Dolar (USD)
32.20
Euro (EUR)
34.62
Gram Altın
2438.84
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Şubat 2015

Bir Kalem Efendisi Mehmet Nuri Yardım

Kalem efendisi, devr-i Osmanu00ee'de katip karşılığı olarak kullanılsa da daha çok eli kalem tutan, yazarlık hevesinde olan ve bu alanda eser veren insanlar için kullanılırdı. O vakitlerden günümüze kalemine sadık, onunla barışık insanlar için kullanılan bir tabirdir.

Kıymetli dostumuz Mehmet Nuri Yardım'ın "Kalem Efendileri" kitabının çıktığını bir sosyal paylaşım sitesinde görmüştüm. Kitap için muhtemelen devr-i Osmanu00ee'den kalma bir çalışma olarak düşünmüş ve kitaba bir an önce sahip olmak istemiştim. Çağrı Yayınları'nın güzel bir kapak deseni ve yazarın "Kıymetli Edip Eyyüp Azlal'a" diye imzaladığı kadirşinas kelimelerin kullanıldığı imzalı kitabı bana ulaştı. Kitabı masada görünce heyecanımın kat kat arttığını ifade edeyim. Öncelikle yazara ve yayınevine müteşekkirim.

Kitabı alalı bir hafta oluyordu. Bazı yazıları bir solukta okudum. Bazılarının altını çizdim. Bir kısım yazının da altına notlar düştüm. Kitaba Ahmet Rasim'den başlarsak Osmanlı ve Cumhuriyet dönemini birlikte idrak etmiş Fuat Köprülü, Ziya Osman Saba gibi hocalarımızın portrelerinin yanında günümüz yazarlarına ve akademisyenlerine çokça yer verildiğini gördüm. Ayrıca kitabın içinde ikinci bir kitap olur düşüncesiyle şehir ve hatıra yazılarının da altını çizdim. Mesela "Gazze'yi Gördüm, Tuna'ya Güzellemeler, Nil'in Çocukları" gibi şehir ve nehir medeniyetine atfedilmiş yazıların lezzeti hala dimağımda. Ama bu yazıları portre yazılarının yanında kitabın yetim evlatları gibi bir görüntü veriyor. İster istemez okuyucu, kalem efendisi kimlerdir diye bir arayışa koyuluyor.

Kitaba dair diğer izlenimleri ise şöyle sıralayabiliriz. Çeşitli gazete ve dergilerde daha önce yayımlanmış yaklaşık seksen portre ve deneme yazısı bu kitapta yer edinmiş. Yazarımız bunların bütününe "Kalem Efendisi" adını vermiş.

Mehmet Nuri Yardım ağabeyimiz kitaba neden "Kalem Efendisi" ismini verdiğini eserin giriş bölümünde anlatıyor: "u2026ömrünü ilmen, irfana, edebiyata, sanata adanmış olan kişilere temas ettik. Bilindiği günümüzde de beğenilen yazarlara iyi kalem denilir. Şair ve yazarlar muhtelif kalemler kullandıktan sonra daktiloya ve günümüzde de bilgisayara geçseler de isimleri bence kalem efendisidir."

Kitap, yazarımızın da zikrettiği gibi birbirinden kıymetli kalem efendileri ile dolu. Sanat ve edebiyat dünyasından bir çok şahsiyeti kıymetli ağabeyimiz Mehmet Nuri Yardım'ın kaleminden devşirmenin mutluluğunu yaşadım. Bu mutluluk, herhangi bir yazardan devşirilen mutluluğa benzemiyor. Kendisiyle aynı fakültenin havasını teneffüs ettiğim bir yazardan bahsediyorum. Her ne kadar farklı dönemlerde okusak da duruyor her şey yerli yerinde.

Meseleyi biraz daha açayım. Merhum Karahan Hoca'nın ilmu00ee hatıralarının çoğunu onun kaleminden okudum. Süheyl Ünver, Ali Nihat Tarlan, Gölpınarlı, Köprülü, Ziya Osman Saba ve daha nice hocayı onun kaleminden devşirdiğimi söyleyebilirim. Bu yönüyle "Kalem Efendileri" kitabıyla kıymetli yazarımız da Kalem Efendisi sıfatını çoktan hak etmiş bile. Onun yakıştırmasından yola çıkarak sadece kalem efendisi değil, "Tükenmez bir kalem" olduğunu da söyleyebiliriz.

Not: Gençlik yıllarında bir çok sayfasını atlayarak okuduğum Abbas Sayar'ın "Yılkı Atı" romanını Mehmet Nuri Yardım Ağabeyin gözüyle okusaydım. Bu kadar sayfayı atlamazdım. Kalem Efendileri kitabının ilk yazısı Abbas Sayar ve Yılkı Atı'nı okuyunuz efendim.

Kitap Hakkında: M. Nuri Yardım, Kalem Efendileri, Çağrı Yayınları, İst.