Dolar (USD)
32.83
Euro (EUR)
35.24
Gram Altın
2445.71
BIST 100
10471.32
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 May 2024

Başıboş köpeklere merhametli uyutma (ötanazi)

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isteği üzerine harekete geçen Ak Parti kurmayları, “hayati tehlike” oluşturdukları gerekçesiyle başıboş sokak köpeklerinin ‘uyutulması’nı öngören yasa teklifi için çalışmalara başladılar.

Teklifin önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulması planlanıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bu yasa teklifi üzerine çalıştılar ve çözümün kısırlaştırma yerine dünya da örnekleri de olan ‘uyutma’yı içeren teklifi meclise sunacaklar. Teklif hazırlanırken İngiltere'deki uygulamanın örnek alındığı da medyaya yansıdı.

Sokak köpeklerinin, başıboş olarak şehirlerde yaşamaları, kontrolsüz bir biçimde çoğalmaları hem köpeklerin sağlığı ve refahı açısından hem de insan sağlığı ve refahı açısından uygun değil.

Başıboş köpekler; yaptıkları saldırılar, taşıdıkları kuduz ile diğer zoonoz hastalıklar, yaptıkları ani ve kontrolsüz hareketlerden dolayı meydana gelen trafik kazaları gibi sebeplere bağlı olarak her yıl on binlerce insanın ölümüne ve milyonlarca insanın yaralanmasına neden olmaktalar. Ayrıca baskın bir tür oldukları için kedi, sincap, tavşan gibi diğer memelilerin ve yerde yuva yapan kuş gibi birçok türün yaşamına fırsat vermez oldular.

Güvenlik sorunu ve hayati tehlike sebebi olan sokak hayvanları konusunda hükümetin tutumuna karşılık, muhalefet partileri ve hayvan hakları savunucuları tepki gösteriyorlar.

Küçük çocukların, yaşlı insanların, ölümlerine ve yaralanmalarına sebep olan, sokaklarda çeteleşmiş köpekleri insandan daha değerli bulan bu zihniyetleri anlayabilmiş değilim. Bu şekilde devam ederse, başıboş köpekler mili güvenlik sorunu haline gelecek.

2021 yılında sadece Türkiye'de köpek saldırısından dolayı 300 binden fazla kişi hastaneye başvurmuş ve 25 kişi yaşamını kaybetmiş. Hastaneye başvuranların yüzde 50'sinden fazlasını 15 yaş altı çocuklar. Bu vakalarda çeşitli derecelerde el, kol, bacak kaybı ve doku kayıpları; vücudun yüz, kafa, el kol gibi değişik yerlerinde ısırıklar rapor edilmiş. Bunların büyük bir kısmı medyaya da yansımış

2023 yılında yapılan tahminlere göre, Türkiye'de başıboş köpek sayısının 10 yıl içerisinde 70 milyona ulaşacağı söyleniyor. Yani 10 yıl sonra ülkeyi köpekler istila edecek. Tüm bunlara rağmen hala köpek seviciliğine devam eden ve mama lobilerine hizmet edenler bu tehlikeyi görmezden geliyorlar.

Başıboş köpeklerin popülasyonlarının kontrolsüzce artarak, toplumsal bir soruna dönüşmesi, sadece Türkiye’nin sorunu değil. Dünya ülkelerinin çoğu bu sorunu yaşıyor. Ülkeden ülkeye değişen uygulamalar ve metotlar var.

Avrupa ülkelerinin sokak hayvanı nüfusunu kontrol altına alma çabalarının uzun bir geçmişi bulunuyor.

Bu tarihe bakıldığında, geçtiğimiz yüzyıllarda, bazı ülkelerde ve çeşitli dönemlerde toplu öldürmeler dahil farklı yöntemlere başvurulduğu görülüyor.

Günümüzde de Avrupa ülkelerinde, sokak hayvanları konusunun çözümüyle ilgili genel bir düzenleme bulunmuyor.

Avrupa Birliği’nin (AB) hayvan haklarıyla ilgili çeşitli düzenlemelerinin olmasıyla birlikte, sahipsiz sokak hayvanları konusunun nasıl çözüleceğine dair bir düzenlemesi yok.

ABD'de her yıl yaklaşık 2,7 milyon köpek ve kediye, barınakların çok dolu olması ve yeterli sahiplendirme olmaması nedeniyle ötanazi yapılmakta.

