Dolar (USD)
32.28
Euro (EUR)
35.02
Gram Altın
2478.30
BIST 100
10560.2
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Kasım 2019

Allah Ailenizden de Sorguya Çekecek (2)

Değerli kardeşim…!

Önce kendi adıma sonra da sizin adınıza Allahın huzurunda sıkıntıya düşmeme adına bu yazı serisini hazırlamaya çalıştım… Çünkü Allah’u Teâlâ sadece namaz ve oruçtan sormayacak! Sadece hac ya da zekâttan da sormayacak!

Birçok insan ailemizle ilgilenip ilgilenmediğimizden sorguya çekileceğimizi bilmez… Oysaki ihmal ettiğimiz, şeytanın kucağına terk ettiğimiz, önemsemediğimiz, ertelediğimiz, ‘ailemize bir şey olmaz’ dediğimiz ailemizden de sorguya çekileceğiz…

Evet… Yanlış yazmadım! Ailemizden de sorguya çekileceğiz…!

  • Ailene islamı anlattın mı?
  • Allah’ın haklarından bahsettin mi?
  • Yaradılış gayelerinin Allah’a ibadet olduğunu ve aldıkları her nimetten sorguya çekileceklerini anlattın mı?
  • Allah’ın emir ve yasaklarını, kime nasıl davranacaklarını detaylı bir şekilde anlatın mı?
  • Çocuklarını şeytan ve şeytanlaşmış insanların şerrinden koruyabildin mi?
  • Çocuklarının İslami eğitimlerini önemsedin mi?
  • Eş ve çocuklarının haklarına riayet ettin mi?
  • Evinin çobanlığını güzel yaptın mı?

Değerli kardeşim…

Bu ve benzeri sorular muhakkak karşımıza çıkacak… Bu dünyada, kabirde ve mahşerde sıkıntı içine girmek istemiyorsan evinle, yani eş ve çocuklarınla ilgilenmek zorundasınız… Bakın zorundasınız diyorum!

***

Ölüm ötesi bilgilerin yaşanacağına inandığımız oranda işi ciddiye alırız. Aksi halde ailemizin ahiretini düşünecek zaman bulamayız… Ailemizden ölen her fert bizi Allah’a şikâyet edebilir… İşte o zaman vay başımıza gelenler deriz ama iş işten geçmiş olur.

Bakalım Ailemiz hakkında nasıl bir uyarı ile karşı karşıyayız:

Ey iman edenler, yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennem ateşin­den kendinizi ve ailenizi koruyun. Ateşin başında sert ve şiddetli, Allah’ın kendilerine verdiği emirlere karşı gelmeyen, verilen emirleri olduğu gibi yerine getiren melekler vardır.”[1]

Bu ayeti en güvenilir tefsirlerden olan İmam Taberi’nin tefsirine baktığımızda şu açıklamaları görürüz:

  • Allah Teâlâ bu ayet-i kerimede müminlere, kendilerini ve ailelerini ce­hennem ateşinden korumalarını emretmiştir. Hz. Ali (r.a.) demiştir ki: "Kişinin, aile efradını cehennem ateşinden koruması onları eğitmesi ve yetiştirmesiyle olur." Abdullah b. Abbas ise "Kişi Allah’a itaat ederek, O’na karşı gelmekten ka­çınarak ve aile efradına Allah’ı anmalarını emrederek kendisini ve ailesini ce­hennem azabından korumuş olur." demiştir. Mücahid, bu ayetin manasının: "Siz Allah’tan korkun, aile efradınıza da Allah’tan korkmalarını emredin. Böylece cehennem azabından korunmuş olursu­nuz." demek olduğunu söylemiştir. Katade diyor ki: "Kişinin, aile efradını cehennem azabından koruması, onlara, Allah’a itaat etmelerini emretmesi ve karşı gelmelerini yasaklamasıyla olur. Kişi, aile efradını Allah’ın emirlerine göre sevk ve idare eder ve onların, Allah’ın emirlerini yerine getirmelerine yardımcı olur. Onlar da, Allah’a karşı ge­len bir durum görürse onları azarlar ve durumlarını düzeltir. Böylece de onları azaptan kurtarmış olur. Âyette zikredilen, cehennemin yakıtı olan taşlardan maksat, Abdullah b. Mes'ud, Mücahid ve Süddi'ye göre "Kibrit taşı" diye adlandırılan taş cinsidir. Diğer bir kısım âlimlere göre ise bunlardan maksat, putlardır. Ayette, ateşin başında bulundukları zikredilen meleklerden maksat, ce­hennem zebanileridir. Bunlar, cehennemliklere karşı çok sert ve çok dehşetlidirler. Onlara asla merhamet etmezler.”

/Devamı haftaya inşaallah….


[1] Tahrim suresi 6.ayet