Dolar (USD)
32.35
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2392.76
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Ekim 2014

Başörtüsü kutlaması 'in', sünnet düğünü 'out!'

Başlık sizleri yanıltmasın. Sünnet düğünlerinin demode olduğu ya da görkemli kutlamaların son bulacağı gibi bir fikre kapılmanıza gerek yok. Bu, sadece başörtüsü kutlaması yapanları yoğun eleştiri bombardımanına tutanlara bir hatırlatma amacı taşıyor.

Siyasi gündemin yoğunluğuna rağmen son birkaç gündür başta muhafazakar camia olmak üzere en çok konuşulan konuların başında baş örtme törenleri geldi. İddia o ki, muhafazakar aileler başlarını kapatmaya karar veren kızları için kutlama tertip ederek büyük israf yapıyorlar. Salonların tutulduğu, şekerlerin dağıtıldığı, konukların kapanmanın faziletleri üzerine konuşmalar yaptıkları tören düzenliyorlar.

Bu iddia en büyük eleştirisini muhafazakar camiada aldıktan sonra diğer kesimlerle de yankısı sürdürdü, gündem oldu. Eleştiriler, iki başlık altında yoğunlaşmıştı. Olaya israf yapıldığı için karşı çıkanlar kadar kapanmanın bir kutlamayla ilan edilmesini yadırgayanlar vardı.

Kapanmanın dini bir gerekçeye dayandığı, bu sebeple dünyevi bir şekilde kutlanmasını yanlış bulanlar kadar olaya israf penceresinden yaklaşanlar da gizli bir paradoksun pençesinde olduklarının farkında değillerdi aslında.

Konuya israf boyutuyla yaklaşanların bir evlilik töreni kadar masraflı -ve tamamen kişisel tatmin için- yapılan sünnet düğünlerini görmezden gelmelerini nasıl yorumlamalı?

Üstelik tutulan salonlar, yapılan ikramlar, davetiyeler, alınan hediyeler vs düşünüldüğünde yapılan masrafın en azından bir düğün törenine eş olduğu açıkken!

Dini literatürden beslenen bir ritüelin böylesi bir tüketim ve gösteriş çarkına dahil edilerek sunulagelmiş olması nedense çok az kişiyi rahatsız eder!

Mesele sadece sünnet düğününde değildir zaten. Bir yığın israf kaynağı uygulama, ritüel bulmak çok kolayu2026

Öte yandan israf vurgusunun mütemadi olarak muhafazakar kesim üzerinden yapılması gerçekten ilginç! İsraf olgusunun dünyanın başlıca problemlerinden biri olmasına rağmen bunun sadece muhafazakarlar ihale edilmesi normal midir?

Kimi zaman içimizdeki iyi niyetlilerin girişimleri dışımızdakilerin ön yargılı ve bariz çifte standart içeren yargılama sürecine de yol açabiliyor. Her bir özeleştiri cümlesine mal bulmuş Mağribi gibi atlayanların çoğunun karşı mahalledekilerden çıkması tesadüf değil tabii ki.

Sekülerleşen bir toplumda bunu en hızla yaşayan cenahlardan biri olarak muhafazakar kesimdeki değişimin dikkat çekmesi belki bir yere kadar kabul edilebilir. Ancak neredeyse tüm potansiyelini muhafazakar camianın handikaplarını bulmaya adamış görüntüsü sergileyenleri anlamak da zor!

Tüketim çılgınlığının hayal gücü sınırlarını zorlamaya başladığı, her bir olayın otomatik kutlamaya bağlandığı bir süreçte baş kapatma törenlerini eleştirmek belki de çok elzem değil.

Yaşıyor olmayı bile modern çağ tutsaklarına kutlama sebebi olarak sunan algı provokatörlerin dünyasında, baş kapatma töreni nedense bana en masum geleni! Kutlamalar için artık yeterli gelmeyen doğum günleri, anneler-babalar günü, mezuniyetler vs'den sonra kapitalist sistem yeni maddeler uydurmakta gecikmiyor zaten.

Özellikle kadın eliyle yaptırılan kutlamalar artık menopozdan, gençliğe adım atan kızlar için parti verilmesine kadar ligh ve geniş bir alana kadar yayılmış durumdau2026

İsraf mevzusu ise kutlama konusundan daha çetrefil ve yaygın. Herkesin kendi bütçesine göre sınırlarını zorladığı, asgari ücretlinin dahi kredi kartına endeksli/ipotekli yaptığı israf olgusunu izah etmek oldukça zor!

Her bir gelir grubuna ait olanın kendisinden üst seviyedekinin durumuna bakıp kendi hayatını mütevazi olarak yorumlaması işin en ironik kısmını oluşturuyor. İsrafın ölçüsü tüm gelir gruplarındakiler için aynı mıdır yoksa her bir grup ayrı ayrı mı değerlendirilir sorusu bile açıklığa kavuşturulmamıştır. İsraf kriteri konusunda dahi mutabık kalamamış bir toplumda, israf topunun ağzında her daim muhafazakarların yer almasını rahatsızlık verici buluyorum.

Sonra, modern hayatın kapanmayı her geçen gün daha büyük bir fedakarlığa dönüştürdüğü dünyamızda bu kararı veren genç kızlarımızın tebrik edilmeyi hak ettiklerini de düşünüyorum.

Kapanmanın israf için bir vesile kabul edilmesini elbette onaylamıyorum! Bununla birlikte hamilelik koçları, doğum fotoğrafçıları, kapalı kadınlar matineleri gibi türedi israf kaynakları sorgulanmadan baş kapatma kutlanmasına odaklanmasını doğru bulmuyorum.

Artık barlarda/diskolarda, acayip mekanlarda peyda olmuş, free hayatlar yaşayan, alkol kullanan genç kızlarımız yerine baş kapatma seremonisine gündem tanzim etmek de hiç anlamlı gelmiyor.

Sebepler yerine sonuçlar üzerine odaklandığımız, süreci değil sonucu tartışmaya açtığımız bu kısır döngülerin camiaya çok da kazanım sağlamayacağı ortada. Endişeli muhafazakarlar için sonuçların değil sebeplerin kritiğinin yapılması öncelikli olmalı!

Zaten bazı Kuran kurslarında eskiden beri kapanma merasimleri tertiplendiğini biliyorken bunun son birkaç yılda zuhur etmiş ritüeller olduğunu nasıl söyleyebiliriz? Aradaki en önemli fark buralardaki törenlerin iç mekanlarda ve dualarla (yani masrafsız) yapılıyor olmasına karşılık yeni moda kutlamaların sekülerizmle başat gitmesi. Sekülerizmin pençesinde bir toplum/camia olarak da bu değişim, camiaya ayna tutan küçük bir ayrıntı vesselamu2026

Twitter.com/sabihadogann