Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

03 Ekim 2023

Ateşenin sıcaklığı

Dünyamız son yüzyılda ortak yaşama kültürü ile tanışmış diyebiliriz. İtiraz edenlerimiz elbette olacaktır. Ancak globalleşme veya başka bir ifade ile küreselleştiğimizi söyleyebiliriz. Yeryüzünde hangi ırktan veya renkten, hangi dinden veya inançtan olursa olsun insan olarak birlikte yaşama zorunluluğumuzu unutmayalım.

Kamudaki görevimiz icabı ve gönüllü teşekküllerdeki vazifelerimiz icabı yurt dışında tertiplenen toplantılarda bazen bildiri hazırladık, bazen dinledik bazen de etkinliğin tertip heyetinde görev yaptık. Gittiğimiz ülkelerdeki insanlarla bilgi alışverişi yanı sıra yeni dostluklara da yelken açtığımız olmuştur. Ülkelerin gelenek ve görenekleri ile insanlarının hayat tarzları hakkında karşılıklı yeni bilgiler edinirken, dünyamızın ortak sıkıntılarına da birlikte çözüm üretme çabalarımızı da unutulmayacak gerçektir.

Ülkemize görev yapmak üzere gelen büyükelçilerimiz başta olmak üzere ateşe, müşavir ve meslek memurları ile tanışmalar gelinen ülkenin bağımsızlık günleri, tarihi kişiliklerinin anılması veya yeni çıkan kitaplar vesile olur.

Geçtiğimiz hafta sonu Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Çad Ofisi eski sorumlularından Erhan Vargün dostumuzun daveti ile Çad Büyükelçiliğine Ateşe olarak göreve başlayan Bechir Abakar Oumar ve çocukları İbrahim, Hasan ve Recep Tayyip Erdoğan’la ile tanışma fırsatım oldu. Ülkemizdeki göreve başlayan elçiye Abdülhamid Han’ın kurduğu Yıldız Porselen fabrikası mamulü Ayet el Kürsi hatlı tabak ve bir fincanının kırk yıllık hatırı olduğu konusunda hemfikir olunan kahvemizden takdimim ile gelecek günler için başlangıç yapmış olduk.

Gecenin bize göre diğer ev sahibi sayılan Çad Büyükelçisi Adoum Dangai Nokour Guet’ti. Ankara’da Yemen mutfağının güzel örneklerini sunan lokantada hazırlanmış kamelya altında ikram edilen yemekte bir elin parmağı kadar Çad’dan okumak için ülkemize gelen üniversiteli öğrenciler hem hizmet ettiler hem de Türkçe konuşma aksanları ile gecemize renk kattılar.

TBMM de parlamenter diplomasi çerçevesinde ülkeler arasındaki anlayışı geliştirme, çeşitli konularda iş birliği ve görüş alışverişinin sağlanması, parlamentolar arasında yakınlaşma ve ülkelerin tanıtımı için ziyaretler düzenleyerek uluslararasındaki dostluğun geliştirilmesine yardımcı olmak gayesi ile ülkeler arasında Parlamentolar Arası Dostluk Grupları oluşturulduğu malumlarınızdır.

TBMM Türkiye-Çad Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanlığı yapan 27. Dönem Ordu Milletvekili Ergün Taşçı, 24, 25, 26 ve 27. Dönem Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’ndan Koordinatör Melih Mücahit Ateş ile Kırıkkale Merhamet Eğitim ve Yardım Derneği Başkanı Mustafa Sadıç’la sohbetin konusu Türkiye ile Çad’ın ortak meseleleriydi. İki ülkenin tarım ve hayvancılığından sanayiye varıncaya kadar sosyal meselelerimizi de ekleyince Ankara’nın gece ayazında üşümemeniz olamazdı. Çad’ın bilinmeyenlerinin yanı sıra bankacılık sektöründe Türkiye’nin olmamasının eksikliğine vurgu yapılırken ülkemizde öğrenim gören gençlerin sorunlarını da masamıza yatırmıştık.

Afrika atasözünde okumuştum “Hızlı gitmek istiyorsan yalnız git, uzağa gitmek istiyorsan beraber.” Bildiğimiz kadarı ile ülkemizin uluslararası ilişkilerden ekonomiye, sanattan sosyolojiye etkin olduğu her alanda etkili ve doğru adımlar atarak kalkınma tecrübeleri konusunda diğer ülkeler için bir model haline gelen TİKA’mız olduğu için bir kere daha şükranlarımızı arz ettik. Kalkınma tecrübesinin başka ülkelerle paylaşılması ve işbirliği ortaklığı anlayışı ile çalıştığını bildiğimiz TİKA’nın 5 kıtada 150'yi aşkın ülkede kalkınma merkezli işbirliği çalışmalarıyla Pasifik’ten Orta Asya’ya, Ortadoğu ve Afrika’dan Balkanlara, Kafkasya’dan Latin Amerika’ya kadar birçok ülke ile bilgi ve tecrübesini paylaşan kurumumuz olduğu için o akşam gurur duyan sadece ben değildim ve’s-selam.