Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

03 Aralık 2014

Benim gözümden Dünya Engelliler Günü

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü... Önümüzdeki saatlerde, yapılacak çoğu toplantının bir numaralı konusu Engelliler olacaktır. Maalesef, bizim ülkemizde günleri olan kesim, kendi günlerinde baştacı yapılır. Anneler günündede, Öğretmenler günündede hep böyledir.

Bende bir görme engelli olarak, bugünü fırsat bilip, bazı hatırlatmalarda bulunmak istiyorum. Değerli Dostlar, Toplumda şöyle yanlış bir uygulama var: Engelliler için yapılan çoğu iyileştirme, acıma duygusunun etkisi altında yapılıyor. Genelde acıma hissiyle yapılan bu iyileştirmelerde eksik oluyor. Toplum olarak bu anlayıştan vaz geçmek zorundayız. Belediyeler, dernekler, vakıflar vesayre Engelliler için yaptıklarını, onları hayatın her safhasıyla buluşturmak için yapmalıdırlar.

Sokaklarımız, yollarımız, kaldırımlarımız engelli engelsiz herkesin bir arada yaşayabileceği şekilde dizayn edilmelidir. Engelliler olarak bir araya gelip sohbet ettiğimizde, hep şu konudan şikayetçi oluyoruz: Bizler kendi engellerimizle mücadele etmeye çalışırken, birde çevredeki engellerlede mücadele ediyoruz. Bu engellerin en meşhuru, esnaflarca kaldırımların işgal edilmesidir. Halbuki, esnaflar kaldırımlara eşyaları bırakırken, o kaldırmdan görme engelli bir kişinin geçebileceğini düşünmelidir.

Bizlerin hayatını zorlaştıran bir diğer etkende, iyice hesaplanmadan yapılan belediyelerin Engelli hizmetleridir. Sözüm ona, görünüşte bunlar Engellilerin rahat hareket edebilmesi için yapılmıştır. Ancak kazın ayağı hiçde öyle değildir. Bu sıkıntının giderilme yolunu yazmadan önce, Engelliler konusunda hassas davranan tüm yetkililere teşekkür etmek istiyorum.

Eğer Sayın Yöneticilerimiz, yaptıkları hizmetleri Engelliler dört dörtlük kullanabilsin istiyorlarsa, bu hizmetleri yapan birimin başında Engellileri bulundurmaları gerekiyor. Dostlar, Engellilerin gözetiminde yapılmayan çoğu hizmet şekilde kalıyor. Bizlerin hayatını kolaylaştıracağına, dahada zorlaştırıyor. Malum damdan düşenin halini, ancak damdan düşen anlar.

Hemen konuyla alakalı aklıma gelen şu örneği vereyim. Bu örneği bir program için gittiğim TRT'de duymuştum. TRT Genel Müdürlüğünün yerleşkesi Engellilerin rahat dolaşabilmesine uygun hale getirilmek üzere çalışmalar başlatılmış. Çalışmalar bittikten sonra, Engelli bir çalışandan yapılanları kontrol etmesi istenmiş. Çalışmaları inceleyen Engelli personel bir sürü eksik bulmuş. Tabii, bulunan eksikler hemen giderilmiş. Gerçekten TRT'nin Ankara'daki yerleşkesi Engellilerin rahat dolaşabileceği hale gelmiş. Gittiğimde bizzat dolaşarak test ettim.

 
TDV kurban