Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2436.20
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

01 Ocak 2022

Bir yılın bilançosu

2022’ye girerken siyasi açıdan en önemli gelişme erken seçim ihtimalinin ortadan kalkmasıdır. Muhalefetin 2021 yılı boyunca yatıp kalkıp erken seçim çağrısı yapması lafta kaldı. Üstelik Millet İttifakı olarak bu isteklerini aday belirlemeden yaptıkları için ayakları yere basmıyordu.

Mahalli seçimlerden sonra geçen zaman zarfında görülen en tehlikeli olay ise teröre bulaşsın veya bulaşmasın HDP ve PKK yandaşlarının CHP’li belediyelere doldurulmasıdır. Barış süreci döneminde Güneydoğu Anadolu’da belediyeleri yönetenler, tüm imkânları ile şehirlerin altını oymuştu. CHP’li belediyelere doldurulan terör yandaşlarının sesi de yakında çıkmaya başlar. Bunlar sadece yıkmaya odaklandığı için ülkeye ve CHP’ye zarar verdiklerinde, vatansever CHP’lilerin uyanması da işe yaramayacaktır.

Türkiye’nin, 2021’de başardığı en önemli konu, yüzde 80’leri geçen aşılama oranı ile insanımızın salgına karşı bağışıklık kazanmasıdır. Yıl bitmeden kendi aşımızı da üretip uygulamamız Türkiye’nin elini güçlendirdi; aşıya ulaşamayan mazlum milletlerin yardımına koşmakta onu bir adım öne çıkardı. Türk insanının azmi ve gayreti ile Hükümetin kararlılığı ülkeyi dünyada aşı üreten dokuz ülkeden biri haline getirdi. Omicron varyantı çok daha bulaşıcı olsa bile öncekiler kadar ağır seyretmediği için nispeten kolay atlatılacaktır.

***

Türkiye, salgın dönemi olmasına karşı 2021’de çok önemli işlere imza attı. Karadeniz’de doğalgazın bulunması ülkenin yüzünü güldüren en önemli gelişmeydi. Bütçenin büyük kısmının enerji harcamalarına gittiği dikkate alınırsa, kendi doğalgazımızla insanımız rahatlayacaktır.

Türkiye, cesur bir girişimle Kıbrıs’ta yarım asırdır kapalı duran Maraş bölgesini ziyarete açtı. Çok önemli bir strateji değişikliği ile Kıbrıs’ta federasyon fikrini çöpe atıp iki bağımsız devlet anlayışını öne çıkardı. 2022 bu fikrin sözden fiile geçirileceği dönem olacaktır.

Terörle kesintisiz mücadele de meyvelerini vermeye başladı. Türkiye, terör tehlikesini artık Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’de karşılıyor. Bu da ülkemizde huzur ve sükûnun sağlanması, ülkenin her bölgesine yatırımın ulaşması ve turizmin yaygınlaşması sonucunu doğurdu.

Türkiye’nin uzaydaki uydu sayısı 8’e çıktı. Ayasofya’dan sonra Taksim Camii’nin de açılması, Türkiye’nin çehresini değiştiren ve yönünü belirleyen gelişmelerdi.

***

Türkiye, 2021’de aktif dış politikası ile de dünyada varlığını kabul ettiren ve öne çıkan ülkeydi. Yapılacak doğrudan yabancı yatırımların miktarı arttı. Türkiye, yeniden güven veren ülke konumuna yükseldi.

ABD’nin Afganistan’dan kaçarcasına çekilmesi, İslam ülkelerine batı zulmünün ortadan kalması açısından isabetli oldu. MİT’in 16 Mossad casusunu bir yıllık takipten sonra yakalaması İsrail’e önemli bir ihtardı. Kudüs ve Filistinliler konusundaki kararlılığımız Müslümanlara yapılan zulmün engellenmesinde etkiliydi.

Dünyanın dört bir yanındaki askeri üslerimizden sonra Türk polisi de dış ülkelerde de görev alma hazırlığında. Katar’da yapılacak FIFA 2022 dünya kupasında güvenliği 3 bin Türk polisinin sağlayacak olması, ülkemizin tanıtımı açısından önemli bir atılım olacaktır.

Ciğerlerimizi yakan olay ise iklim değişikliğinin etkisi ve vicdandan yoksun teröristlerin ateşe vermesi sonucu ormanlarımızın yanmasıydı. İnsansız uçaklar ile yeni ve güçlü bir havadan yangın söndürme filosunun kurulması, önünüzdeki yıllarda çıkacak yangınlara anında müdahale için faydalı olacaktır.

Yağmur gibi gelen zamlar karşısında asgari ücrete yüzde 50 zam yapılması, dövizle oynama furyasının önüne geçilmesi Cumhurbaşkanlığı sisteminin yıl sonu başarısı oldu. Marketlerde doların 22 lira olacağı varsayılarak yapılan zamların Maliye Bakanlığı’nın zoru ile indirilmesi de devletin gücünü ve kararlılığını gösterecektir. İndirimlere un fiyatlarını düşürüp ekmeğin fiyatını düşürmekle başlanmalıdır. Yeni yılın ülkemize ve tüm insanlarımıza huzur ve refah getirmesini diliyorum.