Dolar (USD)
32.25
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2426.42
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

20 Kasım 2016

Bir 'Çağdaşlaştırma' girişimi de İsrail'den

Gazetemizin 14.11.2016 tarihli (AA mahreçli) haberine kamuoyu hiç şaşırmadı.

" İsrail'dir, zulm ile hemhal olmuş bir yapıdır, yapar."

Haber şöyle:

"Hamas ve Knesset'teki Arap milletvekilleri İsrail'de "gürültü kirliliğine neden olduğu" iddiasıyla camilerden hoparlörle ezan okunmasının yasaklanmasını öngören yasa tasarısına tepki gösterdi.

Tasarının yasama komisyonunda onaylanarak İsrail meclisine sevk edilmesinin ardından Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, "...Ezanın yasaklanması Müslümanların dini duygularını provoke etmenin yanı sıra ibadetlere ve dini sembollere yönelik kabul edilemez bir müdahaledir." ifadelerine yer verildi.

Söz konusu yasa tasarısının dini ve tarihi hakları, kutsalları koruma altına alan uluslararası kanun ve sözleşmelere aykırı olduğu vurgulanan açıklamada, uluslararası toplum ve insan hakları örgütlerine de "camilere yönelik saldırı ve ihlalleri durdurmak için harekete geçmeleri" çağrısında bulunuldu.

Öte yandan İsrail Parlamentosu'ndaki (Knesset) Ortak Arap Listesi'nden yapılan açıklamada, ezanın yasaklanmasını öngören yasa tasarısının "ibadet özgürlüğünü ihlal eden ırkçı bir adım" olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Radikal bir hükümetin faşist unsurlarının, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun desteğiyle ezanı yasaklama çalışmaları, tehlike arz eden bir gelişmedir. Bütün dinlerin özellikle de Müslümanların ibadet özgürlüğüne yönelik ırkçı bir girişimdir." denildi.

Netanyahu'nun ezanı "gürültü" olarak nitelendirmesinin de kınandığı açıklamada, ezanın sadece dini bir uygulama değil, Filistin halkının kültür ve medeniyetinin en önemli sembollerinden biri olduğu vurgulandı.

Kudüs ve Müslümanların yaşadığı kentlerde ezanın yankılanmaya devam edeceği belirtilerek, aşırı sağcı hükümetin "İslamofobik bir kanunla" Müslüman vatandaşlara yönelik kin, nefret ve tahrik edici eylemlere sürüklendiği ifade edildi.

Hükümetin de uyarıldığı Ortak Arap Listesi açıklamasında, söz konusu yasa tasarısıyla hedeflenenin hayat kalitesini arttırmak olmadığı dile getirilerek, "Ülkenin asıl sahipleri olan Müslüman Arapların kimliğinin yok edilmesidir." ifadelerine yer verildi.

"Gürültü kirliliğine neden olduğu" iddiasıyla camilerden hoparlör kullanılarak ezan okunmasını yasaklayacak tasarının yürürlüğe girmesi için İsrail meclisi Knesset'te üç farklı oturumda görüşülerek oylanması bekleniyor."

"Çağdaşlaştırma" İsrail'de de hortladı.

İsrail, ezanı yasaklamak için fırsat kolluyor.

İsrail meclisinde oylanması an meselesi...

Ezan yasağı bize hiç yabancı değil.

Daha dört ay önce 15 Temmuz'da selalardan rahatsız olanları, imam ve müezzinleri darp, tehdit edenleri gördük.

Gezi olaylarında camileri meyhaneye çevirenlerin, "zulüm 1453'te başladı." diyenlerin zihin dünyaları aynı odaktan (Siyonizm) besleniyor.

27 Nisan 2007'de ilahi okuyan çocuklardan "irticau00ee faaliyet" peydah edip muhtıra verenler aynı yolun yolcuları değiller mi?

"Kabe Arap'ın olsun, bize Çankaya yeter" o gün, bu sözleri ayakta alkışlayanların torunları 15 Temmuz'da ezanı, selayı susturmaya çalıştılar.

Tek parti döneminin uygulamalarıyla İsrail'ın bugün yaptıkları, yapmaya çalıştıkları ne kadar da birbirine benziyor. Camilerin ahıra, depoya, meyhaneye çevrildiği, haraç mezat satıldığı, Allah ve ahlak kelimesinin yasaklandığı yılları Filistinliler bugün Siyonist İsrail'in uygulamalarıyla yaşıyorlar.

Eski bir Anayasa Mahkemesi başkanın, "sanatçı" bir bayanın ezan rahatsızlığıyla Binyamin Netanyahu'nun zihin dünyası aynı.

Bunlar, bu ülkede ezanı aslına uygun olarak ( Arapça) okunmasına izin veren hükümete 27 Mayıs 1960'ta darbe yaptılar, Başbakanı ve iki bakanı " irticau00ee faaliyette bulunmak" suçundan idam ettiler. 2008'de İktidar partisine ( AK Partiye) kapatma davası açtılar.

"Çağdaşlaştırma" adı altında köklerinden koparılarak mankurtlaştırlmaya başkalaştırılmaya karışı 15 Temmuz yeni bir direniş hamlesidir.

İsrail'in ırkçı, tahrik edici politikalarını, daha İsrail kurulmadan onun mankurtları uyguladılar, uygulamaya vesayetçi anlayışla devam etmek istiyorlar.

Orta Doğu'da , İslam coğrafyasının diğer yerlerinde savaş, terör bu merkezden yönetiliyor.

İntifadaya devam...