Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

23 Mart 2013

Baharı beklerken hasta olmayalım

Son günlerde sabahları daha geç uyanıyor ya da günlük aktivitelerden daha mı çabuk yoruluyorsunuz? Ya da her zamanki saatinizde uyuduğunuz halde sabahları yorgun uyandığınız oluyor mu? Cevabınız evet ise; bahar yorgunluğu sizi etkisi altına almış olabilir..

Her canlı gibi bizler de şu günlerde değişen hava koşullarına ayak uydurmakta zorlanabiliriz. Kimi zaman bu uyum süreci çeşitli rahatsızlıklar yüzünden uzayabilir yada bozulabilir. Halsizlik bulantı midede ekşime yada yanma gibi bulgular sık görülebilir. Çarpıntı, kas yorgunluğu ve uykuya meyil yada uykusuzluk gibi şikayetlerle karşılaşmak mümkün.

Güneşin sıcak yüzünü bize göstermeye başladığı bu günlerde, bol bol güneşlenmenin fiziksel sağlığımız kadar, ruh sağlığımız ve zihin sağlığımız açısından da oldukça faydalı olduğu bariz bir gerçek.

Çeşitli rahatsızlıkları olan insanlarda bu rahatsızlıkları tetikleyen bahar ayları, sağlıklı insanların genel vücut sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler oluşturabilir.

Tüm bunlar niçin oluyor sorusunun cevabını kısaca hatırlayalım: insan metabolizmasının bahar aylarına göre yeniden ayarlanmasındaki uyum gecikmesi. Bahar aylarında atmosferdeki elektrik yükünün değişimi mağnetik alanda meydana gelen doğal farklılıklar ve çevremizdeki ıyon dengesinin bozulması gibi bir çok sebep bu problemleri yaşamaya yatkın hale gelmemizi sağlıyor..

Özellikle şehirlerde yaşayan insanlar hava akımının daha az olması gibi nedenlerle elektrik yükünden daha fazla etkilendiklerini biliyoruz. Pozitif etkinin insanlara canlılık getirdiğini, negatif etkinin ise yorgunluk halsizlik gibi, adı üzerinde negatif sonuçlara neden olduğunu da biliyoruz.

Bu günlerde birçoğumuzu pençesi altına almış olan mevsimsel yorgunluk ve bitkinliğe karşı neler yapabiliriz?

1-Günlük sıvı ihtiyacımız artmıştır. Çünkü hem havaların ısınması hemde hücrelerimizin iyon dengesinin düzenlenmesi aldığımız sıvı miktarını artıralım...

2 u2013 Pamuklu ter çekme gücü fazla gözenekli giysileri tercih edelim ki ısı metabolizmamızın ayarlanmasında vücudumuza yardımcı olsun..

3- B ve C vitaminlerine bu aylardadaha çok muhtacız. . Bu vitaminler en çok sebze ve meyvelerde bulunduğu için, daha çok meyve ve sebze tüketmek vücut direncimizi korumamıza yardımcı olacaktır.

4-Kış mevsiminde soğuklardan yıpranmış olan cildimizi besleyici kremlerle masaj yapıp kan akımını canlandırabiliriz.

5- Yatış ve kalkış saatlerimizi iyi ayarlayarak bu günlerde vücudumuzun dinlenmesinde en önemli gıdalardan olan uyku ihtiyacını tam karşılamalıyız. Sabahları da aynı saatte uyanmaya çalışmak;

6- Uyku düzenimizin aksamaması gün içinde yorgun düşmemizi engelleyecektir.

7- Ekzersiz ve doğal yürüyüşler fiziksel ve ruh sağlımıza iyi gelecektir. Eğer uzun yürüyüşlere çıkamıyorsak; sabahları açık pencere önünde yapacağımız basit jimnastik hareketleri bile, dolaşım sistemimizin harekete geçmesini sağlayıp, bizi daha canlı kılacaktır.

8-Ilık banyo alışkanlığı kazanmak, hem cilt sağlığımıza hem temiz olma hissinin verdiği mutluluk ile ruh sağlığımıza, hem de alerjik reaksiyonlara neden olan polenlerin vücudumuzdan temizlenmesine yardımcı olacaktır.

Bu günlerde zinde ve sağlıklı kalmak nezle grip gibi hastalıkları kovarak mutlu olmak istiyorsak yukardaki basit önlemleri uyguladığımızda ne kadar işe yaradığını göreceksiniz.