Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2393.62
BIST 100
10157.16
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 Kasım 2022

Allah'a karşı Su-i Zan, Helak Eder!

Hüsnü zan ve su-i zan…

Her iki zan, kalp amellerindendir…

Hele de bu zannedilecek şey dini ise… Vay o zannedenin haline!...

Gaybla alakalı sahih bilgiler varken sen kalk kötülüğü emreden hevanla zan yap ve bu zannını doğru kabul edip merkeze al ve o zanla amel et! İşte bu türden zan, insanı helake sürükler. Çünkü Allah’ın sözlerinin doğruluğuna rağmen hiçbir şekilde delil olmayan zanna güvenmek Allah’a hakarettir.

Şu örnekte olduğu gibi:

“O gün, Allah’ın düşmanları cehennem ateşine sevk edilirler ve hepsi bir araya getirilirler.

“Cehenneme geldikleri zaman da kulakları, gözleri ve derileri, iş­ledikleri hakkında aleyhlerine şahitlik eder.”

“Allah’ın düşmanları, derilerine: "Niçin bizim aleyhimizde şahitlik yapıyorsunuz?" derler. Onlar da: "Bizi, her şeyi konuşturan Allah konuş­turdu. Sizi ilk defa yaratan O'dur. Yine O’na döndürülüyorsunuz." derler.”

İmam Taberi şöyle yorumlar:

Ey Muhammed, hatırla o günü ki, Allah’ın düşmanları o günde cehennem ateşine sevk edilirler ve orada bir araya getirilirler. Onlar cehennem ateşine va­rınca da dünyada işledikleri çeşitli günahları hakkında, gözleri gördüklerine, ku­lakları işittiklerine, derileri de dokunduklarına dair aleyhlerine şahitlik ederler. Cehenneme sürüklenen Allah düşmanları ise derilerine: "Dünyada yaptığımız şeyler hakkında niçin aleyhimize şahitlik ediyorsunuz?" derler. Derileri dile ge­lerek onlara: "Her şeyi konuşturan Allah bizi de konuşturdu ve böylece biz de konuştuk." cevabını verirler. Ey insanlar sizi ilk yaratan Allah’tır. Öldükten sonra da onun huzuruna çıkacaksınız.

“Siz günahlarınızı, kulaklarınızın, güzlerinizin ve derilerinizin, aleyhinize şahitlik etmelerinden korkarak gizlemiyordunuz. Aksine, Alla­h’ın, yaptıklarınızın çoğunu bilmediğini sanıyordunuz.”

“İşte rabbinize karşı beslediğiniz bu kötü zan, sizi helak etti de böylece hüsrana uğrayanlardan oldunuz.”[1]

***

Subhanallah…

Ortada bir Kur’an-ı kerim ve yanında sahih hadisler… Ya bu iki kitabın içindekilerin doğru olduğuna iman edip amel edeceğiz, ya da zannımızla kararlar alacağız… İster buna iman edelim ister inkar edelim durum budur… Bir şekilde öleceğiz ve her şeyden haberdar olan Allah’ın huzuruna alınacağız… Akıllı olan insan kötülüğü emreden hevasının varlığını görür ve Allah’a muhalefet ettiğini anlar.



[1] Fussilet, 19-23