Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

01 Kasım 2023

​Aklı karışıklara Filistin-İsrail kılavuzu

23 gündür okumuş cahillere anlata anlata mideme kramplar girdi. Hatta geçtiğimiz Pazartesi günü istemediğim halde birkaç tanıdığın kalbini kırdım.

Üniversite mezunuyum, diyor.

Tarih biliyorum, diyor.

İsrail ile Filistin sorununa duyarlıyım da, hatta uluslararası münasebetler konusunda da söz söyleyebilecek donanıma sahibim… diyor ama İsrail’in resmi sınırlarını bilmiyor kalkmış bir de HAMAS’ın İsrail’e ait şehirlerde terör estirdiğini iddia ediyor.

Olabilir, ben de tam olarak korsan devlet İsrail sınırlarını bilmiyorum. Ama nerelerin İsrail sınırları içinde olmadığını iyi biliyorum. Dolayısıyla bu sorunu konuşurken ben kabul etmesem de BM tarafından kabul edilmiş İsrail ile Filistin sınırlarını esas alıyorum.

Diyorlar ki bu muhteremler;

“HAMAS’ın 7 Ekim’de ‘İsrail’in şehirlerine’ düzenlediği saldırı ‘terör eylemidir’ ve İsrail’in gerçekleştirdiği bütün katliamlardan, bütün olan bitenlerden kendileri sorumludur. Çünkü HAMAS Gazze’de değil, ‘İsrail’in şehirlerine, kasaba ve köylerine’ yönelik saldırıda bulunmuştur ve bu terördür…”

HAMAS’ı eleştirebiliriz hatta önceki yazılarımda ben de kısmen HAMAS’a eleştiride de bulunmuştum. Ancak, şunu biliyorum, bunu biliyorum, onu da biliyorum diyorsanız ben de size bilmiyorsunuz ve derin bir gaflettesiniz, diyorum.

Nedir bu gaflet dediğimiz durum?

Öncelikle şu noktaya değinmek istiyorum:

Evet, bir ülkenin şehirlerine, kasaba ve köylerine saldırıda bulunmak her koşulda terör olmasa bile saldırganlıktır, haksızlıktır ve terörden geri kalmayacak şekilde çirkindir, zulümdür. Böyle bir zulmü savunmak vicdana hele hele Müslüman vicdana asla sığmaz.

Ancak;

Uluslararası alanda kabul görmüş teşkilatların, uluslararası hukukun, bağımsız devletlerin kabul ettikleri ve İsrail’in de üyesi olduğu Birleşmiş Milletler iki ayrı toplum olarak Filistin ve İsrail sınırlarını belirlemiş ise,

Uluslararası kurum ve kuruluşlara üye olan diğer devletler de bu sınırlar içinde bulunan İsrail ve (BM’nin 138 üyesi olan devlet de) Filistin’i bu sınırlarıyla devlet olarak tanımışlar ise,

Buna rağmen sadece daha güçlü olduğu için İsrail tanklarla, bombalarla sivil köylülere saldırıp Filistinlilerin yaşadıkları topraklara el koymuş, oraları işgal etmiş ise,

İsrail’in üyesi olduğu BM defaatle İsrail’e 242 sayılı BM kararına atıfla işgal ettiğin topraklar Filistinlilerin toprağıdır, derhal 1967 sınırlarına çekil, dediği halde İsrail BM’yi de dinlemeyerek işgali kanlı bir şekilde arttırarak zulme devam ediyor ise,

İşgal altındaki toplum olan Filistinliler İsrail’in işgal ettiği topraklarda İsrail’e saldırılar düzenler ise Filistinlilerin her saldırısı kurtuluş mücadelesidir.

Bu, BM gibi İsrail’in de üyesi olduğu uluslararası teşkilatın “burası Filistin topraklarıdır” diyerek tanıyıp resmen kabul ettiği 1967 sınırları dâhilinde Filistinlilerin toprakları olduğu için bu şehirlerin İsrail tarafından zorla işgal edilmiş olması sebebiyle bu topraklarda Filistinlilerin gerçekleştirecekleri her saldırısı Filistin’in kurtuluş savaşıdır, özgürlük mücadelesidir.

Ama;

Eylemi eleştirebiliriz: çocuklar öldürüldü, yabancı uyruklu turistler öldürüldü vs vs… bu meyandaki eleştirileri anlayabiliyorum ancak uluslararası hukuk ve sair uluslararası normları tanımayan,

Uluslararası hukuku çiğneyerek topraklarınızı işgal eden devlete ya da örgüte yönelik her saldırı topraklarını kurtarma harekâtıdır ve asla terör olarak değerlendirilemez.

Peki İsrail’in 75 yıldır yaptıkları ne?

İsrail Birleşmiş Milletler’i dinlemiyor,

İsrail Cenevre, Kahire, Cezayir, Oslo, Camp David’te ve daha onlarca uluslararası görüşme ve anlaşmalarda alınan hiçbir kararı tanımıyor. İşin tuhaf yanı bütün bu katliam, zulüm ve hukuksuzluklar yaşanırken de uluslararası hukuku tanımayan İsrail’e dokunulmuyor. Ama ülkeleri İsrail tarafından işgal edilmiş, işgal edildiği topraklarda anneleri, babaları, çocukları, kardeşleri katledilen Filistinliler kendi topraklarını işgal altından kurtarmak için savaşınca terörist olarak ilan ediliyorlar.

Dünyanın şerefli hiçbir halkı İsrail kendilerine bu zulümlerin %1’ini reva görseydi Filistinlilerin yaptıklarının daha beterini yaparlardı.

Kimse kusura bakmasın, Filistinliler tanıdığım en onurlu milletler sıralamasında ilk üçe girer.

Yok olacaklarsa da onurlarıyla ölürler, size ne?

Keyifle oturduğunuz yumuşak koltuklarınızda kahvenizi yudumlayıp dedikodularınıza devam etmek size zevk verecekse edin…