Dolar (USD)
32.16
Euro (EUR)
35.06
Gram Altın
2472.68
BIST 100
10158.63
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Mart 2014

Birlik Vakfı

Sivil toplum kuruluşları çok önemlidir. Zira insanlara yol ve yön gösterir, doğru istikameti işaret ederler. Türkiye'nin seçkin vakıflarından biri de Birlik Vakfı'dır. Millete hizmeti gaye edinmiş, ismiyle müsemma hayırlı bir kuruluştur. 29 Mayıs 1985 tarihinde kurulan bu çatı altında, sürekli faaliyetler yapılıyor, kültürümüze, sanatımıza, ilim ve medeniyetimize hizmet ediliyor.

Birlik Vakfı'nın genel merkezi, İstanbul Çemberlitaş'ta Atik Ali Paşa Medresesi'nde hizmet veriyor. Fatih Camii'nin ilk haline çok benzeyen ve ruhaniyeti yüksek olan Atik Ali Paşa Camii'nin tam karşısındadır. Aradan tramvay yolu geçse de dikkatlice bakıldığında, cami ve medrese arasında manevi bir köprü hemen hissedilir. Geçmişin güzelliklerini bünyesinde barındıran bu tarihu00ee medreseden biraz söz etmek gerekiyor. Bugün Çemberlitaş olarak bilinen Sedefçiler bölgesinde inşa edilen medrese, meşhur Çemberlitaş anıtına yaklaşık 50 adım mesafededir. Önünden her gün onbinlerce İstanbullunun geçtiği medrese, 2. Beyazıd'ın sadrazamlarından, Şahkulu Vakası sırasındaki harp meydanında şehit düşen ilk sadrazam Atik Ali Paşa tarafından yaptırıldı. Aslında külliye, medreseden başka, cami, imaret, tekke, türbe, sıbyan mektebi ve elçi hanından oluşuyordu. Kesin inşa tarihi bilinmeyen ancak, karşısındaki caminin yapımı 1496-1497 (Hadikatü-l Cevami'ye göre) olduğuna göre, buna yakın bir tarihte yapıldığı tahmin edilen medrese, 16 oda ve 1 dershane-mescitten meydana geliyor. Fakat önünden geçen yol dolayısıyla öndeki dört oda kesilmiş ve geridekilerin üzerine eklenmiştir. Osmanlı medrese mimarisine uygun olarak bir şadırvan avlusunu çerçeveleyen kubbeli revaklardan oluşan medresenin hücreleri de ocaklı ve kubbelidir. Tam ortada ise büyük kubbesiyle dershane-mescit bulunuyor.

Birlik Vakfı'nın kurucuları tarafından restore edilerek hizmete açılan Atik Ali Paşa Medresesi, bugün İstanbul'da kültür sanat faaliyetlerinin en çok yapıldığı mekanlardan biri olarak dikkat çekiyor. Kurucular Kurulu'nu Türkiye'nin çok seçkin ilim, fikir, sanat ve siyaset adamları oluşturuyor. Av. Mehmet Alacacı'nın Başkanı olduğu Mütevelli Heyeti ise yine mümtaz isimlerden meydana geliyor. Vakfın Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Isparta, Erzincan, İzmir Malatya, Kütahya, Kars, Ağrı ve Van'da şubeleri bulunuyor. Türkiye'nin bir çok şehrinden bu hayırlı vakıf adına şube kurma teklifleri geliyor. Komisyonları ve kulüpleri faal olan Birlik Vakfı'nın yıllardan beri konferansları da aksamadan devam ediyor. Her cumartesi günü saat 13.00'te Türkiye'nin değerli yazarları, aydınları ve sanatkarları birikimlerini dinleyicilerle bilhassa gençlerle paylaşıyor, onların sorularına cevap veriyorlar.

Birlik Vakfı'nın mühim hizmetlerinden birisi üniversite öğrencilerine sahip çıkması ve onlara burs vermesidir. En önemli faaliyetlerinden bir diğeri de kurslarıdır. Dokuz dalda açılan kurslar, sanatseverler ve kültürünü artırmak isteyen vatandaşlar tarafından takip ediliyor. Bu kurslar, Yazı ve Editörlük, Arapça, Farsça, Osmanlı Türkçesi, Ebru, Hat, Tezhip, Resim ve Çinicilik'tir.

Pazar günü Yazı ve Editörlük Kursu'nun belge dağıtım töreni vardı. 17 öğrenciye sertifikaları merasimle verildi. Samimi bir ortamda ve coşkulu geçen törene vakfın idarecilerinden Mehmet Alacacı ile Hüseyin Coşkun Beyefendiler de katıldılar. Vakıf Müdürü Osman Okur'un yönetimindeki program çok iyi geçti. Alacacı ve Coşkun, okuma/yazmanın kültür hayatımızdaki önemli yerine temas ederek, yazı yazmaya başlayan kurs öğrencilerini kutladılar ve başarılarının devamını dilediler. Törende belgelerini alan öğrencilerin mutluluğu gözlerinden okunuyordu. Sanat ve edebiyat dünyamızdan Şerif Aydemir, Elif Sönmezışık, Ali Hakkoymaz, Muammer Erkul, Şenol Tombaş, Bekir Tuncer, Serdar Üstündağ ve Şafak Ergun öğrencileri yalnız bırakmadılar. Yeni mezunlara belgelerini verirken onları teşvik ettiler. Eski ve yeni kurs öğrencileri de, yazma konusunda kursun kendilerine büyük bir moral verdiğini, artık kalemi rahatlıkla ellerine alıp yazmaya başladıklarını söylediler.

Yakınları ve arkadaşlarıyla birlikte törene katılan Aysun Demir, Didem Kahraman, Dilara Mezarcı, Feyzullah Akyol, Filiz Yıldız, Güler Dağlı, Meltem Erol, Murat Bağlı, Murat Kahraman, Nazlı Deveci, Pembe Deliktaş, Sait Okur, Seda Dinç, Seda Kamburgil, Semra Ünkaya, Sümeyye Sağdıç ve Şeyma Sakallı belgelerini aldıktan sonra toplu hatıra fotoğrafları çekildi.

Birlik Vakfı'ndaki "Yazı ve Editörlük Kursu"nda yeni dönem 16 Mart Pazar günü başlayacak. Tarafımdan verilen kurs,pazar günleri, 13.00-15.00 saatleri arasındaolacak. İsteyenler, vakfın Çemberlitaş'taki (Yeniçeriler Caddesi, No:13) merkezine müracaat ederek veya 0 (212) 5164127-28 numaralı telefonları arayarak kayıt yaptırabiliyor. Kursla alakalı olarak www.birlikvakfi.org.tr sitesini ziyaret ederek veya [email protected] adresine yazarak bilgi almak da mümkün.Kursta Anket, Araştırma, Biyografi, Deneme, Günlük, Haber, Hatıra, Hikaye,İnceleme,Köşe Yazarlığı, Makale, Mektup, Özdeyiş, Portre, Roman, Röportaj, Şiir, Tarih, Tenkit konularıyerli ve yabancı yazarların eserleri eşliğinde geniş şekilde ele alınıyor. Ayrıca Yayınevi, dergive gazete editörlüğü de işlenen dersler arasında. Birlik Vakfı gibi hayırlı kuruluşların çoğaldığını görmek beni sevindiriyor.