Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Temmuz 2017

Ameliyathane Teknikerleri

Bu haftaki köşemizi, sorunlarını gündeme getirmemizi isteyen, Ameliyathane Teknikerlerine ayırıyoruz.

Bu konu ile ilgili Batman'dan arayan Ameliyat Teknikeri bir (Eyüp ASLAN) okurum, yetkililerin konu ile yeterince ilgilenmediğini ifade etti. Biz de yetkililere buradan konu ile ilgili sorunları iletmiş olalım. Okurumuzun gönderdiği açıklamayı aynen aktarıyorum.

Özel hastane ve sağlık kuruluşlarının artması, sağlık personeline ihtiyacı doğururken, ameliyathane hizmetleri alanında çalışacak teknikerler de en çok aranan teknik elemanlar arasında bulunuyor. Türkiye'de sağlık alanının gelişimiyle birlikte birçok branşta nitelikli sağlık personeline olan ihtiyaç artmaya başladı. Ameliyat hizmetleri teknikeri de özel hastanelerin çoğalmasıyla birlikte en çok aranan meslekler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Konu ile ilgili, İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü Ameliyathane Hizmetleri Program Başkanı Öğretim Görevlisi Zeliha OKUR'un da önemli açıklamaları var. Zeliha OKUR, ameliyathane hizmetleri alanında eğitim alan teknikerlerin, ameliyathanenin hijyen güvenliğini sağlamaları yönüyle kritik bir öneme sahip olduklarının altını çiziyor. Türkiye'de ameliyathane hizmetleri teknikerlerine yönelik ihtiyacın artmasına paralel olarak, bu alanda iş bulma imkanının artış içinde olduğuna dikkat çekiyor ve "Hastanelerin bu alanda özel eğitim görmüş sağlık elemanlarına ihtiyaçları var" diyor. Ameliyat teknikerleri konusundaki ihtiyacın bu alana olan ilgiyi artırdığını belirten Okur, ameliyathanede bulunan tüm alet ve cihazları kullanabilen, ameliyathaneyi ameliyata hazırlayan ve ameliyata giren ekipte yer alan yardımcı sağlık personeli olarak tanımladığı Ameliyathane Hizmetleri Teknikeri'nin ameliyathanedeki rolünün hayati bir öneme sahip olduğuna işaret ediyor.

"Ameliyathane Teknikerlerinin çektikleri sıkıntılar"

Öncelikle biraz bölümümü tanıtayım. Okuyup mezun olduğum bölüm, daha önceki ismi "Cerrahi Teknikerlik" idi. Bölüm, 2009 yılında yapılan torba kanun değişikliği ile "Ameliyathane teknikeri" olarak değiştirildi. Ameliyathane hizmetleri Adı altında eğitimi verilmeye başlanmış ve mezunlara teknikerlik unvanı verilmiştir. Daha önce görev tanımı zaten sıkıntılı olan bölümümüzün görev tanımı; 2011 ve 2014'te yapılan yeni bir değişiklik ile içinden iyice çıkılmaz bir duruma gelmiş ve özel hastaneler bunu bahane ederek, Ameliyathane Hizmetleri mezunlarını işe almamakta sıkıntı çıkarmaktadır. Biz de bu bölümün mezunları olarak, mağdur oluyoruz. Çünkü özel hastanelerde bu kadro; taşerona ya da başka sağlık alanlarına verilmektedir. Ameliyathanelerde, Ameliyathane teknikeri mezunu olmayanların, bu ünvanı kullanıp çalışmaları kanunen yasak. Hem adli para cezası hem de hapis cezası var. Ama bunun da çözümünü bulmuşlar. Bakanlığın da buna çözüm bulup denetimleri daha da sıklaştırması gerekir.

2017 yılında ve öncesinde mezun olan teknikerler, KPSS sınavına girip gerekli puan bandını geçerek atanma hakkı kazandığı halde, sağlık bakanlığımız 2 alım döneminde de bölüme yok denilecek kadar az kadro vermiştir. Bunun temel sebebi; hastanelerin, sağlık bakanlığının emri onayı ile hemşirelere 2 aylık bir eğitim sonrasında, sertifika verilebilmesidir. Dolayısıyla hastanelerde, Ameliyathane Teknikerine fazla ihtiyaç duyulmamakta, devlet personel başkanlığına, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu da personel isteğinde bulunmamaktadır. Böylece, sağlıkta 2 aylık sertifikalarla görev yapmanın önü açılmaktadır.

2 yıllık eğitim içersinde gereken dersler fazlasıyla alınırken, sertifikalıların bölümümüze tercih edilmesi, bizi mağdur duruma düşürmektedir. Bölüm mezunu arkadaşlarımızın her birinin ayrı bir mağduriyeti söz konusu. Bizler, bölümümüzün ve mesleğimizin hakkını vererek yerine getirmek istiyoruz. Ayrıca görev tanımındaki karmaşıklığın bir an önce çözülerek, devlet hastanelerinde yeterli sayıda kontenjan açılmasını talep ediyoruz. Bin bir fedakarlıklarla okuyup mezun olduğumuz bölümümüzün sorularıyla ilgilenilmesini istiyoruz. Özel hastanelerde de devlet hastanelerinde de çalışma imkanı istiyoruz.

Bugüne kadar akanlık ve diğer kurumlar ile yaptığımız görüşmelerden bir sonuç alamadık henüz. Yetkililer bize; 7 bin mezunun az olduğunu, durum daha kötü bir hale geldikten sonra konuya el atacaklarını ifade ettiler. Mezun sayısı az diyorlar ve komisyon kurmanın zor olduğunu söylüyorlar. Bakanlığımızın, yaşanan bu sıkıntılara çözüm bulmasını istiyor ve sağlıkta yaşanan bu sertifikasyon ve sendikalaşmanın bir an önce bitirilmesi için gerekli adımların atılmasını istiyoruz"

Ameliyathane Teknikerleri Adına

Ameliyathane Teknikeri

Eyüp ASLAN