Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2394.14
BIST 100
10235.48
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

18 Aralık 2023

Birey olmak, insan olmak

Kişinin kendisini kendi ihtiyaçlarına, arzularına ve ideallerine uygun olarak biyolojik, psikolojik ve sosyal açılardan geliştirmesi ve olgunlaştırması süreçlerinin ve çabalarının hepsi birey olma kapsamında değerlendirilebilir. Birey olmak için sarf edilecek bütün çabalar, insan için olumlu, yapıcı ve yaratıcı olmalıdır. Birey olma süreci, özgürleşme sürecidir. Kendini tanımaya, bulmaya ve kendine göre yaşamaya çalışan kişi, aslında özgür olmanın arayışındadır ve çabasındadır. Özgür birey, kendini tanıyan, bulan, kendi ideallerine uygun yaşayan, sadece kendi olmaya çalışan kişidir. Birey kavramı, hiçbir şekilde bencillikle, köşesine çekilmeyle, duygusuzlukla, merhametsizlikle, acımasızlıkla biraraya getirilemez. Özgür bireyin yaşam haritasını akıl, ahlak ve adalet belirlemektedir. Akıllı, ahlaklı ve adil insanlar, özgür birey olabilirler. Akılları ve vicdanları körelmiş, ahlaksızlığı karakter, kişilik ve inanç haline getirmiş insanların özgür ve olgun birey olmaları mümkün değildir.

Özgür birey, kendinden sorumludur. Özgür birey, hiçbir şekilde hiçkimseyi kendi başına kayyum ve çoban olarak atamaz ve konumlandırmaz. Bu hayatta hiçkimse, kimsenin çobanı değildir. Kendini bir grubun, topluluğun veya çobanı olarak gören ataerkil ve otoriter anlayışlar, aslında insanlara akılsız ve aptal bir sürü gözü ile bakmaktadırlar. Özgür birey, koyun olmayı reddettiği gibi, kendi başına bir çobanın atanmasını da reddetmektedir. Özgür ve akıllı birey, kendinden sorumlu olmayı, yaşadıklarının her şeyiyle kendisine ait olmasını, kendi ayakları üzerinde durarak yaşamayı ve sürekli olarak yaşama kapasitesini geliştirmeyi seçen kişidir.

Özgür bir birey olmanın en büyük düşmanı, bağımlılıktır. En yüce, en güçlü, en ulu, en hatasız görülen kişilere, kimliklere, kaynaklara ve gruplara bağımlı olmak, aslında özgürlükten, onurdan, birey olmaktan ve insan olmaktan vazgeçmek demektir. Kişiyi birtakım yapılara ve otoritelere bağımlı hale getirmek için ilim, hikmet, hidayet, hakikat, inanç adına her türlü yalan söylenmekte, fantezi üretilmekte ve yanılgı gerçek olarak dayatılmaktadır. Gerçeklikle ve akılla bağı kopan insanlar, kolaylıkla her şeye ve herkese bağımlı hale gelebilirler. Bağımlı nesnelere dönüşmemek için akıl ve gerçekçilikten hiçbir şekilde kopmamak lazımdır. Başka kişilere maddi, manevi sosyal, kültürel, zihinsel ve duygusal açılardan bağımlı olan kişiler, hiçbir şekilde özgür bireyler ve insanlar değildirler. Bağımlı nesnelerden öteye geçmeyen kişiler, yüzbinlerden oluşan kalabalıklar halinde bağımlısı oldukları kişinin ölüsüne ve dirisine sürekli olarak bağımlılıklarını kutsal ritüeller şeklinde icra ederler. Özgür birey, kendi doğrularını ve yanlışlarını özgürce tecrübe tecrübe eden, tecrübeleri sonucu kendini otonom bir özne hale getiren ve sürekli olarak özgür ve özgün bir hayat yaşamak için çaba gösteren kişidir. Özgür birey, hiçbir şekilde hiçkimseye bağımlılıkla kendini, hayatını ve insanlığını israf etmez.

Özgür birey, yaratıcı, özgün ve farklı olmayı gerçekleştirmek için aklını kullanan, emek harcayan, sürekli olarak öğrenen, düşünen ve davranan insandır. Özgür birey, üretken, yaratıcı, farklı ve cesurdur. Özgür, yaratıcı, farklı ve cesur insanlar, bilim, sanat ve felsefe alanlarında yaratıcı eserler ortaya koyabilirler. İnsanı hep sahte yüce kurgulara bağımlı hale getiren, insanın bireysel kapasitesini ve yeteneklerini köreltmekten başka bir işlevi olmayan ilkel ve medeniyet dışı anlayışların en belirgin özelliği, bilimi, felsefeyi, hukuku, özgürlüğü, barışı dışlamaları ve reddetmeleridir.Özgür birey olmayı esas alan hür ve açık toplumlar için demokrasi hava ve su kadar acil bir ihtiyaçtır.Özgür birey olmanın bütün imkanlarının ortadan kaldırıldığı, aklın, bilimin, sanatın ve felsefenin sahte yücelikler adına reddedildiği ilkel kültürlerde ve sistemlerde üretilen tek şey, despotizmdir. Aklı, hukuku, hürriyeti ve barışı reddeden despotizm, insanın bireyselliğini, onurunu ve özgürlüğünü bir bütün olarak reddetmektedir.