Avrupa ülkeleri bu konuda farklı yöntemler uyguluyor; caydırıcı sert cezalar, barınak kapasitelerinin artırılması, kısırlaştırma, çip takma, belli bir aşamada "uyutma", hayvan sahiplerinin eğitimi gibi farklı yöntemler kullanabiliyor.

Bazı ülkelerde sokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemeler konusunda tartışmalar ve yer yer hayvan hakları savunucularının eleştirileri de devam ediyor.

Avrupa’daki birçok ülkede genel olarak sokak hayvanları toplanıp barınaklara götürülüyor ve varsa sahiplerinin bulunmasına yoksa da sahiplendirilmelerine çalışılıyor. Bazı ülkeler bu aşamalardan sonra hayvanları "uyutabiliyor".

Bu durum, örneğin İsveç’te barınaklara götürülen sokak hayvanlarına ömürlerinin sonuna kadar bakılabiliyor.

Ancak İngiltere’de ise bu hayvanlar belli bir aşamadan sonra "uyutulabiliyor."

Almanya ve Belçika gibi kimi ülkelerde ise bu durumda "uyutma" ancak hayvanın sağlık sorunları olması durumunda gerçekleştiriliyor.

Her yıl yüz binlerce hayvanın sokağa bırakıldığı Avrupa’da, bazı ülkeler sert cezalarla caydırma yolunu da kullanmaya çalışıyor.

Örneğin Fransa’da beslediği hayvanı sokağa bırakanlar 45 bin Euro’ya kadar para cezası ve 3 yıla kadar hapisle cezalandırılabiliyor.

Hayvanlara kötü muamele konusunda da birçok ülkede yüksek para ve hapis cezaları bulunuyor.

Aralarında Almanya’nın da bulunduğu bazı ülkeler köpek sahipliği için vergi uygulaması getirmiş durumda.

Almanya’da bu vergilerin bir bölümü, barınakların finansmanı için kullanılıyor.

Bazı ülkelerde hayvan sahiplerinin eğitimine de önem veriliyor.

Dünya örnekleri içinde en başarısız olan Hindistan'da başıboş köpeklerin ıslahı kontrol dışı gerçekleştirdiği için köpek popülasyonunu artırdı ve insanlarda kuduz vakalarının artmasına neden oldu. Hindistan, dünyadaki en yüksek insan kuduz ölüm sayısına sahiptir.

Dünyadaki bu sorunun çözümü belli, önce kısırlaştırma sonra da uyutulmadır.

“Tüm canlıların yaşam hakkını savunuyoruz” ama; bir çocuğun gözünden akacak bir gözyaşı tüm hayvanların canından daha değerlidir. İnsan eşref-i mahlukattır. Sürekli “insan köpek analojisi “yapan güruhlar insan canını, köpek canına eşitliyorlar. Bu sapkın düşüncedekiler mama mafyasının esaretine mahkûm olmuşlar.

Bu kirli zihniyeti nerdeyse çocukları bu köpek sevicilerine kurban edecekler. İnsanoğlu kendini bu kadar küçültemez, bunun arkasında sapkın düşüncelerin Lobileri var mesele asla köpeklerin canı meselesi değil. Çünkü onlara göre köpekler barınaklara dahi alınmamalı sokakta yaşamalı ki bol boş mama verilsin. Bu bağırışın sebebi bu kadar açık ve basit mama ve Lgbt lobisi var.

Her gün binlerce, Koç, dana, kuzu, koyun, hindi, horoz, tavuk, kesiliyor yiyorsunuz..

Avlanan hayvanları saymıyorum. Balığı hiç karıştırmıyorum.

Toplum sağlığı için fareler, sinekler, böcekler zehirlenebiliyor. Tavşanlar denek oluyor.

Pardon! Köpeklerin ayrıcalığı ne?) İnsanlığın faydası için bunca hayvan öldürülürken, başıboş sokak itlerinin dokunulmazlığı nereden geliyor?

Çünkü mama mafyası bunu böyle istiyor. Biz buna müsaade etmeyeceğiz. Bizi havyan düşmanı ilan edenlere tek cümle “ben yaratılmışların en şereflisiyim. Dünyadaki tüm canlılardan üstün yaratıldım. Beni kimse köpek ile eşitleyemez!!!!!!