Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
35.03
Gram Altın
2466.31
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Bir Mayıs'ı Kutlama Önerileri

Çocukluğumda akrabamızın bir gezi sırasında çektiği benim fotoğrafımın arkasına "Bir Mayıs Bahar Bayramınız" kutlu olsun, yazısıyla bir mayıs aklımdadır ve bir bahar bayramı olarak. Sonradan sonraya Bir Mayıs'ın İşçi bayramı olarak kutlanması söz konusu oldu. Bu sebeple Bir mayıs tarihi, benim için iki anahtar kavramla özetlenebilir; "Bahar" ve "İşçi." Babam bir işçi olmasına rağmen, solcuların eylem ve sloganlarında ifade edilen içeriklerin hayatımızda bir karşılığı olmamıştır. Bunun önemli sebeplerinden birisinin solcuların, ifade ve önerileriyle bu topraklarda yaşadıkları meşruiyet sorunu olduğunu düşünüyorum. Ama Bir Mayıs'ın işçi ve emekçi bayramı olarak kutlanmasına da itirazım yok.

En nihayetinde mevcut hükümet Bir Mayıs'ı işçi bayramı olarak kabul etti ve bu gün resmi tatil olarak ilan edildi. Adı üzerinde bayram. Peki o zaman niye her Bir Mayıs tarihinde, nerede toplanılacağı, nasıl kutlanacağı konusunda gerilim ve tartışma yaşanıyor? Toplantılar niye bir gövde gösterisine dönüşüyor? Niye bir bayram havasında geçmiyor?

Benim doğrusu Bir mayıs kutlamalarının nasıl yapılması gerektiğine dair bazı önerilerim var. Bunu biraz da diğer bayram kutlamalarına bakarak ve gelenekten destek alarak ifadelendirmeye çalışacağım. Mesela; biz toplum olarak bayramlar gelmeden, hazırlıklar yapıyoruz. Evimize tatlılar, şekerler alıyoruz. O gün en güzel yemeklerimizi yapıyoruz. Evimizi temizliyoruz ve en güzel kıyafetlerimizi giyerek evde misafirlerimizi bekliyoruz. Madem hükümet Bir Mayıs'ı resmi tatil yaptı, gelin bu günü de böyle hazırlıklar ve ziyaretlerle kutlayalım. Hiç olmazsa akraba ve komşuların birbirini ziyareti gibi pratik bir faydası olur.

Bu ziyaretleri olabildiğince çeşitlendirebiliriz. Mesela; o gün işçiler patronlarını, patronlar da işçilerini ziyaret ederler. Hiç olmazsa aralarında bir kaynaşma olur; tatlı yiyip tatlı konuşurlar. Birbirlerini anlamaya çalışırlar; böylece kalpleri ısınır. O gün pastanelerde "Bir Mayıs Kutlu Olsun" yazan pastalar yapılır ve böylece günün anlam ve önemini dile getiren yazılarımız da hazır olur. Hatta Birikim dergisinin bir sayısında yayımlanan bir karikatür vardı: Minareler arasına bu günü kutlayan bir mahya asılabilir.

Hatta kutlamalar uluslararası ölçekte de yapılabilir. Bu konuda bizim ev sahipliği yapabileceğimizi düşünüyorum. Mesela; Burç Dubai'nin yapımında günde bir iki dolara çalışan bazı işçiler ile petrol şeyhleri ülkemize getirilip, onlarla televizyonlarda programlar yapılır. Türkiye'deki patronlar da onların konaklamasını üstlenebilir. Böylece küreselleşmenin en doruk noktasında tezahürleri gözlenebilir.

Tabii bu arada hükümete ve kamu kuruluşlarına da bazı görevler düşüyor. Hükümetin en azından o gün birer maaş ikramiye çıkartması çok uygun olur. Belediyeler, o gün toplu ulaşım araçlarını emekçilere ücretsiz yapabilirler. Hatta belediyeler, o gün ülke çalışanlarına yemekler verebilirler. Tabii benim burada aklıma gelmeyen, kamu kuruluşlarının benden daha iyi öneri ve yaklaşımları olabilir. Tüm önerilere açığız.

Tüm bunlar olurken birisi de şöyle bir soru sorabilir: "İyi de biz bayram günleri bayram namazı kılıyoruz. Acaba Bir Mayıs bayramı için de böyle bir şey mümkün mü?"