Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

22 Ağustos 2017

Atama bekle(me)yen öğretmenler

Değerli okurlarımdan, tarih öğretmeni Halil SULHAN, bir kez daha hatırlattı.

Atanamayan öğretmen sayısı: 470 binin üzerindeymiş.

"Yıl 2017 ve geleceğimizi yetiştiren öğretmenler ne halde? Oy havar. Muhammed, İsa aşkınau2026 Bir yandan intihar edip hayatlarına son veren, İsa ERDOĞAN gibi Sosyal Bilgiler Öğretmenleri, bir yandan Tarih, bir yandan Edebiyat öğretmenleri,u2026 kısacası tüm branşlaru2026 470 bini boşta olup; kimisi inşaatlarda, kimisi garson, kimisi hayattan umudunu kesmişu2026 Bir milletin kaderini belirleyen meslek ne hallerde? YÖK Başkanı Yekta Saraç ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz,u2026 Sayın bakanımız ve yetkili herkes, sesimizi duysunlar. Hem Açık öğretime konulmuş, hem 2.500 TL'lik bir formasyon verilen bir meslek. En saygın meslekler arasında olması gereken bu meslek,u2026 Mülakatla ya da KPSS ile sözleşmeli, ücretli diye bir sistemle,u2026 günübirlik bir sistemle geçiştirilemez. İstihdam kadar alım olsun, gençlik perişan olmasın." Diyor: Tarih öğretmeni, Halil SULHAN

Ve ekliyor:

"Bizler hep sonuçlar üzerinde konuşuyoruz. "Bir öğretmen daha intihar etti." Nedenler pek araştırılmaz. Sebepler hiç konuşulmaz. Bu kişi hangi şartlarda okudu? Ailesinin ekonomik durumu nasıldır? Ailesi onu okutmak için ne fedakarlıklarda bulunmuştur? Okulu bitirip göreve başlamayı, hem öğretmen arkadaşımız hem de ailesi sabırsızlıkla beklerken,.. Çeşitli gerekçelerle ataması yapılmayan öğretmenin ve ailesinin yaşadığı hayal kırıklığını yaşamayanlar bilemez. Yıllarca ailesine yük olduğunu ve yük olmaya devam ettiğini düşünen birisinin bu psikolojiden kurtulması da çok zordur. Sosyal devlet bu durumda olan kişilere destek olsa, bunlar yaşanmaz..." Diyor: değerli okurum ve tarih öğretmeni, Halil SULHAN

***

ATANAMAYAN ÖĞRETMENLERİN DRAMI

Öğretmenlik mesleği, bir drama dönüşmeden çözüm üretmeliyiz. Atanamayan öğretmenler meselesi bir drama dönüşmek üzere. Ayrıca bu sorun, hepimizin sorunudur.

Toplumdaki herkes, öğretmenlik mesleğini en üstün, en kutsal,u2026 meslek olarak görüyor.

Öğretmenlik, bence de her meslekten üstün ve kutsal bir meslektir. İnsanı, kendi ailesinden sonra şekillendiren en önemli dönem, öğretmenlerin elinde olduğu dönemdir.

Yetkililerimizin bu konuda çözüm üretmelerini bekliyoruz. Gerek devlet, gerekse özel sektör, bu konuda çözümler üretmelidir.

***

DÖS, SİSTEMİ

Dönüşümlü Öğretmenlik Sistemi (DÖS) uygulanabilir mi? Atanamayan öğretmenler için, dönüşümlü bir sistem uygulanabilir mi?

Atamaları yapılana kadar; bir yıl bir grup öğretmen, bir yıl diğer bir grup öğretmen,

dönüşümlü olarak öğretmenlik yapabilir mi? Bunu tartışmaya açıyoruz.

AK ENSTİTÜLER (ANADOLU-KENT ENSTİTÜLERİ)

Köy enstitülerine benzer yeni bir sistem kurulabilir. Köy enstitüleri, yeni bir formatla, Anadolu-Kent Enstitüleri (AK Enstitüler) olarak, yeniden açılabilir. Birkaç köy bir araya getirilerek, Anadolu-Kentler oluşturulabilir. Bu şekilde yeni bir istihdam alanı da açılabilir.

***

ATANAMAYAN ÖĞRETMENLERE İŞSİZLİK MAAŞI

Atanamayan öğretmenlerimiz, ataması gelene kadar, belli bir ücret karşılığı değerlendirilebilir mi?

Ya da

atanamayan öğretmenlere, işsizlik maaşı bağlanarak, en azından kısmi bir çözüm sağlanabilir mi?

ya da

masraflarını devletin karşılayacağı, ÖĞRETMEN MERKEZLERİ (etüt merkezleri) kurularak,

atanamayan öğretmenler, en azından belli bir süre, ekonomik olarak desteklenebilir mi?

Bütün yetkilileri, özel sektörü,u2026 çözüm üretmeye davet ediyorum.

Herşeyi devletten, hükümetten de beklemeyelim. Özel sektör de çözümler üretmelidir.

Öğretmenlerini; inşaatlarda işçi olarak çalıştıran, lokantalarda garson olarak çalıştıran,u2026 bir toplumu2026

Öğretmenlerine değer vermeyen bir toplum; ilerleyemez, gelişemez,u2026

Bütün Türkiye'yi, öğretmenlerimize sahip çıkmaya davet ediyorum.

Bu, hepimizin boynunun borcudur.

[email protected]