Dolar (USD)
32.48
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2407.02
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

27 Haziran 2023

​Bayram öncesi

Gün arefe. Yarın inşallah bayramı idrak edeceğiz.

Bu hafta ‘Ne yazalım, ne anlatalım’ derken hafta içinden bahsetmeye karar verdik. Kendimizi anlatırsak yanlış olur ama zaten ‘Ankaralama’ başlığımızla tarihe not düşülmesi gayemiz. Gönüllü teşekküllerimiz bir tarafta toplumda dayanışma, birleşme ve yardımlaşma çabaları devam ederken öte yandan sosyal ve kültürel etkinliklerle de göz doldurmakta. Sivil toplum kurumu teşekküllerimiz aynı zamanda düğün, dernek ve diğer buluşmalarda başroldeler. Vefat eden yakınlarımızla ilgili yapılan duyurularla dostlarımızın acı günlerinde yanlarında bulunuyoruz.

Gönüllülük esasını şiar edinmiş bu kuruluşlarımızda görevli kardeşlerimizin alacakları sevabı ve ecrini hesaplayacak değiliz. Kendimi bildim bileli gençlik dönemlerimizden başlayarak birçok STK da görev yaptım. Hepsinde ayrı ayrı tecrübeler kazandığımdan hayat tarzım haline gelen kuruluşlar arasında Türkiye Yazarlar Birliği, Türkiye Bilardo Federasyonu, Milli Gençlik Vakfı, Mehmet Akif Ersoy Vakfı, Eğitim-Bir- Sendikası, Çevre ve Turizm Gazetecileri Derneği ve Çocuk Edebiyatçıları Birliği ilk aklıma düşenler. Uzunca bir süredir başkan yardımcısı olarak Birlik Vakfı Ankara Şubesi’nde başkanımız Muhittin Bal ve ekibimizle Ankara’nın sosyal ve kültürel etkinliklerine imza atıldığını Ankaralı dostlarımız bilirler. Gümüşhane eski milletvekili Kemalettin Aydın’ın geçtiğimiz günlerde vefat eden ağabeyi Nurettin Aydın için Ankara Hamidiye Camii’nde Cuma namazı akabinde Kur’an-ı Kerim tilaveti duyurusuna icabet ettik.

İyi ki gitmişiz.

Yıllarca merhum Necmettin Erbakan hocamızın yakınında ve hizmetinde bulunan dostlarımızla cami bahçesinde hasbihal edip hasret giderdik. Bu arada vakit bulmuşken cami yanındaki Yeniden Refah Partisi Genel Merkezi’nde Eskiden Refah Partili (!) olarak Ak Parti’de milletvekili ve bakanlık yapmış, şimdilerde YRP’nin Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç’ı partideki görevinden dolayı tebrik ettim. Aynı katta odası bulunan Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili arkadaşım Doğan Bekin ve diğer bir Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Altınöz’le Kılıç’ın makamında teşehhüt miktarı sohbetimizi ezan ile kestik.

Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil duaya âmin diyenler arasındaydı. Camii çıkışında dağıtılan lokma tatlısının tadına baktıktan sonra Birlik Vakfı Ankara Başkanımız Muhittin Bal ile vakıfta buluştuk. Son gelişmeler ışığı altında teatide bulunduktan sonra vakfımızın yeni dönemde yapacağı etkinliklerle ilgili zihin jimnastiği yaptık.

Yazımıza başlık yaptığımız konuyu unutmadık. Bu gün kurban bayramı arifesi olduğundan bazı hatırlatmalarda bulunalım. Arefehaccın en önemli farzı olan vakfenin yapıldığı yerin (Arafat) diğer adıdır. Vakfe, kurban bayramının bir gün öncesi olan zilhicce ayının dokuzuncu günü burada yapıldığından bu güne yevmü arefe (arefe günü) veya Türkçe’de kısaca arefe (arife) denilmiştir. Arefe günü, haccın temel rüknü olan vakfenin o gün yapılması sebebiyle büyük önem taşımaktadır. Arefenin önemine, faziletli ve makbul duanın o gün yapılan dua olduğuna dair hadisler vardır. Kurban bayramının dördüncü günü ikindi namazına kadar her farz namazın ardından okunan teşrik tekbirlerine de arefe günü sabah namazından sonra başlanır.

Bu vesile ile bayramın sağlık, bereket ve huzurla geçmesini dilerim.