Dolar (USD)
32.44
Euro (EUR)
34.80
Gram Altın
2421.30
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

23 Nisan 2018

Aylan bebeğin bayramı

Bir barış bırakın biz çocuklara

Ulaşsın şarkımız güneşe ve aya

Oynaya oynaya gelin çocuklar

El ele el ele verin çocuklaru2026

"Bir dünya bırakın" adlı çocuk şarkısından bir dörtlük. Çocukken birçoğumuzun söylediği veya mırıldandığı satırlaru2026

Gerek küresel çapta gerekse de ülkemizde meydana gelen terör saldırılarında, çıkan çatışmalardan, patlayan bombalardan, döşenen mayınlardan ve yaşanan kavgadan en çok etkilenen, maddi ve manevi varlığı yetişkinler tarafından adeta canavarca tahrip edilen, yaşama ve korunma hakkı en çok ihlal edilen yarınlarımızdır çocuklarımız.

Adeta yüzyılın trajedisine dönmüş, terör ve şiddetin en acımasız yüzüne bürünmüş geçmiş hendek ve çukur kirli siyasetinde, Sur, Şırnak, Cizre, Nusaybin'de elleri kalem tutması gereken on binlerce çocuk, şehirlere taşınan o kirli savaştan, patlayan bombalardan, yakılan okullardan dolayı, eğitimlerinin yanı sıra, arkadaşlarından, öğretmenlerinden, hayallerinden uzak kaldılar.

Yaşanan göçlerden en çok çocuklar etkilendi. Evlerinden ve yuvalarından edildiler. Birbirlerine yabancı başka ailelerin çocukları aynı evde yaşamak zorunda kaldılar o dönemlerde. Çocuklarımızda halende etkisi geçmemiş duygusal kırılmalar, sinirlenme, irkilme, korku, hayattan zevk almama, iştahsızlık gibi problemler ortaya çıkmıştı.

Dünya'nın birçok yerinde yetişkinlerin canavarca yol açtığı sorunların en çok bedelini halen de çocuklar ödemiyor mu? Kimisi "Aylan bebek" gibi denizlerde boğulup gitti, kimisi Doğu Gutalı "Kerim bebek" gibi dünyaya bakan gözlerini kaybetti. Daha yakın zamanda Suriye'de katil Esed'in kimyasal bombalarıyla balık gibi çırpına çırpına can veren çocuklar halen de gözlerimizin önünde kabus gibiu2026

Onlar çocukturlar yüzme bilmezler, denizlerden boğulup giderler, savaşamazlar, güvenlik algıları çok zayıftır, adam öldüremezler, haklarını aramak için avukat tutup da dava açamazlar. Yaşadıkları travmayı da kolay kolay atamazlar.

Eğitim ve yaşam hakları gasp edilen, özgürce koşup oynaması gereken yaşlarda aileleriyle evlerini terk etmek zorunda kalan veya evlerinde silah sesleriyle uyanan çocuklar, savaşın ve bomba seslerinin olmadığı, huzur ve güven dolu bir ortamda büyümek istiyorlar.

"Çocuk işçiler, çocuk istismarı, çocuk fuhuşu, uyuşturucuya düşen çocuklar, çocuk mafyası, çocuk savaşçı" sorunları dağ gibi dünyanın karşısında duruyor.

Bir nesil heba olup gidiyor göz göre göre, bir nesil şiddet ve çatışma ortamında hayatını yitirip gidiyor göz göre göre. Yani çocuklarımız yani yarınlarımız kararıyor göz göre göre. El verelim, ses verelim, sahip çıkalım, şefkat ve merhamet gösterelim. Onlara iyi bir gelecek inşa edelim ey yetişkinler!

Bugün 23 Nisan, maalesef hüzün doluyor insanu2026