Dolar (USD)
32.27
Euro (EUR)
34.54
Gram Altın
2413.02
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

31 Ekim 2023

Bebelerin siyaseti

Türkiye’de “siyasette babalar ve çocukları” seçim zamanlarında gündeme getirilir. Diğer ülkelerde de örnekleri olan babadan çocuklara siyasette ilk akla gelenler Orta Asya ülkeleridir. Türkmenistan’da Gurbangulı Berdimuhammedov başkanlık makamını oğul Serdar Berdimuhammedov’a şeklen de olsa seçim ile yapmıştı. Bu coğrafyadan bilinen bir örnek ise Haydar Aliyev 2003 yılında uzunca süren bir hastalık döneminden sonra vefat etmeden önce yapılan seçimlere katılamadığından oğul İlham Aliyev yüzde 84 ile Azerbaycan’da başkan seçilmiştir.

Yönetim biçimini “komünizm” olarak tercih eden Kuzey Kore’de de hanedanın küçük oğlu Kim Jong-il başkanlığı babasından devralınca büyük oğul Kim Jong-nam Japonya’ya kaçarken yakalanmış, Çin’de yaşamaya başlamıştır.

Sandık kurularak seçim yapılan benzeri ülkelerde demokrasi olduğu anlamı taşımadığının altını çizerken demokrasinin beşiği diye uyutulduğumuz Amerika’da da farklı bir şey yaşanmadığını söyleyelim. ABD’nin 43’üncü başkanı George Herbert Walker Bush 1989-1993 tarihlerinde oğul George Walker Bush ise 2001-2009 arasında 2 dönem başkan olarak görev yaptılar. İsimlerinin aynı olmasından ötürü iki başkana baba Bush ya da oğul Bush denilmişti.

Bizimkilere göz atalım mı?

İsmet İnönü’nün oğlu Erdal İnönü siyasete girmeyi zor kabul etmişti ama babasından 63 yıl sonra Başbakan Yardımcısı oldu. 12 Eylül de kapatılan CHP’nin yerine kurulan ve daha sonra Halkçı Parti ile birleşerek adını SHP yapan SODEP’in kurucu genel başkanıydı ve 1984 yılında milletvekili seçilmişti.

Adnan Menderes’in oğlu Aydın Menderes siyasete atılan ve kalıcı olan siyasetçi oğludur. Adalet Partisi’nden milletvekili seçildi. 1980 darbecileri 10 yıl siyasi yasak getirdi ama o yasakların kalkmasından sonra Büyük Değişim Partisi’ni kurup, Demokrat Parti ile birleşince Genel Başkanı oldu. 1995 yılında “Pazara kadar değil, mezara kadar” sözleri ile girdiği Refah Partisi’nde milletvekili oldu ama Refah Partisi’nin kapatılmasıyla kurulan Fazilet Partisi’nden 1999 yılında ayrıldı.

Milliyetçi Hareket Partisi kurucusu Alpaslan Türkeş 1997 yılında partisinin genel başkanı iken vefat edince MHP kurultayında oğlu Tuğrul Türkeş genel başkanlığa aday oldu, Devlet Bahçeli genel başkanlığa seçilmişti. 2007 yılında Bahçeli’nin davetiyle MHP’den milletvekili seçildi. 2011 seçimlerinde Tuğrul Türkeş MHP’den, kardeşi Kutalmış Türkeş Ak Parti’den milletvekili seçilip TBMM’de aynı dönemde görev yaptılar. Kız kardeşleri Ayyüce Türkeş Taş ise bu dönemde İyi Parti’den milletvekili seçilmiştir.

Siyasetinin ilginç isimlerinden Osman Bölükbaşı’nın oğlu Deniz Bölükbaşı da MHP’den milletvekili olarak siyasette bir dönem yer aldı. Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal 1999 yılında Malatya’dan bağımsız milletvekili seçildi. 2014’de Ana Parti’yi kurdu, şimdilerde Tek Parti’nin genel başkanı olarak siyaset sahnesinde yer alıyor.

Necmettin Erbakan’ın oğlu Muhammed Ali Fatih Erbakan da siyaseti tercih edenlerdendir. 2018 yılında Yeniden Refah Partisi’ni kurdu. Son seçimlerde milletvekili seçilerek parlamentoya adım attı. CHP’yi eleştirerek istifası sonrasında dikkatleri üzerine çeken Deniz Baykal’ın kızı Aslı Baykal, iktidarla ortak düşüncelerinden dolayı gündem oldu. Haydar Baş’ın oğlu Hüseyin Baş’ın siyasetteki saha çalışmaları tarikat-siyaset içerisinde ele alınacak konular arasında olduğundan değinmiyorum ve’s-selam.