale Bayramiç Belediye Başkanı Saadettin Aslan’la görüşmemizde Mehmet Akif’in Bayramiç’te doğduğu, babası Tahir Efendi’nin ilçedeki Karşıyaka Camii imamı olduğuna dair ilk defa duyduğum bilgileri aktarmıştı. Başkan ‘Mehmet Akif Evi’ inşa ettiklerini söylediğinde heyecanlanmış, kendisine nasıl yardımcı olabileceğimi sorduğumda, Mehmet Akif ile ilgili yayınlardan rica etmişti. Ben de sayıları yüzden fazla prestij yayınlarla dolu arşivimi böylesi bir faaliyete severek bağışlayacağımı belirtince Belediye Başkanı da evin açılışına davet edeceğini, Akif ile ilgili bir konuşma yaptıracağını ifade etmişti. O güne kadar kütüphanemde özel raflarda duran Akif ile ilgili kitap, dergi ve arşiv olabilecek ne kadar doküman varsa Bayramiç Belediyesi görevlisine teslim etmiştim.

Daha sonra Mehmet Akif Evi’nin açıldığı haberlerini okudum. Çanakkale milletvekili dostumuz Mehmet Daniş, telefonda “Erbay bey, Mehmet Akif Evi’ne verdiğiniz kitapları gördüm. İsminizi de yazmışlar” dediğinde ne yalan söyleyeyim buruk da olsa sevindim. 2014-2019 yılları arasında Bayramiç Belediye başkanlığını deruhte eden Saadettin Aslan canı sağolsun açılışa davet etmemiş. Senelerdir Mehmet Akif’le ilgili yazdık, yazıyoruz, konuşmalar için davet edildiğimizde yüksünmeden gittik, gidiyoruz. Oğlumuza Akif ismini vererek sevgimizi gösterdiğimizi dostlarımız bilirler.

Bu yazıya bugün (27 Aralık) göz attığınızda Türkiye Yazarlar Birliği’nin aksatmadan tertiplediği Taceddin Dergâhı’ndaki davetsiz buluşmada Mehmet Akif’i yâd etmiş olacağız. Akif’le ilgili bugüne kadar çok şeyler söylendi, yazıldı, anlatıldı. Bundan sonrasında da elbette yazılacak, söylenecek ve anlatılacak çok bilinmeyenler olacaktır. Edebiyat dergilerimiz özel sayılarıyla Akif’i bugüne taşırken onun edebî yönünü öne alarak şiirlerinde ifade ettiği görüşlerini işin uzmanlarına yazdırıp ele aldılar. Tarihin derinliklerinde kalmış belgelerle olayları ülkemiz insanının gündemine taşıyan Derin Tarih dergisinin son sayısında Mehmet Akif’i değişik kalemlerden okurken onun dünyasının farklı yönlerine de temas edildiğini görüyorsunuz. Velhasıl kelam Derin Tarih Aralık 2022 nüshasına kütüphanenizde yer açın. Arşivlik bir sayıyı kaçırmayınız diyor, emeği geçenleri tebrik ediyorum.