Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.75
Gram Altın
2388.70
BIST 100
10264.53
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Akıllı telefonlar bizi dinliyor mu?

Teknolojinin hızlı bir şekilde gelişim göstermesi şüphesiz ki insanoğluna oldukça önemli katkı sağladı. Habere, bilgiye, birbirinden farklı içeriklere anında ve kesintisiz bir şekilde erişme şansına sahip olduk. Ancak bilgi bombardımanı beraberinde dezenformasyonu getirdi. Bilgi kirliliğinin had safhaya ulaşması, teknoloji bağımlılığı ise günümüz modern dünya düzeninin temel sorunsalı halini geldi. Tabii bu süreçte yanımızdan hiç ayırmadığımız bir arkadaşımız da ortaya çıktı. Hepimizin cebinde olan, unuttuğumuz an kendimizi yapayalnız ve eksik hissettiğimiz akıllı telefonlarımız

Akıllı telefonların miladı!

Akıllı telefonların miladını 2007 yılı olarak ifade edebilmek mümkün. Çünkü Apple, Steve Jobs öncülüğünde tarihinde ilk iPhone modelini piyasaya sürmüş ve bu model yoğun ilgiye sahne olmuştur. Dünden bugüne geçen süre zarfından farklı akıllı telefon modelleri ortaya çıkmış ve her keseye uygun yapısı nedeniyle bu telefonlar insan hayatının merkezine yerleşmiştir. Tabii bu noktada internet teknolojisinin desteğini de söylemeden geçmek doğru olmaz. Çünkü akıllı telefonları bu denli yaygınlaştıran en temel unsur internet teknolojisidir. “İnterneti telefondan aldığınız an geriye ne kalır ki?” sorusu hep akıllarımızda…

Siri bizi dinliyor mu?

Gün geçmiyor ki teknolojiyle ilgili farklı iddialar, ilginç komplo teorileri ortaya çıkmasın… Bunlara komplo teorisi diyoruz ama teorilerin gerçekleştiğini de çoğu zaman görüyoruz. Geçtiğimiz günlerde ortaya atılan iddia adeta bomba etkisi yarattı. Apple'ın sesli asistan hizmeti olarak bilinen Siri'nin kullanıcıların seslerini farklı zamanlarda kaydettiği ortaya çıktı. The Guardian’a konuşan bir kontrolör, bu kayıtların Apple çalışanları tarafından dinlendiği iddiasını ortaya attı. Kontrolün diğer açıklamaları daha da dikkat çekiciydi. Her şeyin kayıt altında olduğunu belirten kontrolör; "Doktor ve hasta konuşmalarının yanı sıra iş görüşmeleri, yasa dışı ticaretler ve cinsel ilişkiler gibi durumlarda sayısız kayıt vakası gerçekleşti. Bu kayıtlar içerisinde kişinin konumu, kişi detayları ve uygulama verileri de yer alıyor." sözleriyle mahremiyetimizin ve gizliliğimizin ne nokta olduğunu gözler önüne serdi.

Apple’dan açıklama gecikmedi!

Konuya ilişkin açıklama yapan Apple ise, hiçbir bireyin dinlenmediğini ifade ederek, alınan kayıtların yalnızca %1'inden çok daha az bir kısmının kaliteyi artırmak ve sistemi geliştirmek için dinlendiğini belirtti. Firma aynı zamanda kullanıcı gizliliğine vurgu yaparak bu konuda asla taviz vermediklerini belirtti. Yalnızca bir firma için bu durumu ortaya atmak elbette doğru olmaz. Bununla birlikte birçok uygulamayı telefonlarımıza yüklüyor, hemen hemen hepsine telefon rehberi, fotoğraflar, videolar ve diğer içeriklere erişim izni veriyoruz. Zaten sorun buradan başlıyor. Akıllı telefon kullanıyorsak yanımızda bir casus taşıdığımızı mutlaka bilmemiz gerekiyor. Doğrudan ya da dolaylı yollarla bilgilerimiz ele geçiriliyor, kişisel verilerimiz farklı amaçlarla kullanılıyor.

Kullanıcı sözleşmesi okumuyoruz…

Telefonlarımıza yüklediğimiz uygulamaların bir kısmının hangi amaçla kullanıldığını bilmeden gelişigüzel bir şekilde yükleme gerçekleştiriyoruz. Ne yazık ki sözleşmeleri de okumuyoruz. Burada yazan etmenlere dikkat etmiyoruz. Birçoğunda kişisel verilerin hizmet politikaları dâhilinde paylaşılacağı bilgisi yer alıyor. Fakat anlık haz ve mutluluk uğruna güvenliğimizi tehlikeye atabiliyoruz. Bu tarz durumlarda en çok da karşılaşılan cümle de; “Ben kimim ki beni dinlesinler?” oluyor. Hepimiz birer bireyiz ve en azından reklamcıların hedefinde yer alıyoruz. Hedefli reklamcılığın başat aktörleri durumundayız. Bu nedenle iyi birer dijital okuryazar olmak ve en azından kullanıcı sözleşmelerini okuyarak, bir takım uygulamalara erişim izni vermemek alacağımız zararları minimum düzeye indirmeye yetecektir.