Dolar (USD)
32.35
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2393.28
BIST 100
10262.22
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

21 Nisan 2016

AZ İŞE ÇOK SEVAP OLUR MU?

Bera'dan:

"Allah Resu00fblü, müslüman olduktan sonra, hemen savaşa katılıp şehid olan biri için:

u2013 Az çalıştı, ama çok sevap kazandı, buyurdu."

[Buhari, Cihad 13; Müslim, İmaret 144 (1900)]

* * *

Allah'ın rızasını kazanmak ve cennete girmek için; ne uzun zaman, ne de çok ibadet şart değildir. Allah katında kabul görmüş samimi bir iman ve hayatını Allah yolunda feda edecek bir özveri de yeterli olabilir.

Bu hadisten anlaşılıyor ki: Allah amellerde sadece niyete ve ihlasa bakar. Mü'min, bu ameli niçin yapıyor, yaparken içinden ne geçiriyor, neyi hesaplıyor, bunu esas alır.

Bu sebeple Allah'ın rızasına ermek ve çok sevap kazanmak için, çok uzun zaman Allah'a inanmış ve ona ibadet etmiş olmak şart değildir.

İnsan bugün iman etmiş, gün bitmeden de o imanla hayatını kaybetmiş olabilir. Allah ona bir günlük mü'min muamelesi yapmaz. Taşıdığı niyetine bakar, inancındaki bilinç ve samimiyet düzeyini dikkate alır. Onun yarım günlük müslümanlığına, niyet ve ihlasına göre uzun bir ömrü iman ve ibadetle geçirmiş gibi ücret ve mükafat verebilir.

Nitekim, hadiste böyle bir insandan örnek verilmektedir. Bir savaş zamanı samimi bir imanla müslüman olan bir kişi, bir vakit bile ibadet edemeden, İslam yolunda cihada girmiş ve gün bitmeden şehit olarak imanla Rabbine kavuşmuştur.

Allah Resu00fblü de, onun hakkında: "Az iş (amel) yaptı, ama çok kazandı" buyurmuştur.

Günün erken saatinde kafir olarak Cehennemlik olan bir kişinin günün bitiminde iman etmiş ve şehit düşmüş biri olarak cenneti kazanması, verilen emek ve süre dikkate alınırsa, az bir kazanç mıdır?

Rabbimizin şu lütuf ve rahmetine bakın ki, kullarına bazı büyük sevap ve mükafatları vermek için işlenen amellere süre ve miktar limiti koymamış, sadece temiz ve sadık niyet, samimiyet ve ihlas ölçüsünü gündeme getirmiştir. Böylece az zamanda çok sevap kazanma fırsat ve şansını kullarına tanımıştır.