Dolar (USD)
32.21
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2503.87
BIST 100
10879.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

24 Ağustos 2021

Basın Gözüyle Ayasofya

İstanbul’un fethinden sonra şehrin en büyük mabedi olan Hagia Sophia Kilisesi, Fatih Sultan Mehmet tarafından ‘Ayasofya’ adıyla fethin sembolü olarak camiye çevrilmiş ve ilk cuma namazı da burada kılınmıştı. 86 yıl ibadete kapalı tutulduktan sonra 10 Temmuz 2020 de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müjdesi akabinde 24 Temmuz 2020’de kılınan Cuma namazıyla müze statüsünden çıkan Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi açılışında ülke genelinde uygulanan pandemi şartlarından ötürü katılamamış ancak Darphanenin hatıra Gümüş parasını koleksiyonumuza kazandırmıştık.

Ayasofya’nın tekrar ibadete açılışı öncesi ve sonrasında medyamızda yayımlanmış yazı, yorum ve şiirlerle, gazete manşetlerine yansıyan haberlerden derlenen muhteşem mabedin yüz yılını anlatan “Basının Gözünden Ayasofya” kitabı Basın İlan Kurumu yayınları arasında yerini aldı.

İstanbul’un fethinden sonra insanlık ve inanç tarihindeki müstesna yeri daha da kıymetlenen Ayasofya Camii bildiğiniz gibi Dünyanın en eski ve en görkemli mabetlerindendir. Geçmişten günümüze kültürel ve manevî değerinin anlatıldığı kitaptaki arşiv belgeleri, yorumlar, yazı ve şiirlerle birlikte yüce mabedin son yüzyılda başından geçenler basının gözünden yansıtılmış.

‘Kutsal Bilgelik’, ‘İlahi Hikmet’ manasına gelen güzel ve anlamlı adını, Fatih Sultan Mehmet’in değiştirmediği, yeryüzündeki en eski ve en etkileyici mimarî eserlerden biri olarak İstanbul’un adeta yüzük taşı gibi ışıldamaya devam eden Ayasofya Camiinin dünden bugüne hangi tartışmalara sahne olduğunu tarihî belgeler, makaleler ve o günün gazetelerini kullanarak anlatan eseri okuduğumuzda geçmiş günleri yaşarken, tarihe şahitlik edebiliyorsunuz.

Başta gazete ve dergiler olmak üzere yayımlanan haberleri derleyerek bir basın tarihi arşivi oluşturmak istediklerinin altını çizen Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran almanak niyetiyle başlanan eserin bu mabedin inşasından günümüze kadar tarihini, özetin özeti halinde aktaran bir kitaba dönüşmesinden duydukları hazzı kitapla birlikte gönderdiği mektubunda ifade ediyor.

Basının Gözünden Ayasofyada; İbni Battuta, İsmail Hakkı Uzunçarşılı, İbnülemin Mahmut Kemal İnal, Samiha Ayverdi, Peyami Safa, Feridun Fazıl Tülbentçi, Yunus Nadi, Osman Yüksel Serdengeçti, Ahmet Kabaklı, Necip Fazıl Kısakürek, Nihal Atsız, Mehmed Şevket Eygi, Prof. Dr. Semavi Eyice, Prof. Dr. Halil İnalcık, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Murat Bardakçı, Prof. Dr. Feridun M. Emecen, Stefanos Yerasimos, Prof. Dr. A. Haluk Dursun gibi isimlerin eserlerinden yazı ve yorumların yanı sıra, Nazım Hikmet, Nuri Pakdil, İlhan Berk, Sezai Karakoç ve Arif Nihat Asya’nın şiirleri de bulunuyor.

Mehmed Fatih Can’ın danışmanlığını yaptığı kitabın editörü Arzu Cihangir, konsept danışmanı ise Cihat Zafer.

Basın İlan Kurumu internet sitesi yayınlar bölümünde PDF formatında erişime açılarak, merak eden herkesin istifadesine sunulduğunu buradan belirtmek gerek.

Fatih’in vakfiyesinde belirttiği üzere, yeniden cami olarak kapılarını insanlığa açan Ayasofya Camii’nin hikâyesini basın perspektifinden ortaya koyan bu kıymetli esere emek verenleri tebrik ediyor, yeni ufuklar açmasına vesile olmasını diliyorum.

 
TDV kurban