Dolar (USD)
32.22
Euro (EUR)
35.06
Gram Altın
2526.75
BIST 100
10741.53
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

02 Eylül 2015

'Bal gibi' Şiir ve Şair

Bilemedik. Meğer 1 hafta sürermiş. Öyle pek halkda neşvünema bulmayınca bizde de 'ulvi' hisler uyandırmadığı için, 23 Nisan'dır, 19 Mayıs'dır gibi, tek gündür, onu da ıskaladık sandık!

Diğer zaviyeden matbuat esnafına müthiş fırsat, hakiki armağandır ama. Bir hafta oyalanacak, satacak malzeme çıkacak, oh ne ala.

Beni asıl celbeden 'aha devletin zirvesinde Kur'an okutuyorlar, cumhuriyet elden gitti' viyaklamaları oldu, ossaat işe uyandım. Evvelce de ayni güruh, merhum sabık başbakan Erbakan'ın 'tarikat şeyhlerine' iftar için de yaygara koparmış, devrin maklubecileriyle 28 Şubat darbesiyle 'Cumhuriyeti kurtarmış' idiler.

Şimdilerde aynı zerzevat Cumhuriyetin fedayi ve bekçiliğini PKK'ya tevdi etmiş, Kandil'de 'çiçek yetiştiren' kadınlardan, doğaya saygılı, ortalığa s.çmayan haydutlara destan yazmakla meşguller.

Günün haftaya evrilmiş olduğunu öğrenince bende tarifi imkansız neşe oluştu, hislendim. Demek geç kalmamış ben de bi şeyler yazabilecektim!

Akıl vermek gibi olmasın da, şunu 9 Eylül'e kadar çekiştirselerdi de İzmir'de Yunanı denize nasıl döktüğümüzü arada kaynamadan daha kuvvetle idrak etseydik daha da iyi olmaz mıydı? Ama Yunan 5 Eylül'de İzmir'I tamamen terk etmiş olması nedeniyle hangi Yunanı hangi denize döktüğümüzü, ayrıca biz İzmir'e girdikten 2 gün sonra çıkan 11 Eylül yangınını yine Rumların nasıl çıkardığını ve saire sormamak koşuluyla ha!

Ben de bi şeyler yazayım da, ama kimseyi de hayali suku00fbta uğratmadan peşinen söyleyeyim, öyle beklentiyi yüksek tutup bunlar gibi destansı, edebiyat şahikası cümleler beklemeyin. İtiraf edeyim, ben onlarla aşık atamam.

Yine de boyumuzdan büyük işe kalkışmadan, hiç cüret etmeden işi ehline bırakalım. Günün yahut haftanın tarihi önemine binaen mesela Salih Bozok, Selanik'ten Mustafa Kemal'in arkadaşı ve de baş yaverinden 30 Ağustos 1935'te neşredilen bir şiir aktaralım.

'Gazi Mustafa Kemal Atatürk'

Sen ey güneşler Güneşi!

Sen neler etmedin, neler?..

Maydonozlu köfteler

Söyle be, Türk! Var mı onun eşi?

Bir suratın var, domates, patlıcan.

Heybetinden korkar, gören arslan.

Kudret-i İskender, Sezar, Anibal

Hülagu, Timurlenk, Napolyon ve balı

Bir iyice yoğurttu,

İşte bu hamurdan seni doğurttu!

Bundan kahraman ve 'balsın,'

Türk milletinin boynunda vebalsin.

Ey Türk'ü yaratan Tanrı!

Lüp, kız, oğlan ve karı,

Para, saray hep sana armağan

Adam amanu2026 Bizim zaman

Cihana şan verdi binbir cengi

Yaşa sen ey safa pezevengi!..

Zaferin ne ulu oldu

Dünya safa dolu oldu

Çal oynasın, vur patlasınu2026

Düşmanlar ölsün, çatlasın.

Salih Bozok

Kimse, herne suretle olursa olsun 30 Ağustos zaferine gölge düşüremez, kahraman şühedanın şanına halel getiremez, bunlar bile!

@yusufserce twitter.com/yusufserce

 
TDV kurban