Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.72
Gram Altın
2433.10
BIST 100
10082.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

18 Mart 2020

Bir virüsün birçok yönü

Çin’de ortaya çıkan ama gittikçe tüm dünyaya yayılıp ölümlere neden olan korona virüsü ile ilgili olarak hemen hemen bütün ülkelerde birinci gündem ‘’virüse karşı nasıl mücadele edilir?’’

Bu konuyla ilgili olarak dünyadaki tartışmaları izlerken, zihnimin bir tarafı bu virüsün oluşturduğu tehlikenin büyüklüğünü düşünürken, diğer tarafı ise, virüsün bazı gerçeklerin daha iyi görülmesine neden olduğunu düşündü.

Milyarlarca insanı birbirine bağlayan iletişim alanındaki gelişmeler, uluslararası ilişkilerin, ticaretin toplumların günlük yaşam biçimini değiştirdi. Virüs, küreselleşme olgusunun hangi boyutlara ulaştığını çok çarpıcı bir şekilde ortaya koyarak artık mesafelerin, sınırların giderek anlamsızlaştığını gösterdi.

Öyle zannediyorum ki, virüsün neden olduğu sosyal sonuçları, önümüzdeki süreçte siyaset ve uluslararası ilişkiler bilimiyle uğraşanları epey meşgul edecektir.

Bir başka açıdan da insanoğlunun bazı çelişki ve zaafları bir kez daha görülmüş oldu. Örneğin, virüsün neden olduğu ölümlerin dünyada ilgi gördüğü kadar, son 20 yılda iç ve dış saldırıların neden olduğu milyonlarca ölümler ilgi görmedi.

Bir virüs karşısında bu kadar paniğe kapılan insanoğlu, savaş lobilerinin silahlara ayırdığı bütçelerin büyüklüğünden endişe duymamaları ilginç bir çelişki değil midir? Oysa bunlar virüsten daha tehlikelidir. Çünkü yarın belki anti virüs bir ilaç bulunup ölümler durdurulabilir. Ama baronların ürettiği veya üreteceği silahlar, öldürmeye devam edecektir.

Diye bilirsiniz ki silahlar kontrollüdür, virüs ise kontrolsüzdür. Doğrudur ama ölümün şekli ve sebebi değişse de niteliği ve yakınlarına bıraktığı acı aynı değil midir?

Bir de bu olay, insana dair bir başka gerçeği tekrar önümüze koydu. Virüs, coğrafya, ırk, dil, din renk ve statü farklılığı gözetmeksizin herkese yöneldiği için oluşan panik, insanoğlunun bilinen bencillik zaafını bir kez daha bize hatırlatmış oldu.

Geri bıraktırılmış bazı Afrika ülkelerinde alt yapı yetersizliğinden kaynaklanan ‘malarya’ hastalığından her yıl ölen binlerce Afrikalı kimin umurunda oldu?

Suriye’de, Yemen’de, Libya’da, Filistin’de Türkistan’da ve daha birçok coğrafyalarda devam eden ölümleri durdurmak için kılını kıpırdatmayan egemen güçler, bir virüs karşısında bu kadar paniğe kapılmaları gerçekten ibretliktir.

Bu olayın bir başka ibretlik tarafı da göze hitap eden gösterişli egemen güçlerin ile onları şuursuzca taklit edenlerin gözle görülmeyecek kadar küçücük bir virüs karşısında birlikte acze düşmeleridir.

Virüs, bir yönüyle ölüm, bir yönüyle insanoğlunun zaaf ve çelişkilerini ortaya çıkaran bir araçtır. Bir yönüyle haberlerin ilgi odağı, diğer yönüyle komplo üreten strateji merkezlerinin malzemesidir. Bir yönüyle çaresizliktir, bir yönüyle çare aramaktır. Bir yönüyle acıdır, diğer yönüyle parçalanmış Âdemin çocuklarına bir aile olduğumuzu yeniden hatırlatan ciddi bir uyarıdır.