Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.67
Gram Altın
2395.44
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

16 Ocak 2024

Ayasofya'da ücretli ziyaret dönemi...

Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açılan davanın duruşması 2 Temmuz 2020’de yapılmış, Anayasa 10. Dairesi Başkanı Yılmaz Akçıl ve Ali Ürker, Ömer Civri, Abdullah Aygün, Lütfiye Akbulut isimli üyeler Ayasofya’yı müzeye çeviren 24 Kasım 1934 tarih ve 7/1589 sayılı Bakanlar Kurulu kararını oy birliğiyle tarihin tozlu raflarına kaldırmıştı. Bu kararla birlikte 86 yıllık kara leke silinmiş, Danıştay’ın kararı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı kararname ile ulvî bir hayal gerçek olmuş, 24 Temmuz 2020’nin bir Cuma günü zincirler kırılmış, Ayasofya yeniden ibadete açılmıştı.

Bugün, asrın en önemli manevî hadiselerinden birinin gerçekleştiği gündü...

Bugün, “devletler adl ile yükselir, zulm ile yıkılır” sözünün tecelli ettiği gündü...

Bugün, Cuma Bayramı, “Her zorlukla beraber bir kolaylık vardır”a iman edenlerin, “Sefer bizden, zafer Allah”tan diyenlerin bayramıydı...

Bugün, Allah’la olan misak, peygambere verilen biatlar yeniden tazelendiği gündü...

Bugün, kalplerin yeniden fethine, yeniden dirilişine vesile olan gündü...

Bugün, yüzbinlerce Müslüman, koronavirüs salgınına rağmen fevc fevc Ayasofya-i (İlâhî Hikmet) Kebir Camii Şerifi’ne akın ettiği gündü...

Bugün, 86 yıl aradan sonra Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi’ne parayla değil, abdestle girilen gündü...

*

Bugün, günlerden 15 Ocak 2024. Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi, 11 Ocak 2024 tarihli Kültür ve Turizm Bakanlığı kararıyla gündemde. Ayasofya'ya yeni girişi düzenlemesi bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi’nde yaptığı yeni bir düzenleme hayata geçirildi. Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi’ne ibadete gelenlerle gezi amaçlı ziyaret eden turistlerin girişleri birbirinden ayrıldı. Müze Kart’ın geçerli olmadığı Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi’nin galeri katı 25 euro ücret karşılığında turistlerin ziyaretine açıldı.

İkinci Bayezid minaresi altında yer alan tünel ve giriş rampası ile galeri katına ulaşan turistler, burada camii harim katı ile Osmanlı dönemi eklerini görüp Cennet-Cehennem Kapısı’ndan geçerek bu bölümdeki Bizans dönemi mozaiklerini izledikten sonra kuzeydoğu yönündeki rampadan inerek ziyaretlerini sonlandırdı. Turistlere bu ziyaretleri esnasında, QR kod uygulamasıyla cep telefonlarının kulaklıkları ve tek kullanımlık kulaklıklarla 23 dilde bilgi verildi.

Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde de ibadet mahalli olmadığı belirtilen galeri katının açılmasıyla birlikte ibadete gelenlerle turistik ziyarete gelenler arasında çıkan karmaşanın önüne bir nebze de olsa geçilecek. Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi alt kısımdaki ibadet alanı ücretsiz olarak hizmet vermeye devam ederken, üst katındaki galeri kısmı turistlere hizmet verecek.

Bu gelişmeyle birlikte gündem yeni bir tartışmaya sahne olacak. Zaten ibadete açıldığı günden beri cami âdâbına mugayir davranışlara sahne Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi’nin, galeri kısmının da mâbedden ayrı olmadığı düşünülürse yeni bir tartışmayı tetikleyecek. “Burası Allah’ın evi, böyle ulu bir mâbedde turistik ziyaret ve ticaret caiz mi!?..” tartışmalarının sonu bakalım nereye varacak?..