Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.96
Gram Altın
2450.78
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

21 Mart 2022

Araştırma: Ukrayna-Rusya Savaşı'nda kim haklı?

Sevgili kardeşim Eda Serbest’in başında olduğu “EDAR Araştırma” Türk kamuoyunun savaşa yönelik genel bakışı üzerine ilginç bir araştırma yayınladı.

Türk kamuoyu başta olmak üzere tüm dünya halkları, gelişmeleri tek taraflı (küreselci) medya üzerinden takip ediyor. Bu yüzden böyle bir süreçte bu tür anketlerin yayınlanmasını önemli buluyorum.

EDAR Araştırma “Ukrayna-Rusya arasındaki savaşta hangi tarafı haklı buluyorsunuz?” şeklinde bir soruyla başlamış anketine.

Oranlar şöyle;Türk kamuoyunun yüzde42’si Ukrayna’yı haklı buluyor. Yüzde 12’si ise de Rusya’yı haklı buluyor. Yüzde 45’lik kesimde her iki tarafı haksız buluyor. İşte Amerikan medyasının gücü!

Şimdide farklı siyasi partilerine bakalım. Cumhur ittifakına destek veren seçmenlerin %37,5’siUkrayna’yı haklı buluyor. %12.9 ise Rusya’yı haklı buluyor.Her iki tarafı da haksız bulanların oranı ise %49,6.

Millet ittifakında ise durum şöyle; Bu savaşta Ukrayna haklı diyenlerin oranı %48.9. Rusya haklı diyenler %10.9. %40.1’i se her iki tarafı da haksız buluyor.

HDP’de Ukrayna haklı diyenler yüzde 37,8. Rusya haklı diyenler; yüzde 13,5. Her iki taraf da haksız diyenler, %48.7.

Anlayacağınız tüm partiler Ukrayna’yı haklı buluyor. Ülkemizdeki NATO’cu ve Amerikancı medya düzeninin oluşturduğu algı sonuç vermiş olmalı.

Çünkü kimse Amerika ve NATO’nun tüm anlaşmaları bozarak gittikçe Rusya’yı tehdit eder bir duruma gelmesini ve Amerika’nın Ukrayna’daki biyolojik laboratuvarlarının oluşturduğu tehdidi medyadan tarafsızca izleyemedi. Zira medya bu konuları sansür uyguluyor ve bu konuları konuşturmuyor.

EDAR Araştırma’nın “iktidarın yürüttüğü dış politikayı nasıl buluyorsunuz” sorusuna kamuoyununyüzde 47’si olumlu buluyor. Cumhur ittifakına gelince bu oran, yüzde 65. Millet ittifakında yüzde 29,5 ve HDP ise yüzde 40.

Bir diğer soru da şu: “NATO’nun Ukrayna-Rusya arasındaki savaşa karşı tutumunu, tek kelime ile nasıl değerlendirirsiniz? “ Bu soruya,Cumhur ittifakı ile HDP büyük oranda kötü olarak değerlendirirken, Millet ittifakı büyük oranda yetersiz görüyor.

Benim için en kritik sorulardan biri şuydu: “Türkiye’ye Ukrayna'dan yeni göçmenlerin/mültecilerin gelmesini nasıl karşılarsınız?”

Bu soruya Türk kamuoyunun %27.5’si olumlu karşılamış ancak %52.2 olumsuz cevap vermiş.

Cumhur İttifakı’na gelince; olumlu bulanlar %34. Olumsuz bulanlar ise %49.6. Millet ittifakı ise %21.7 olumlu, %56.1’si ise olumsuz buluyor. HDP’de durum şöyle; %20.2 olumlu buluyor. %51.3’si ise olumsuz.

Peki, “Türkiye’ye Suriye'den yeni göçmenlerin/mültecilerin gelmesini nasıl karşılarsınız?”

Genel tablo şöyle; olumlu bulanlar, %10.5, olumsuz bulanların oranı ise %79.2. Bu durum Cumhur İttifakı’nda %17 oranında olumlu karşılanıyor ancak %71.4’sinde ise olumsuz karşılanıyor.

Millet İttifakı ise daha acımasız, %4.7 olumlu buluyor, %87.3’ise olumsuz. HDP ise daha acımasız bu kesimde %4.2 olumlu, %84.9ise olumsuz karşılıyor.

Suriyeliler konusunda rakamlar ortada peki ya Afganistan.

“Türkiye’ye Afganistan'dan yeni göçmenlerin/mültecilerin gelmesini nasıl karşılarsınız?” Türk kamuoyunun %10’u buna olumlu cevap veriyor, %77.9’i ise olumsuz.

Cumhur İttifakı’na geline %15.1 olumlu, %70.1 olumsuz.Millet İttifakı, %4.7 olumlu, %86 olumsuz. HDP, %6.7 olumlu, %81.5 olumsuz karşılıyor.

Anlayacağınız durum şu; Toplumun çoğunluğu hem yeni Ukraynalıların hem de Suriyeli, Afgan mültecilerin gelişine karşı olumsuz bir bakış açısına sahip. Ancak bu olumsuz bakış, Suriyeli ve Afganlar konusunda çok daha belirgin durumda.

Katılımcıların Ukraynalılara karşı olumlu tutum takınma oranı %28'lerde iken, bu oran Suriyeli ve Afganlara karşı %10 civarındadır. Bunun bir nedenide batıcı eğitim sisteminin ürettiği ırkçılık anlayışıdır.

Ne var ki Cumhur İttifakı tabanında da bu rahatsızlık hat safhada. Bu sebeple hükümet, mülteci politikasını gözden geçirse iyi eder.