Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.98
Gram Altın
2404.12
BIST 100
10203.19
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

05 Temmuz 2016

Bayramınız bayram ola

Bir yıl da iki kez yaşadığımız, hazların zirvesi olan başka bir manevi iklimdir bayramlar. Rahatça yeme-içme serbestliğine erme sevinci değil, kulluk vazifesini yapmış, hata ve günahların yükünden kurtulmuş ve Allah'ın(cc) sonsuz rahmetine kavuşmanın mutluluğudur bayram. Kötü alışkanlıkların bir daha tekerrür etmeyeceği ve alıştığımız iyi hasletlerin devam edeceğinin sinyalidir bayram. Doruğa çıkan hasretlerin vuslata dönüştüğü, gözyaşlarının gülüşmelere karıştığı, üzüntülerin tebessüme dönüştüğü, sevenlerin sevdiklerini sevindirdiği gündür bayram.

Çocukluğumuzda kalan o mutlu anlara dair sonsuz heyecanlarımızın zirveye ulaştığı günlerdir bayramlar. Manevi duyguları en yoğun yaşadığımız, aile kavramını yeniden hatırladığımız, küskünleri barıştırma vesilesi olan günlerdir bayramlar.

Hüsrandan kurtulup, saadete ermenin şifresi, yüce duyguların coştuğu, güzel hasletlerin müminler arasında alabildiğine canlandığı, Allah Teala'nın (cc) teveccüh ve sürpriz ihsanlarının zirve yaptığı, bir ömrü tatlandıracak kadar ilahi lütfa mazhar olduğumuz güzel günlerdir bayramlar.

İnsanları kaynaştırıp bir araya getiren, yardımlaşma ve hediyeleşmenin şahlandığı, yaşayanlar ile birlikte kabirlerinde olanların da ruhlarına gönderilen Fatihalarla bu günlere katıldığı, sabır imtihanını kazananların sorumluluklarından kurtulduğu, Allah Teala'ya (cc) kurbet vesilesi olan niyaz dua ve ibadetlerle yoğrulduğumuz, günlük telaşelerden uzak, kulluk idrakine vardığımız nadide günlerdir bayramlar.

Kabir ziyaretlerinin yapıldığı, sıla-i rahimlerin gerçekleştirildiği, eş-dost ziyaretlerinin arttığı, gariplerin, yetimlerin ve kimsesizlerin sevindirildiği, kardeşlik ve diyalogların arttığı, Hakk'a davet için adım atmaya güzel vesilelerin oluştuğu, iyilikte yardımlaşmak adına komşu ve akrabalarla güzel irtibatların kurulacağı fırsat günleridir bayramlar.

Lütuf ve rahmet günü münasebetiyle ibadetle başlayıp ibadetle bitirilen, günahların temizlendiği, temcitlerin minarelerden yükseldiği, tekbirlerin gökyüzünde sema yaptığı, mahşeri duyguların gönüllerde seda bulduğu, sultana yakınlaşmak olan ve İslam aleminin kutladığı en meşhur dini günlerdir bayramlar.

Müslümanların kalplerinin "Allah'u Ekber" nidalarıyla Allah'a kulluk yönünde birleştiği, kalpler ile dillerin de bir kelime üzerinde toplandığı, o ses ile semaların çınladığı, bu günü gösteren Mevla'ya tazim ile itaat etmenin mutluluğunu yaşadığı günlerdir bayramlar.

Bütün müminlerin erkenden kalkıp, guslederek, temiz kokular sürünüp, en güzel elbiselerini giyerek, meşru takılarını takıp tekbirlerle yürüyerek camilere akın ettiği, birbirlerine güler yüzle baktığı, Allah'ın (cc) rahmet ve şefkatinin yüreklerine indiği günlerdir bayramlar.

Yetimlerin, fakirlerin, garip ve çocukların sevindirildiği, yardıma muhtaç kimselere yardım elinin uzatıldığı, müminlerin "Bizim de sizin de ibadetlerinizi Allah kabul buyursun" diyerek birbirlerine dua ettiği, Allah (cc), Muhammed (sallallahu aleyhi vesellem) ümmetinin günahlarını affettiği ve şeytanların öfkesinden inlediği günlerdir bayramlar.

İnsanların birbiriyle barıştığı, barıştırdığı, kendine ve geçmişine döndüğü, kimsesizlere kimse olduğu, çocukların sevindirildiği, harçlıklarla ceplerinin dolduğu, yeni elbiseleri giyinip sokaklara koştuğu, günler öncesinden evlerde tatlı bir temizlik telaşının başladığı, baklavaların açılıp bayram sabahına beklendiği, komşu kapılarının çalınıp küçük hediyeler alındığı, bir yıl hatıralarıyla yaşanıldığı günlerdir bayramlar.

Sahip olunanla yetinilen, büyüklerden miras kalan değerlere sahip çıkılan ve çocuklara aktarılan, akrabalık ve komşuluk ilişkilerinin sağlamlaştırıldığı, toplumsal ve sosyal faaliyetlerin içinde bulunulduğu günlerdir bayramlar.

Millu00ee ve dinu00ee duyguların inanışların pekiştiği, toplumun birlik ve beraberliğinin sağlandığı ve bunun bireylerin bilincinde yer ettiği, ümmet olma, beraber aynı kaderi, aynı tasayı, aynı kıvancı paylaştığı, yaşama gücünün kuvvetlendiği, kardeşliğin, çıkarsız saygı ve sevginin yaşandığı günlerdir bayramlar.

Gufranla tüllenen zamanın en kıymetli anlarıdır bayramlar.

Sorumluluktan kurtulduğumuz değil, mağfirete erdiğimiz günlerdir bayramlar.

Kullara kulluktan sıyrılıp, Rabbimize döndüğümüz ve yöneldiğimiz günlerdir bayramlar.

Hayatı boş yere harcadığımız günlerden ayrılıp, cennete hazırlık yaptığımız günlerdir bayramlar.

Kullarına bayram ettiren Rahman ve Rahim olan Allah'ı (cc) yüceltme ve tazim günleridir bayramlar.

Karanlıktan kurtulup, hidayet nuruna erdiğimiz günlerdir bayramlar.

Rabbimizin geçmişimizi bağışladığı, O'na döndüğümüz ve yöneldiğimiz günlerdir bayramlar.

Göklerin ve yerlerin aynı anda sevindiği günlerdir bayramlar.

Sevgili Peygamberimizin (sallallahu aleyhi vesellem) Havz-ı Kevseri'nde aşkla ve şevkle buluştuğumuz günlerdir bayramlar.

Allah'ın(cc) bizden razı olduğu ve bizi kulluğuna kabul buyurduğu bayramların bayramı olan, O'nun rızasına ve Cemal'ine kavuştuğumuz gün olsun bayram.

Güneşin doğup aydınlattığı her yer bayram olsun

Güzel günlerimizin habercisi olsun.

Cennete girmemize vesile olsun.

Tüm inananlara mübarek olsun.