Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

29 Nisan 2018

Başörtülü siyasetçi adaylarına giyim tavsiyeleri

Malum, erken seçim sürecine girilmesiyle bir anda hareketlilik başladı. Kısa sürede verilen adaylık kararları aday adaylığı başvuru süreci sonunda yerini daha heyecanlı bir bekleyişe bırakacak.

Son seçimlerde olduğu gibi 24 Haziran için de kadın aday adaylarının artan sayıları sevindirici! Kadın adaylığı konusundaki bir başka yüz güldüren durum ise başörtülü başvurulardaki yükselişu2026

Her mesleğin kendine özgü protokolü olduğu gibi adı konmamış, resmi hüviyete bürünmemiş görünebilse de bir giyim biçimi, şekilsel standardize gerçekliğinden bahsedebiliriz.

Sözgelimi bir modacı ile bir öğretmenin, bir siyasetçi ile gazeteci veya spikerin aynı giyim kalıplarında beklenti oluşturmadığı aşikar.

Bu durum aslında Doğu ve Batı toplumlarına nazaran bizde daha prensipli görünür. Batılının daha renkli ama belli kalıpları koruyan çizgisine mukabil Doğulunun arada kalmışlığını deşifre eden giyimsel/şekilsel kodlar yakalanır.

Konu başlığımızdan, giyim mevzuunu siyasetteki kadından daha özele, başörtülü kadın siyasetçi giyimine taşıyacağımız belli. Başörtülü seçilme hakkının tanınmasıyla artan örtülü kadın siyasetçi sayısı, konuyu bu başlık altında incelemeye yetecektir.

Her ne kadar -en az- nicelikle birlikte niteliğin de mühim olduğu kanaatimizi belirtmeden geçmek istemesek de kadın siyasetçi giyiminin başörtülü kadın için benzer kalıplar içerdiğini de söylememiz gerekir.

Koyu renk ceket-pantolon, ceket-etek beklentisi Batılı toplumlarda biraz esnemiş, özellikle renkli ve rahat giyime doğru biraz kaymış olsa da küresel ölçekte siyasetin ciddiyet ve cinsiyetsiz görüntü üzerinden yerleştiği tartışılmaz.

Hatta yakın geçmişte kadın siyasetçinin doğal renkli ve görünümlü, dikkat çekmeyen saç tercihini yansıtması da ceket üstü kombini tamamlayacak önemli bir öğe olmuştur.

Aslında tercih seçeneğini sınırladığı için aktif sosyal hayatın içerisindeki kadınlara pratiklik kazandıran bu yaygın tutum, iş başörtülülere geldiği zaman biraz daha zorlaşıyor.

İnanç dünyalarındaki tercih sebebiyle pantolon üstü kısa ceket veya kısa etek ceket kombinini uygulayamayan başörtülü kadın için hem şık olmak hem de siyasetin ciddiyet ve cinsel kimliksiz tercihini uygulamak çok da kolay değil!

Uzun etekle hareket serbestiyeti kısıtlanan kadın siyasetçi seçimini çoğu kez pantolonlu giyecekler üzerinde gerçekleştirirken üzerine taktığı başörtüsü ile renk ve desen harmonisi yakalayamazsa istediği imajı oluşturması mümkün olmuyor!

Yanlış anlaşılmasın, imaj maker değiliz, hiç kimseyi zan altında bırakma amacımız da bulunmaz. Lakin estetik algısı ve toplumsal beklenti açısından naçizane gözlem paylaşımıdır yaptığımızu2026

Başörtülü siyasetçi sayısının artacağı başvurularda açıkça görüldü. Siyasete yeni adım atan genç kadınlarımız var. Gayet sevindirici olan bu ivme, sanırım başörtülü siyasetçilere imaj danışmanlık hizmeti veren bir sektör oluşturacak.

Giyim danışmanlarının öğütleriyle yol almalarının siyasetle uyumlu görüntü için önemine dikkat çekmek isterken kişisel beklentimizi de bir cümleyle not düşmek isteriz.

Siyah veya lacivert ağırlıklı düz-sade kıyafetler üzerine takılacak desensiz başörtüler dikkatin dağılmasını önleyebileceği gibi daha şık bir görüntü sağlayacaktır. Başörtülü kadının giyimindeki parçaların fazla olmasının renk ve desen seçiminde daha hassas olunmasını zorunlu kıldığını hatırlatırken artan oranda kadın siyasetçi görme umudumuzu yineliyoruzu2026