Dolar (USD)
32.32
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2388.78
BIST 100
10264.06
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Ağustos 2020

Bir garip korsan filmi: ThePirates of Somalia

Bir zamanların en önemli gündem maddelerinden biri hiç şüphesiz Somalili korsanlardı. Somali’deki iç savaşın ardından özellikle 2005 yılıyla birlikte artan korsan saldırıları geniş bir alana yayıldı. Hindistan ve Maldivlere kadar ulaşan Somalili korsan saldırıları ticaret gemileri için adeta kabus haline geldi. Dünya genelindeki ticari taşımacılığın yüzde 90’ını oluşturan deniz taşımacılığı elbette iştah kabartan nedenlerin başında geliyor. Dünya ekonomisine zararı yılda 18 milyar doları aşan korsanlık faaliyetiyle 2011 yılında 170 gemi kaçırılırken 400 milyon dolarlık fidye elde edildi.

Neden korsanlık?

Somali’deki korsanlık faaliyetiyle ilgili çeşitli iddialar da ortaya atılıyor değil. Mesela gemicilik işi yapan firmaların sigorta şirketlerinden para koparmak için bu işi yaptıkları dillendiriliyor. Özel güvenlik şirketlerinin korsanların arkasında olduğu da bir diğer iddia. Korsanlık faaliyetlerinin artmasıyla önemli yükleri taşıyan gemiler özel güvenlik firmalarına milyonlarca dolar ödeyerek güvenli geçiş imkanı sağlıyor.

Yabancı balıkçılar sorunu

Somalililere göreyse korsanlık faaliyetlerinin artmasındaki en büyük neden “Başarısız Devlet” statüsüne gelen Somali’nin kıyı güvenliğini sağlayamaması. Devlet varlığı oluşturamayan Somali’nin kıyıları böylelikle yabancı balıkçıların adeta istilasına uğradı. BM raporlarına göre Somali kıyılarından yılda 500 milyon dolara varan deniz ürünü yabancı balıkçılar tarafından toplanıyor. İlk korsanlar da tam bu noktada yabancı balıkçı tekneleriyle mücadele için ortaya çıktı.

Kimyasal ve radyoaktif atıklar

Somali kıyılarındaki yağma elbette bununla da sınırlı kalmadı. İç savaş nedeniyle oluşan boşluğu fırsat bilen diğer devletler Somali açıklarına milyonlarca ton zehirli atığı boşaltma fırsatı buldular. Kimyasal ve radyoaktif atıklar yüzlerce Somalilinin hayatını kaybetmesine binlercesinin de hastalanmasına neden oldu. Somalili korsanlar bu zehir taşıyan gemilerle de mücadele ederek kıyıları korumaya çalıştılar. Kendilerini “Sahil Güvenlik Güçleri” olarak tanımlayan korsanlar böylelikle Somali halkı tarafından da büyük destek gördüler.

Somalili korsanlar sinemada

Milyarlarca dolarlık bir etki oluşturan Somalili Korsanlar elbette sinema sektöründe de kendine yer buldu. Konuyu ele alan filmler çeşitli şekillerde Somalili Korsanları anlatmaya çabaladılar.Kanadalı gazeteci JayBahadur'un“ThePirates of Somalia: Inside TheirHidden World” kitabına dayanan ThePirates of Somalia filmi de bunlardan biri. Ne yazık ki filmden öğrendiğimiz yegane şey Somali halkının “Gat” denen uyuşturucuya bağımlı olması. Somalili korsanlara ya da yaptıkları eylemlere dair eksiklik gözden kaçmıyor. Film tehlikelerden ziyade eğlenceye odaklanması noktasında da adının hakkını vermiyor.

Ciddi bir konudan eğlenceye

Gazetecilik eğitimi almayan ve bocalayan JayBahadur arayış içerisindedir. Onun bu arayışı Kanadalı gazetecilik efsanesi SeymourTobin’le (Al Pacino) tesadüfen tanışana kadar sürecektir. Tobin, Bahadur’u hiçbir gazetecinin gidemediği çatışma bölgelerine gitmeye ikna edecek ve onun otorite haline gelmesine katkı sunacaktır.Kendisine Somali’yi seçen Bahadur, yerel koruyucularının desteğiyle yüzlerce korsana komuta eden iki ayrı liderle tanışma fırsatı bulur. Somali adına vergileri toplayan “kurtarıcılar” olarak gören bu komutanlar bir yandan da ülkedeki Gat trafiğini de yönetmektedir. Filmdeki bir diğer gariplikte Bahadur’un emrinde yüzlerce korsan bulunan komutanlardan birinin 4’üncü eşiyle yaşadığı ilişkidir. Gat satıcısı olan bu kadın aynı zamanda batı filmlerinin sıkı bir hayranıdır. Somali Korsanları’nda yönetmenin hedefi kesinlikle ciddi bir konudan eğlenceli bir hikaye çıkarmak.

Türkiye’den Somali’ye bakış

Burada bir parantez açmak ve Somali’ye Türkiye tarafından da bakmak gerekir. Tabiri caiz ise elin Kanadalısı gelip Somalili Korsanları’yla ilgili kitap yazıp film çekebiliyor. Oysa Somali denilince akla gelmesi gereken ilk ülke Türkiye olmalıydı. Somali için başlatılan yardım talepleri bile Türkiye içerikli oldu. Sosyal medyadan başlatılan "#TurkishAirlinesHelpSomalia" (Türk Hava Yolları Somali’ye YardımEt) ve "#Lovearmyforsomalia" (Somali için Sevgi Ordusu) kampanyasıyla toplanan onlarca ton gıdaTürk Hava Yolları tarafından başkent Mogadişu'ya getirilmişti. Sahada kalıcı olmak isteyen Türkiye’nin varlığını aynı zamanda film ve dizilerle de kalıcı hale getirmesi gerekiyor.

Somali Korsanları Filmleri

A Hijacking 2012

CaptainPhillips 2013

Fishing WithoutNets 2014

Filmin künyesi

Menşei:ABD

IMDB:6.8

Yönetmen: BryanBuckley

Oyuncular:Al Pacino, EvanPeters, Melanie Griffith

Gösterim Tarihi: 15 Aralık 2017

Dil:İngilizce, Somalice

Tür:Biyografi, drama

Süre: 116 dakika