Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.90
Gram Altın
2441.71
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 May 2018

Allah Resulü magandalık yapmayı yasakladı

Asr-ı saadette tüm sahabiler ve halk güllük gülistanlık yaşamıyorlardı elbette. Pek çoğu eski, cahiliye dönemi alışkanlıklarından kurtulamıyordu. Böyle durumlarda Allah Resulü onları uyarıyor, hem ahiretlerini hem de dünyevi yaşantılarını güzelleştirmeleri için tavsiyelerde bulunuyordu. Bu ölçü ve gördü kurallarını pek çok sahabi içselleştirmişti. O nedenle bunlara uymayanlar hemen nazikçe uyarılıyordu.

Bu görgü kurallarından biri de, insanların ellerine ufak taşlar alıp bunları sapanla veya elle rastgele atmalarının yasaklanması idi. Buna günümüzdeki karşılığı "magandalık" olarak niteleniyor. İşte günümüzden yüzlerce yıl önce de sokakta rastgele sağa sola taş fırlatanlar ve böylece başkalarına zarar verebilecek olanlar bulunmaktaymış. Bu davranış ile farkında olmadan bir diğerine zarar verilmemesi için, Allah Resulü tedbiren bu hareketi yasaklamıştı. Konu ile ilgili rivayet şöyledir:

"Abdullah bin Muagaffel (elinde sapanla) küçük taşları rastgele savuran bir kimseye rasgelmişti. Ona şöyle dedi:

-Böyle rasgele taş atma. Çünkü Allah Resulü, böyle bilinçsizce taş atmayı yasakladı. Bu şekilde taş atmak, bir av avlamaz. (Ama baş yarabilir.)" (Buhari, Zebaih 5)

Allah Resulünün bu yasağını, gününüzde rastgele havaya kurşun sıkmak, silah atmak olarak da yorumlayabiliriz. Çünkü atılan bu maganda kurşunlarının nasıl can yaktığı, ölümlere sebebiyet yuva yıktığı pek çok olaylarla ispatlanmıştır.

Bunun yanında magandalığın bir diğer çeşidi de gereksiz güç gösterisi için yanında silah taşımaktır.

Peygamberimiz bu konuda da bize çok güzel bir ölçü koymuştur. Bununla ilgili olarak, Ebu Musa'dan mervi bir hadiste, Allah Resulü şöyle buyurmuştur:

"Bize karşı silah taşıyan (çeken) bizden değildir." (Buhari, Fiten 7/2)

Yani burada Peygamberimiz aslında silahın, düşmana karşı can güvenliği için gerektiğini, ama zaten Müslümanların birbirini "öldürmek kastıyla" asla muamele etmemesi gerektiğini bildirmiştir. Mü'minin mü'mine karşı silahlanmasının, yani silah taşımasının veya silah çekmesinin yanlış olduğunu dile getiren Allah Resulü, bunu yasaklamıştır.

Çünkü taşınan veya çekilen silahın bir emniyeti yoktur. İnsan bir anlık hiddetle onu ateşleyip çok üzücü olayların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu hale düşmemenin en güvenli ve tedbire uygun yolu, hiçbir silah taşımamaktır.

Sivil hayatın silahsızlaştırılması kararı, çok önemli bir tedbirdir. Bu sayede nice cinayetlerin, yaralanma ve öldürmelerin önüne geçilir.