Dolar (USD)
32.21
Euro (EUR)
34.98
Gram Altın
2513.28
BIST 100
10739.57
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Haziran 2013

Aydın Duruşu

Gezi Parkı ile gelişen olaylarda sanatçıların ve aydınların duruşu hakkında özlü bir değerlendirme yapmak istiyorum. Türkiye'de bir çok sanatçı ve aydın, darbelerde, baskı dönemlerinde, ara/kara rejimlerde velhasıl-ı kelam demokrasinin işlemediği o karanlık yıllarda pek iyi imtihan verememişlerdir. Aradan 15-20 yıl geçtikten sonra da, "O konuda yanılmışım veya yanıltılmışım." diyerek sözüm ona vicdanlarını rahatlatma (!) yoluna gitmişlerdir. Yazık, keşke yanılgılarını önceden görebilseler, aldatılacaklarını ferasetleriyle anlayabilseler, topluma yanlış istikametler göstermeseler ve daha sonra da pişkin yüz ifadeleriyle günah çıkarmasalar, milletten özür dilemeseler...

Son olaylarda da bazı sanatçıları neredeyse kitleleri sadece 'tahrikçi' ve 'kışkırtıcı' rollerinde görebiliyoruz. Halbuki sanatçılar ve aydınlar, toplumda gerilen kesimleri bir araya getirmek, onları uzlaştırmak, barıştırmak ve aralarında diyalog kurulmasına katkıda bulunmak için vardırlar, var olmalılar. Ancak henüz vakit geç değil. Taksim'de ve diğer bölgelerde süregelen eylemler sıcaklığını korurken, iş zıvanadan tam çıkmadan sanata gönül veren insanların, düşünenlerin barış yolunu tercih etmeleri ve siyasu00ee kanaatleri ne olursa olsun toplum huzurunu sağlamak için kolları sıvayıp harekete geçmeleri gerekiyor. Böyle onurlu bir davranış, taşıdıkları mecburu00ee bir sorumluluk olduğu gibi erdemli insan olma yolundaki samimiyetlerini de gösterecektir. Son olaylarda sağduyunun eninde sonunda hakim olacağına ve gerilimin nihayete ererek ülkemizin huzura kavuşacağına inanıyorum. Bu arada bana gelen yeni kitapları kısaca tanıtmak ve okuyucularımı değerli eserlerden haberdar etmek istiyorum:

Çiçekten Harman Olmaz:Şerif Aydemir'in yeni hikaye kitabı. Yazarın daha önce yayımlanan Ruhuma Saplanan Şehir, Yazık Olmuş Yarsız Ömrü Geçene ve Mendilim Sende Kalsın isimli eserlerinden sonra Aydemir, bu kitabında da bize yürek diliyle hitap ediyor ve duygu dünyamızda bizi türkülerimizle, seslerimiz sazlarımızla, kısacası özümüzle yeniden buluşturuyor. (Ötüken Neşriyat)

Hayatın Satır Araları: Prof. Dr.Mahmud Erol Kılıç'ın eseri, "Modern Zamanda Kendini Bulmak" alt başlığıyla sunuldu. Tasavvuf dünyamızın yetkin isimlerinden olan Kılıç, bu eserinde de insana, hayata ve modern zamanlara dair düşüncelerini okurla paylaşıyor. Anadolu'nun Ruhu" bölümünde Mevlana, Yunus Emre ve Niyazu00ee-i Mısru00ee var. Takriz, Hilmi Yavuz'dan. (Sufi Kitap)

Aslında Hüzün ve Hep İstanbul:Cansaran Kızıltaş'ın denemelerinden meydana gelen eser. Kızıltaş'ın denemelerini Medeniyetimiz.com sitesinde yıllardan beri okuyoruz. İyi bir üslu00fbbu, insana dair sağlam fikirleri ve geçmiş zamanlardan kalan asu00eel duyguları var yazarın. Mazide unutulan, geçmişte kaldığını zannettiğimiz değerleri alıp günümüze taşıyor. (Şiir Vakti Yayınları)

İçimden Geçen Şehirler:Yıldız Ramazanoğlu hanım yazarlar arasında 'seyyah' sayabileceğimiz çok gezen edebiyatçılarımızdandır. Kitapta farklı kültürlere, medeniyetlere, dinlere mensup olan şehirleri onun gözüyle görüyor, tanımaya ve anlamaya çalışıyoruz. Ankara, İstanbul, Tahran, Londra, Mekke, New York, Saraybosna, Şam, Erivan ve diğer şehirleru2026 (Kapı Yayınları)

Hayat Teselli Bulmaktır: Prof. Dr.Kemal Sayar, mükemmel bir hekim olduğu kadar iyi bir deneme yazarıdır aynı zamanda. Kalbe kalemiyle dokunan Sayar'ın eserleri, Türkiye'de zevkle okunuyor. Hayat Teselli Bulmaktır, bugünlerde en çok ihtiyaç duyduğumuz akıl, kalp, şefkat, hürmet, muhabbet, itidal ve hoşgörü kavramlarını daha iyi anlamamıza katkı sağlıyor. (Timaş Yayınları)

Ahmet Hamdi Tanpınar:Besim F. Dellaloğlu'nun Ahmet Hamdi Tanpınar (Modernleşmenin Zihniyet Dünyası Bir Tanpınar Fetişizmi) kitabı, "Zihniyet", "Şahsiyet" ve "Fikriyat" bölümlerinden oluşuyor. Son cümle ise şöyle: "Dostları tarafından bile 'Kırtipil Hamdi' diye anılan Tanpınar sanırım bu kitabın son cümlesini duysaydı çok sevinirdi. Tanpınar Türkiye'dir." (Kapı Yayınları)

Samiha Ayverdi:Zekeriya Başkal'ın "Hatıraları Hayallerinden Güzel Bir Hanımefendi" üst başlığıyla okuyuculara sunduğu kitapta Ayverdi'nin hatıraları inceleniyor ve değerlendiriliyor. Samiha Ayverdi için hatıra anlatmak ve yazmanın geçmişten ziyade gelecekle ilgili olduğunu vurgulayan Başkal, bunların günün ve geleceğin inşasındaki önemini vurguluyor. (Taşhan Kitap)

Güneşin Doğduğu Yerde:Recep Seyhan'ın hikayelerinden meydana geliyor. On hikayenin bulunduğu eser, geleneksel hikaye ile modern öykü arasında güçlü bir köprü oluşturuyor. Titiz bir dili ve sürükleyici bir üslu00fbbu olan yazar, ilginç olaylarla bezediği hikayeleriyle okuyucularına adeta bir okuma şöleni yaşatıyor. Hikayeler bazen ironik, bazen de acıu2026 Ama hepsi de hakikiu2026 (Okur Kitaplığı)

Bercesteler Arasında:Vedat Ali Tok, Kayseri'de yayımlanan Berceste dergisinin yayın yönetmeni. Dergide uzun yıllardan beri yayımladığı yazılarını bu kitapta bir araya getirdi. Edebiyatın muhtelif meseleleri ve şahsiyetleri hakkında vukufiyetle kaleme alınmış iyi yazılar, bizi eski ve yeni edebiyatımızın gül bahçelerinde gezdiriyor. Zevkle okunacak iyi bir eser. (Berceste Yayınları)

 
TDV kurban