Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2393.34
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

10 Şubat 2020

Akran zorbalığı

Çocuğunuzun sigara, alkol, madde ve buna benzer kötü alışkanlıklar edinmesinin %60lık sebebi akran zorbalığıdır.

Peki akran zorbalığı nedir?

Çocuğunuzun büyüme alameti olarak gördüğü bir gruba dahil olma isteği ile başlıyor her şey. Mahallede, okulda bir gruba dahil olmak istiyor. O gruptaki gençler ne yapıyorsa; sigara içiyorlarsa sigara, alkol içiyorlarsa alkol, madde kullanıyorlarsa madde kullanmaya zorlanıyor.

Eğer bu alışkanlıkları kazanmıyorsa o gruba dahil edilmiyor veya bu alışkanlıkları edinmesi için zorlanıyor. Bunun neticesinde kötü alışkanlıkları edinmiş oluyor. Böylelikle akran zorbalığına maruz kalıyor.

Peki anne - baba olarak ne yapmalıyız?

İlk olarak “benim çocuğum yapmaz” düşüncesinden uzak durmalıyız. Hz. Yusuf’un “Allah’ım beni nefsimle göz açıp kapayıncaya kadar baş başa bırakma”, duasını unutmamalıyız. Allah’ın peygamberi Hz. Yusuf “benim nefsim her fenalığı ister” diyorsa, biz benim çocuğum yapmaz dememeliyiz. Kiminle arkadaşlık ettiklerine dikkat etmeliyiz. Çocuğumuzu sadece okula göndererek sorumluluklarımızı yerine getirdik düşüncesinden kurtulmalıyız.

Çocuğumuzu spor faaliyetlerine ve manevi değerler kazanması için manevi eğitim alacağı kuruluşlara yönlendirmeliyiz.

Çocuğumuzun gerçekten ne istediğini anlamalıyız. Biz çocuğumuzdan doktor, mühendis olmasını istiyoruz. Peki çocuğumuz bunu istiyor mu? Bunu anlamalıyız.