Dolar (USD)
32.27
Euro (EUR)
34.53
Gram Altın
2410.43
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Haziran 2023

Bayramınız mübarek olsun

Genelde dünya özelde ülkemiz olarak zor zamanlardan geçiyoruz. Daha önceleri dünyanın bir dar boğazdan geçtiğini belirttiğim pandemi günlerinden ekonomik kriz bizlere miras olarak kaldı. Bu miras zamanla maraza dönüştü ve bütün dünyayı etkilediği gibi ülkemizi de etkiledi.

Hâlihazırda bu yüzyılın musibeti olarak kalburüstü toplantılarda gündemin ilk sıralarını meşgul eden küresel ısınma belası başımızda dönüp duran akbaba olarak yetmezmiş gibi bir de Çin’den başlayarak tüm dünyayı etkisi altına alan bir virüs illeti ile imtihan olduk.

Yaklaşık iki yılımızı işgal eden bu virüsle bütün dünya topyekûn mücadele etti. Bu mücadele süresince sosyal mesafe adı altında birbirimize mesafeler koyduk. İnsanın yarasına en doğru merhem insan olması gerekirken; insan, insanın ölümüne sebep sayıldı. Her sabah bir ölüm haberiyle uyandık. Bugün sıra kimde hüznüyle günleri günlere ekledik ve bugünlere geldik.

Tam bu illetten kurtulduk ve gelen yeni yıl ile umutlarımızı yeniden yeşerteceğiz derken bu sefer de Kahramanmaraş merkezli depremlerle sarsıldık. Yüzyılın afeti olarak nitelendirilen bu depremlerde elli binin üzerinde canımızı kaybettik.

Ölüm ile bu kadar burun buruna yaşarken, ölüm bu kadar yanı başımızda dururken ve en tesirli öğretmen ölüm iken biz hala birbirimizin kuyusunu kazmakla meşgul olmaya devam ettik.

Bir yandan depremlerin yaralarını sarmaya çalışırken diğer yandan da ülke olarak hızlı şekilde bir seçim sürecine girdik. Seçimler demokrasinin olmazsa olmazı ve bir kazananı olduğu gibi bir kaybedeni de olduğu reel politik bir olgudur. Ancak bu seçimde kaybedenlerin zülfüyâre dokunan tepkileri içimizi acıttı ve kabuk bağlamaya başlamış olan yaramızı yeniden kanattı. Yine de kardeşliği seçerek bu kırgınlıkları bir kenara bırakma erdemini göstermek Anadolu insanının en büyük erdemidir.

Bunun yanında seçim sathında yaşanan kırgınlıklar maalesef birçok dostun arasına aşılmaz duvarlar ördü. Bu ülke geçmişin acı deneyimleriyle bugünlere kadar gelmiş ve yeni yüzyılda bu yaralardan ders alarak ileri doğru emin adımlarla yürümek zorundadır. Nasıl ki gidecek başka ülkemiz olmadığı gibi kardeşlikten ve dostluktan başka sığınacak limanımız yoktur.

Kırgınlıklar yara gibidir. Yaranın kendisi de pansumanı da sebeplerinde gizlidir. Kırgınlığın üçüncü bir şahsın müdahalesiyle veyahut bir doktor tedavisi ile iyileşmesi mümkün değildir. Kırgınlık ancak nedeni olan kişilerin müdahalesiyle tedavi edilebilir. Müdahale edilmeyip zamanla geçmesini beklemek de yaranın daha da derinleşmesine neden olur. Tedavi için iki taraftan birinin bir adım atması gerekir. Aksi takdirde zamanla kangrene dönüşür.

Millet olarak kırgınlık ve küskünlüklerin en iyi tedavi zamanı bayramlarımızdır. Bayramlar kardeşlik ve dostluk hukukunun inşası için en uygun zamanlardır. Ki idrak ettiğimiz Kurban Bayramındaki Kurban kelimesi de “yakın olma, yaklaşma, hediye verme…” gibi anlamlara gelmektedir.

O halde Kurbanın özüne uygun şekilde bu bayramda süreç dâhilinde yaşanan kırgınlıkları bitirip birbirimize yakınlaşmak adına bir adım atalım. Kurban Bayramı vesile olsun kırgınlıklarımızın giderilmesine ve yaralarımızın iyileşmesine.

Birbirimize yakınlaşarak erelim huzura ve yaklaşalım Allah’ın rızasına. Bayramlar vesiledir kardeşliğe ve dostluğa. Gelin biz de erelim bu sırra ve eritelim aramızdaki buzları.

İmkânımız varsa arabamıza binerek bu süreçte kırdığımız veya kırıldığımız dostun kapısını çalalım ve “Ben geldim dostum, bayramın mübarek olsun.” diyelim ve samimiyetle sarılalım dostumuza ve dostluğumuza. Gitme imkânımız yok ise bir telefon ile gönül alalım. Hemen şimdi yapalım bunu.

Ki bayramlar kırgınlıkların onarılması için en güzel zamanlardır ve Kurban Bayramı vesilesi ile bitirelim tüm kırgınlıkları.

Bu güzel temennilerle sizlerin, sevdiklerinizin, dostlarımın, sevenlerimin, ailemin, ülkemin ve ümmetin Mübarek Kurban Bayramını en kalbi duygularımla kutluyor, bugünlerin yakınlaşmamıza, kardeşliğimize ve dostluğumuza vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum.

Eskilerin tabiriyle “Iydiniz sa’id, ömrünüz mezîd, her rûzunuz bir ıyd olsun.”

Kalın sağlıcakla…