Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Haziran 2016

Amerika'dan Notlar

Amerikan Başkanlık seçimine giderken, adayların kampanyaları bayağı hararetli başladı ancak gelinen son noktada, başta beklenen sonuca gelinmiş gibi görünüyor.
Demokrat aday, sabık başkan Bill Clinton'ın bir nevi vekalet adayı Hillary Clinton, son kamu yoklamalarında rakibi Trump'ın 12 puan önünde görünüyor. Halbuki geçen yıla kadar zaten Hillary'inin 8 yıllık beklentisi nihayetlenecek ve başkanlığı kesinmiş gibi gözükürken, önce yetmişlik Bernie Sanders, 'uçuk kaçık' vaadlerle öne çıkıp, 'sol' söylemlerle öncelikle 'bedava öğrenim' vaadiyle gençlerin kalbini kazanmayı başardı ve ciddi bir rakip oldu. Daha sonra, birbirinden güçlü isimlerden olan Cumhuriyetçi adaylarla boy ölçüşecek gibi gözükürken bir anda hiç kimsenin beklemediği bir gelişme oldu ve daha önce hem Demokrat partiye hem de Clinton'a desteğiyle bilinen, ünlü iş adamı, emlak kralı, dünyanın sayılı zenginlerinden Donald Trump Cumhuriyetçi partiden aday oldu.
Trump, kendince ilginç bir damar yakalayıp, milliyetçiliğin üzerine bina ettiği seçim kampanyasını bir 'tık' daha ileri götürüp, Amerika'daki göçmenlere karşı 'düşmanca'hissi kaşımaya başladı. Artan tedhiş olaylarını da fırsata çevirmeye çalışan Trump, müslümanlara karşı çekinmeden 'ağzına geleni' saymaktan geri durmadı ve her sözüyle seçmenden tam not aldı. Teker teker, her ne kadar Cumhuriyetçi parti liderleri 'veto' edeceklerini açıklasalar da, hepsinin üstesinden gelen Trump, sonunda hepsinin öyle veya böyle desteği alıp delege seçimlerinde tam başarı ile Cumhuriyetçilerin Başkan adayı oldu.
'Su akar, yatağını bulur' misali, herne kadar inişler çıkışlar olsa da sonuç ilk başta beklenene döndü. Ne var ki, Trump, ne kadar zorlasa da bundan sonra Clinton'a karşı pek şanslı görünmüyor.
*****
Yıllık Muhafazakarlar Kongresi
Yine, gelenek olan yıllık 'Western Conservative Summit'-Batı Muhafazakarları Kongresi 1-3 Temmuz'da Colorado Hıristiyan Üniversitesi önderliğinde bu yıl Donald Trump'ı konuk edecek. Konuklar arasında daha evvelki Cumhuriyetçi Başkan adayı John McCain'in Başkan yardımcısı adaylığı ile de gündeme gelen Sarah Palin de olacak. Böyle bir birlikte katılımın diğer bir manası, Sarah Palin'in Trump'ın da başkan yardımcılığı adaylığını neredeyse kesinleştirmiş olmasıdır.
1 Temmuz Cuma günü ilk konuşmaları yapacak olan Trump ve Palin, 18-21 Temmuz, Cleveland'da yapılacak olan Cumhuriyetçi Parti kongresi öncesi son provayı yapmış olacak. Bir aksilik olmazsa, benim de iştirak edeceğim kongrede katılımın yoğun beklentisi yanısıra 'protestocuların' da ne yapacakları özellikle benim için merak konusu.
Sosyal medya üzerinden mümkün mertebe anlık paylaşımlar yapmaya çalışacağım.
*****
Rabbi Lerner
Merhum Muhammed Ali'nin cenaze merasiminde Türkiye'ye karşı densiz sözlerle gündeme gelen Yahudi Cemaati önderlerinden, 'solcu' kisvesi altında kendini barışa adanmış 'aktivist' gösteren Rabbi ile iletişime geçip neden ve nasıl böyle bir konuşma yaptığını sorguladım. Ve tabii daha evvel görüştüğüm tüm Türkiye aleyhinde ileri geri konuşan kimseler gibi başta FETÖ olmak üzere Ermeni ve PKK lobisi etkisinde açıklama yapanların hepsi gibi, diğer ortak özellikleri de, kendi itirafları ile aslında konuyla ilgili nerdeyse hiç bir şey bilmemeleri.
Rabbi de, daha ilk cümlede, kendisinin ne Türkiye ile ilgili yeterli bilgisi olmadığını, ne de PKK ile ilgili bir fikrinin olmadığını söyleyerek başladı. Daha sonra söylecekleri için yeterli 'referans' sanırım!
'Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak' diye buna mı diyorlar acaba?
@yusufserce twitter.com/yusufserce