Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.58
Gram Altın
2388.98
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

19 Eylül 2023

Asal sözler

İstev İlim Sanat Tarih Edebiyat vakfı yepyeni faaliyetlerle İstanbul’a yepyeni açılımlar kazandırmaya devam ediyor. Online olan programlarla ise Türkiye ve dünyaya da katkısını sunmak istiyor. Okurluk, Yazarlık, İlmi programların yanı sıra içinde benim de yer aldığım hem icat edeni hem bir parçası olduğum güzel programlar var. İstev yeni projelere, girişimci ruhlara açık, bilimle ilmi, gelenekle yeniliği çatışmasız harmanlayabilen kimliği ile varlığını sürdürüyor. Biraz araştırıldığında destekleyenlerinin pek kıymetli insanlar olduğu görülecektir. O insanlar maddi manevi emek ve varlıklarını; ilim, sanat, tarih ve edebiyat gibi başlıklar ve bu başlıkların örneğin sinema gibi çeşitlenmesiyle hem bu konuda yetişmiş alan uzmanı insanların ilmi ve sanatsal üretimlerini sunma ve geliştirmesine, hem de ülkemiz insanının bu yarara ulaşmasına faydalı oluyorlar. Farklı emekler nitelikli bilim ve sanat üretimi için bir araya gelmiş oluyor. Ülkemizde bunun örnekleri çok olmakla birlikte kurumsal açıdan sağlıklı olan ve işleyişi disiplinli olanları pek az.

Güzel şeyler olacak…

Mesela Asal Sözler, Sine”masal”, Biz Film Konuşuyoruz adlı programlardan bahsetmek istiyorum.

Asal Sözler Seminer Programı (15 günde bir/ayda iki Pazartesi öğle sonrası oturumu. İsmini malum asal sayılardan hareketle alıyor. Ana, temel niteliğinde olan, başlıca sözler ve hayatî anlamları üzerine nitelikli bir oturum. Yalnızca Allah’ın sözleri içinden seçtiğimiz, anlamı derleyip toplayan zirve ayetleri tek tek anlamaya ve yaşamaya çalışmanın yollarını arayacağımız programımız; bir anlamda özgün bir keşif hareketi niteliğinde.

Böyle bir programla esas sözlere göre hayatımızı yeniden gözden geçirmek ve daha iyi ve güzele doğru değişim için esaslı atılımlar yapmak ve bu sözlerin hayatı anlamlandırması çerçevesinde ülkemizi, dünyamızı güzelleştirmek istiyoruz. Biz güzelleşirsek her şey güzelleşecektir, diyoruz. Maksadımız; Kuran ayetlerinin içinden seçilecek zirve sözler/ayetlerin anlamını -söylendiği gün ile bugünler arasındaki sürecini hızla gözden geçirerek- güncellemek ve yaşanıyor olan hayatla birleşik düşünme yöntemini elde etmektir.

En önemlisi de;katılımcılarımızın desteğiyle dijital içerikler üretmek ve üretilen içerikler üzerinden Kitab’ın anlaşılmasını yaygınlaştırmak. Asal Sözler İstev sosyal medyasında görünür olacağı gibi Tahta Kapı adlı kanalda da görücüye çıkacak.

Sine”masal” adlı programımızda da Kuran kıssalarının, insanlığın ortak yaşanmışlıkları, geçmişinin aslında ne kadar şimdi ve ne kadar gelecek olduğunu gösterebileceğimiz film, kısa film veya belgesel gibi eserler üretebilmek için kıssaları senaryo imkanları ve sinematografik imkanlar açısından incelemeler yapacağız. Bu aslında büyük bir çalışmanın yerel başlangıcı gibi de olacak. Masal kelimesi orada inançsızların mitoloji gibi algıladıklarına ironik bir gönderme yapıyor ve o nedenle, bilinçli olarak tırnak içine alındı.

Bir de Biz Film Konuşuyoruz BFK adlı programımız var ki onda da seçilmiş filmlerin yine seçkin bir eleştiri ile okumalarını yapıyor, böylece nitelikli sinema ve sanat takibinde elimizden geldiğince öncü olmaya çalışıyoruz.