Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2394.93
BIST 100
10235.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

04 Eylül 2023

​Akıllı kaos

Dünya siyaset arenasında Türkiye ne zaman inisiyatif almaya kalksa, ya içimiz veya etrafımız bir şekilde karıştırılır. Ermeni terör örgütü ASALA’nın devamı olarak kurulan PKK terör örgütünün asli işlevi de batılıların çıkarları doğrultusunda Türkiye’nin ayağına pranga olmaktı.

Savaşan iki tarafın lideri Zelenskiy ile de Putin ile de görüşebilen tek lider Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Soçi, G-20 ve BM’deki toplantılarda yapacağı diplomatik manevralar mazlum coğrafyaları çok yakından ilgilendiriyor.

Erdoğan’ın Soçi görüşmesinde Putin’i ikna kabiliyetini Amerikalılar bile takdir etmeye başladılar. Ukrayna tahılı gibi Rus tahılını da dünya pazarlarına sürmenin bir yolu bulunursa, Afrika, İslam coğrafyası, Asya hatta hatta Güney Amerika’daki iklim krizi ve açlık sebebiyle yerlerini yurtlarını terk etmek mecburiyetinde kalacak olan insanların imdadına yetişilecek.

Almanya başta olmak üzere Avrupa’yı kucağına oturtmak için Ukrayna’da akıllı kaos çıkartan ABD’nin Türkiye’yi sıkıştırma babından Suriye ve Irak’taki gelişmelerden habersiz olduğunu söylemek kelimenin en hafif tabiriyle saf dillik olur. Afrika’daki darbeler zinciriyle sömürü çarkına çomak sokulan Fransa'nın tıpkı Ukrayna savaşı sonrasındaki Almanya gibi ABD’siz belini doğrultmasının imkanı kalmadı.

Son bir haftada Suriye ve Irak’ta neler olduğuna bir göz atarsak Suriye’nin güney doğusundaki Deyrizor bölgesinde ABD destekli PKK terörüne başkaldıran Arap aşiretler birer ikişer yerleşim alanlarını terör örgütü hakimiyetinden temizlemeye başladılar. Kullanışlı aparatları PKK teröristlerinin Arap aşiretler karşısında tutunamayacağını gören ABD Suriye büyükelçiliği devreye girerek aşiret temsilcilerine, ya PKK terörüne ya da Esed zulmüne razı olun mesajı ile iknaya çalıştı. Deyrizzor’daki çatışmalar yıllardır PKK teröründen kurtulmayı bekleyen Münbiçlileri de hareketlendirdi. Münbiç çevresindeki teröristlerle savaşmak isteyen Arap aşiretlerine Rus uçaklarının saldırıları bize akıllı kaostan sadece işgalcilerin yararlandığı gerçeğini gösteriyor. Münbiç çevresinde çaka satmak isteyen terör grupları aşiretlerin karşı koyması sonucu inlerine kaçmaktan başka çare bulamadılar.

Gelelim Kerkük’e. Türkiye’nin misakı millisinde yer alan yüzyıllardır Türk yurdu olan Kerkük, suni bir gündemle tekrar karıştırılmak isteniyor. 2014 yılında DEAŞ bahanesi ile Kerkük’e yerleştirilen Peşmergelerin ilk işi Kerkük’ün nüfus ve tapu dairelerine saldırarak buradaki belgeleri imha etmek olmuştu. Barzani’nin petrol bölgelerine çöreklenme hayalini ifşa ettiği 2017 sözde referandumundan sonra gemi azıya alan Peşmerge siyasi cinayetlerle Türkmenlere karşı soykırıma girişmişti. Kıyam üzerine devreye Bağdat yönetiminin de girmesiyle iştahı kursağında kalan çapulcular arkalarına bile bakmadan kaçarak soluğu 2014 öncesindeki bulundukları bölgelerde aldılar.

Nerden çıktı bu Kerkük işi derseniz, Irak Başbakanı ile KDP’nin gizli pazarlıkları sonucunda hükümete destek karşılığında Türk yurdu Kerkük’ün peşmergeye peşkeş çekilmesinden ibaret. Önce 6 Kasım’da daha sonra da 18 Aralık’ta yapılacağı açıkanan yerel seçimler için propaganda çalışmalarının başladığı bir dönemde silahlı vatansızların Kerkük’te bulunması hükümetin de Irak’ın kuzeyindeki paravan yönetimin de işine geliyor. ABD’nin bölgedeki müttefikleri PKK teröristleri de bu kaos ortamını kendilerine nimet sayıyorlar. Malum gruplarla birlikte kendilerine yeni yaşam alanları bulmaya çalışıyorlar.

Irak’taki iç karışıklıklardan nemalanmak isteyen çapulcu grubu İsrail ve ABD emperyalistlerinin kendilerine verdikleri silahlarla Türkmen kentinde hakimiyet kurmaya çalışıyorlar. Oldu bitti ile işi kotaracaklarını savunanlar Kerkük’ün her Türk’ün yüreğindeki vatanın bir parçası olduğunu unutuyorlar. Kerkük’ün istikrarı Irak’ın ve bölgenin istikrarı demektir. KDP’yi Kerkük’e taşımak ABD’nin akıllı kaos politikasının bir parçası. İran’lı silahlı gruplar Hüseyin Yezdadi ekibi ile Peşmerge grupların Altun Köprü civarında konuşlandı. Tarihte birçok Türkmen katliamına sahne olan Altun Köprü’de birbirleriyle çatışıyormuş gibi görünecek bu iki grup, tıpkı DEAŞ’ın terör örgütü PKK’ya alan açması gibi Kerkük’ün yerel unsurlarını bölgeden kaçırmayı hedefliyor. Afrika’nın madenlerine kara adamın gözünün içine baka baka çöreklenen batılı emperyalistlerin, Suriye ve Irak’ta petrol yataklarını paravan çapulcular eliyle sömürmeye devam etmesi akıllı kaostan geçiyor. Bölgeye kaos değil, huzur ve güvenlik lazım. Dünya barışı kurulursa Türkiye eliyle kurulur vesselam….