Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2399.98
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Beşiktaş, Şenol Güneş ve Birincilik

Davranış kalıplarının ve kurumsallaşmanın oluşumu yılların birikimine bağlıdır. Birikimler kolay meydana gelmiyor. Çabalar, azim, iddia ve ısrar gerekiyor. Sebat etmek hayat tarzımız olmalıdır. Ekip çalışmasına ve uyumlu insanlara, bilgiye ve teknolojiye ihtiyaç duyulur.

Beşiktaş gibi köklü ve dalları olan bir kulübümüzün başarıyı yakalaması olağan karşılanmalıdır. Ancak, uzun yıllar şampiyonluğa hasret kaldığı da bir gerçektir. Şampiyonluklar seneler sonra geliyor. Taraftarlar her sezon başında umuda kapılıyorlar. Umutlu olmak üstelik onların hakkıdır. Umutların gerçekleşmesi bazen uzaklara kayıyor.

Beşiktaş'ın kurumsallığı konusunda konuşma hakkını kendimizde görmüyoruz. Fakat neden "Beşiktaş" adında bir üniversite yok? Bu soruya cevap vermeyi çok isterdik. Özellikle olumlu cevaplarla kamuoyuna doyurucu açıklamalar yapabilirdik. Bu konuyu ilgililerin düşünmesi lazımdır. Davranış kalıplarının oturmasında ve geleceğe umutlu bakışta okullaşmanın rolü inkar edilemez.

Biz hep düşünürüz ve arzu ederiz ki, Beşiktaş olumlu ve ılımlı davrananların takımıdır. Saldırganlık, şiddet eylemleri ve yaralanmalar Beşiktaş taraftarlarına yakıştırılamaz. Bunun dışına çıkılıyor mu? Evet. Onaylamadığımız olaylar maalesef meydana geldi. Ama bunların sayısı azdır ve camia da bu tatsız olayları kınamaktadır.

Beşiktaş yöneticilerinin demeçleri de genellikle kışkırtıcı olmuyor. Sivri dilli ve ortalığı geren demeçler pek gündeme gelmiyor. Başkan Fikret Orman'ın efendiliği ve ileri görüşlülüğü takdire değer niteliktedir. Stadın yeniden açılması başlı başına bir büyük olaydır. Stadın açılışında saygıdeğer Cumhurbaşkanımıza gösterilen ilgi ve muhabbeti şükran ile bir yere not edelim.

Beşiktaş ve başkan Fikret Orman'ı tamamlayan diğer bir öge de Şenol Güneş'tir. Şenol Güneş'in seçilmesi ve ona güvenilmesi her türlü takdirin üzerindedir. Şenol Güneş'in kariyerini hepimiz alkışlıyoruz. Beşiktaş'a gelmesi ve ilk senede başarıyı yakalaması alkışlanması gereken bir durumdur. Umulur ki, bu kıymetli ve muhterem teknik adamamızın kıymeti bilinsin.

Bayern Münih ve Almanya Milli Takımı'nda geçirdiği başarılarla dolu yıllardan sonra İtalya'ya (FİORENTİNA'ya) transfer oldu ve ama bekleneni veremedi. Beşiktaş'a geldi ve istenilen formu yakaladı. Mario Gomez isimli konuk futbolcumuzun Şenol Güneş ile ilgili değerlendirmeleri şöyledir: "İyi bir insan, sakin ve duygusal. Sabır da önemli özelliklerinden biri. Bıkmadan ve usanmadın çalışıyor ve sizi de çalışmaya yöneltiyor. Bayern Münih'in hocası Jupp Heynckes'e benziyor."

Şenol Güneş'in özellikleri şöyle özetlenebilir: "Disiplin ve hürriyet en sevdiği kavramlardır. İnisiyatif alınmasını ister. Takıma yararlı olmanın yolunun zamandan değil çabadan geçtiğine inanır. Oyuncularını milli takıma girmesi için teşvik eder. Yetkilerini ve sorumluluklarını bilir, sınırlarını aşmaz ve işlerine karışılmasını istemez. Aldığı her kararın arkasında durur."

Şenol Güneş alçakgönüllü ve bilinçli davranışları ile sporculara örnek oluyor. Bununla da kalmıyor, gençlere ve çocuklara da yön veriyor; onlarla özdeşim yapabiliyor. Şenol Güneş öğretmen tavrı sergiliyor ve bunu da en yetkin biçimde gerçekleştiriyor. Bu yönü ile tarihe not düşülüyor, bir insan tarih önünde misal oluşturuyor.

Şenol Güneş'in öğretmen oluşu gözden kaçıyor. Halbuki Şenol Güneş mevcut antrenörlerin içinde öğretmenlik yapan ender kişilerden birisidir. Öğretmenlik yapan Şenol Güneş Türk Futboluna da hizmet ediyor ve yön veriyor. Şenol Güneş hem antrenör hem de öğretmen kimliği ile mümtaz bir şahsiyettir.

Bir öğretmen antrenörün Beşiktaş'ı birinci yapması övünülecek ve madalya verilecek bir olaydır. Gelecek kuşaklara ve olaylara ışık tutacak, yön verecek bir tutum sergileyen Şenol Güneş'i selamlıyoruz. Beşiktaş'ın diplerden gelerek şampiyon olmasını gönülden kutluyoruz. Diğer antrenörlerin Şenol Güneş'i örnek almalarını diliyoruz.

Bir dileğimiz ve yakınmamız var: Şenol Güneş kendisi ile spor ile ilgili yazılan makaleleri okuyor mu? Kendisinin bunlardan haberi var mı? Bunlardan kuşkumuz var. Futbol ile ilgili yazıların okunup gündeme getirilmesi, yol gösterilmesi ve yön vericiliği açısından gereklidir. Yalnız belirtelim ki, bu durumun takipçisi olacağız.

Avrupa şampiyonasının unutulduğu ve lig birincilerinin göz ardı edildiği bir futbol gündemi var. Ele alınacak çok çeşitli konular var.

Sonuç: "Şenol Güneş, şampiyonluk, Fikret Orman ve Beşiktaş dipten gelen dalganın habercileridir."