Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2408.83
BIST 100
10204.34
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Barış Pınarı’na yönelik algı operasyonları!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Ekim’de beklenen açıklamayı yaparak; “Türk Silahlı Kuvvetlerimiz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekâtı’nı başlatmıştır. Amacımız, güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir." ifadelerini kullanmıştı. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki; operasyonda sivil halkın kılına bile zarar gelmemesi hedeflenmektedir. Gerçek anlamda bölgede barışın tesis edilmesi ve Türkiye’nin sınır güvenliğinin sağlanması amaçlanmaktadır. Bunlara ek olarak birçok ülkeden Türkiye’ye destek mesajları gönderilmiştir. Ancak gelin görün ki sosyal medyadaki bilgi kirliliği yine had safhaya ulaşmaya başlamıştır. Kaostan, kinden beslenen sosyal medya teröristleri yine ortaya çıkmış ve algı operasyonlarını yürütmeye başlamıştır!

Sosyal medya teröristleri iş başında!

Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtı ile birlikte terör koridorunu temizlemeye başlayan Türkiye’ye yönelik gerçekleştirilen algı operasyonları Barış Pınarı Harekatı’nda da ne yazık ki kendini göstermeye başladı. Özellikle İngilizce hashtagler açarak dünya kamuoyunu etkileme çabasında olan sosyal medya teröristleri yine boş durmuyor ve operasyonun Kürtlere, sivillere yönelik gerçekleştirildiği algısını oluşturmaya çalışıyorlar. Çok dikkat çeken ve sahte olduğu anlaşılan “Türkiye'nin önceden yaptığı bu… Yeniden yapmayacağını mı düşünüyorsunuz?” iletisiyle paylaşılan fotoğrafın 90'lı yıllardaki Hocalı Katliamı'na ait olduğu görülmüştür. Yine Suriye'nin İdlib şehrinde yaz aylarında gerçekleşen hava saldırılarından etkilenen çocukların bir sağlık ocağında çekilen fotoğrafları, sosyal medya teröristleri tarafından "Türk ordusunun saldırısı sonucu son görüntüler" ifadeleriyle paylaşılmıştır. Yine İdlib'de 2016 yılında kaydedilmiş yüzü kanlar içinde kalan küçük bir çocuğun fotoğrafı sosyal medya üzerinden Barış Pınarı Harekatı sırasında çekilmiş gibi gösterilerek dezenformasyon meydana getirilmiştir. Halep'te 2014 yılında çekilen ve Suriyeli adamın bir çocuğun cesedini taşıdığı görsel, sosyal medya hesaplarınca bilgi kirliliği oluşturabilmek amacıyla Türkiye'nin harekâtı sırasında çekilmiş gibi gösterilerek algı oluşturulmaya çalışılmıştır. Kısacası Twitter yine algı yönetiminin merkezi durumuna gelmiştir. Bu ve benzeri fotoğraflar internetten gelişigüzel bir şekilde seçilerek paylaşılmakta

Kara propagandaya 21 gözaltı!

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından başlayan operasyonla ilgili 78 kişi hakkında yasal işlem başlatılmıştı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada "Barış Pınarı Harekâtı üzerinden ülkemiz aleyhinde kara propaganda yaparak halkı kin ve nefrete tahrik eden, güvenlik güçlerimizin itibarını zedelemek maksadıyla kaynaksız ve yalan paylaşımlarda bulunan, terör örgütü propagandası yaptığı görülen 78 şahıs ile ilgili gerekli yasal işlemlere başlanılmıştır." ifadeleri yer almıştı. Aynı şekilde Mardin'de Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlarla "halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettikleri" ve "terör örgütü propagandası yaptıkları" gerekçesiyle 21 kişi de gözaltına alınmıştı.

Dijital bilinç şart!

Sosyal medyadaki manipülatif paylaşımların amacı TSK’yı itibar kaybına uğratmak, hedef saptırmak, yanıltıcı bilgiler sunarak tüm kamuoyuna Türkiye’nin yapmış olduğu bu harekâtı haksız göstermektir. Özellikle teröristler tarafından açılan hashtaglere hiçbir şekilde itibar edilmemeli ve bu etiketler kullanılarak tepki amaçlı da olsa paylaşımlarda bulunulmamalıdır. Devletin resmi kurum ve kuruluşlarından aktarılmayan, kaynak gösterilmeyen görseller ve içerikler dikkate alınmamalıdır. Fotoğrafların kaynağı ise Google’ın görseller sekmesi aracılığıyla tespit edilebilmekte, böylece teyit işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Son olarak; Rabbim Mehmetçiklerimizin ayağına taş değdirmesin, ordumuzu muzaffer eylesin. Allah’ın izniyle Mehmetçiklerimiz bölgeyi güvenli hale getirecek ve başta Suriyeli sığınmacılar olmak üzere herkes kendi evine geri dönecektir.